reni442 9 Napisano 17 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2022 Za procesor na gwarancji rękojmi 2 letniej dałam 1900 zł, więc cena płyty przy tym to pestka. Co masz przeciwko Asusowi? Zawiodła cię jakaś ich płyta? Może mój sentyment pokierował wyborem. Pierwsza moja płyta to Asus P5B,następna Asus P8A77-V. Nigdy mnie nie zawiodły. Może dlatego wybrałam Asusa. Jeśli trzeba będzie wybrać wyższe taktowanie ale większe opóźnienia, albo niższe taktowanie a mnie3jsze opóźnienia - to jaki wybór będzie lepszy? W tej chwili mam G.Skill z opóźnieniami CL 9.0-11-10-28 Jeszcze pytanie odnośnie chłodzenia. Moje serce bije dla NZXT Kraken, ale chciała bym wymienić w nim wiatraki, bo podobno nie są najcichsze. orientujesz się na co można by je wymienić? Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 17 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2022 18 godzin temu, Tiamina napisał: Ja też ci pokażę film z sieci mojej płyty : o ja prd. 130'C na VRM xd widać są bardzo różne metodologie testów 2 godziny temu, reni442 napisał: Za procesor na gwarancji rękojmi 2 letniej dałam 1900 zł, za i9-9900K? trochę dużo trzeba było poszukać używki, gwarancja na procesor intela w 99% przypadkach nie potrzebna 2 godziny temu, reni442 napisał: Jeszcze pytanie odnośnie chłodzenia. Moje serce bije dla NZXT Kraken, ale chciała bym wymienić w nim wiatraki, bo podobno nie są najcichsze. orientujesz się na co można by je wymienić? wentylatory***, możesz wymienić na Artic-ki z serii P, są tanie i dobre. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
reni442 9 Napisano 18 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Jak one się mają z głośnością do be quiet-a bo mam tej firmy, tylko nie pamiętam silentwings chyba (po wyglądzie oceniam). Na te nie narzekam, trzeba się dobrze wsłuchać żeby je usłyszeć, ale nie wiem jak by wypadły przy arkticach. Nic nie słyszałam o tej firmie Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 18 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Artic z serii P wyprodukował łożyska klasy Premium w cenie zwykłych wentylatorów, które dzięki wysokiemu ciśnieniu, bardzo dobrze chłodzą radiatory / chłodnice zachowując przy tym niski hałas możesz też wybrać chłodzenie wodne AIO od Artica https://www.morele.net/kategoria/chlodzenie-wodne-zestawy-662/,,,,,416,,sd,1,,,,/1/?noi ma wiele zalet, zwłaszcza ten dodatkowy wentylatorek owiewający sekcję 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Tiamina 781 Napisano 18 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 (edytowane) 9 godzin temu, reni442 napisał: Co masz przeciwko Asusowi? Zawiodła cię jakaś ich płyta? Może mój sentyment pokierował wyborem. Pierwsza moja płyta to Asus P5B,następna Asus P8A77-V. Nigdy mnie nie zawiodły. Może dlatego wybrałam Asusa. Prawie zgadłaś z tym zawodem bo przypomniałaś mi o Asus P5Q DELUXE i jego wspaniałym EPU który powodował błąd w rozgrywkach sieciowych online. Ogólnie nie mam nic do Asusa,trochę faworyzowałaś tę markę stąd taka moja odpowiedź,zresztą już wiem czemu. 7 godzin temu, mutissj napisał: o ja prd. 130'C na VRM xd widać są bardzo różne metodologie testów Zwłaszcza jak gościa płyta jest walnięta. Edytowane 18 Lutego 2022 przez Tiamina Cytuj Link to post Share on other sites
reni442 9 Napisano 18 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Słyszeliście o tym, że podobno NZXT Kraken mają nie dopracowane (źle działające) oprogramowanie do obsługi i że niby zdarza się że blokują 1 gniazdo Ram? O co tam chodzi. Wyglądem pompki bardziej podoba mi się NZXT i jeśli wymieniła bym wiatraki na Artica to było by wtedy i wydajne i ciche, tylko nie wiem co z problemami które opisałam wyżej. Czy dopracowali już to oprogramowanie? Dziś przyszła mi płyta. Wygląda jak nowa.To był bardzo dobry zakup. Cały czas mam w głowie to, że muszę zaktualizować na niej BIOS a nigdy tego nie robiłam... Cytuj Link to post Share on other sites
Tiamina 781 Napisano 18 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 2 godziny temu, reni442 napisał: Cały czas mam w głowie to, że muszę zaktualizować na niej BIOS a nigdy tego nie robiłam... To potrzebujesz poprzedniej gen. procesor żeby zaktualizować dla 9900k. Cytuj Link to post Share on other sites
reni442 9 Napisano 18 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Nie wszystkie płyty potrzebują procesora do aktualizacji biosu. Jak sprawdzić jak jest z płytą którą kupiłam? Jeśli nie mam dostępu do procesora ósmej generacji to jak mam to zrobić? Wydaje mi się, że u mnie tak to się odbędzie. Całe szczęście, że mam taki przycisk. Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 19 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 21 godzin temu, reni442 napisał: Jak sprawdzić jak jest z płytą którą kupiłam? napisz zapytanie do sprzedawcy czy posiada update, zresztą dużo płyt Z370 na rynku wtórnym ma już biosy zaktualizowane do 9-gena 21 godzin temu, reni442 napisał: Jeśli nie mam dostępu do procesora ósmej generacji to jak mam to zrobić? kup procesor 8-gen w sklepie byle tani, zrób aktualizację i zwrot w nienaruszonym stanie 21 godzin temu, reni442 napisał: Wydaje mi się, że u mnie tak to się odbędzie. Całe szczęście, że mam taki przycisk. jeśli posiada funkcję bios-flash-back to bez procesora i pamięci ram można zaktualizować bios (wystarczy sam zasilacz ) Cytuj Link to post Share on other sites
reni442 9 Napisano 22 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 Wezmę AIO NZXT Kraken i wymienię wentylatory na Artic z serii P Czy wystarczy mi zasilacz SilentiumPC Supremo FM2 750W (taki sam mam u siebie teraz ale zostanie w starym kompie), czy zainwestować w Be Quiet Dark Power 12 750W? Myślę że 750W będzie odpowiednie do tych podzespołów i grafiki GTX 1660 Super? Co myślicie o tej karcie? Z tego co wyczytałam to ostatnia z nowszych kart ze sterownikami dla Win7. BE QUIET Dark Power 12Be quiet Dark Power 12Be quiet Dark Power 12 Pytałam sprzedawcę płyty i powiedział, że aktualizował kiedyś BIOS, ale nie wie do jakiej wersji Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 22 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 (edytowane) 6 godzin temu, reni442 napisał: Czy wystarczy mi zasilacz SilentiumPC Supremo FM2 750W i9-9900K + GTX1660 Super = zastanawiam się czy połowę mocy zje ta kombinacja dla tego zasilacza 6 godzin temu, reni442 napisał: Z tego co wyczytałam to ostatnia z nowszych kart ze sterownikami dla Win7. GTX1660 Super - ta grafika miała premiere w 2019 roku... do każdego GeForsa masz sterowniki pod W7 Edytowane 22 Lutego 2022 przez mutissj Cytuj Link to post Share on other sites
reni442 9 Napisano 22 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 blackwhite powiedział w którymś z filmików, że najlepiej dla zasilacza jest jeśli pracuje on między 50 a 75 procent swojej mocy. Wiem, że karta trochę stara, ale chciała bym kupić nową (a wiadomo co się dzieje na rynku i jak nieadekwatne są ceny). W co ewentualnie mogłabym celować jeśli pojawi sie okazja na rynku wtórnym? Nvidii bo w tej kombinacji sprzętowej ona sprawdzi się lepiej niż Radeon. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 22 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 18 minut temu, reni442 napisał: blackwhite powiedział w którymś z filmików, że najlepiej dla zasilacza jest jeśli pracuje on między 50 a 75 procent swojej mocy Na to nie ma co patrzeć. Jeśli komputer wyświetla pulpit, albo odtwarza film, to zasilacz pracuje na 20% mocy. I co wtedy? Już wiem, obciążamy go kopaniem krypto, żeby pracował na 75% mocy 1 Cytuj Link to post Share on other sites
reni442 9 Napisano 22 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 Ha ha kopać nie będę ale od pracy na 20% nic mu się nie stanie, za to jeśli pracował by na górnych limitach, to jego życie skończy się szybciej. Zresztą przy zmianie podzespołów w przyszłości zasilacz nadal będzie odpowiedni, może kiedyś będzie pracował na 2 kartach? Cytuj Link to post Share on other sites
reni442 9 Napisano 24 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Dzięki chłopaki za pomoc. Zamykam temat. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts