Dawid99 0 Napisano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Witam po tym jak wysiadł mój xiaomi mi9 jestem zmuszony zakupić nowy telefon. Na ten cel chciałbym przeznaczyć maksymalnie 2500zł ( jeżeli będzie trzeba i będzie warto mogę pomyśleć o zwiększeniu kwoty ). Jako, że w temacie smartfonów jestem dosyć zielony zwracam się do Was o pomoc w wyborze. Moje wymagania, jako że moje 2 poprzednie telefony był marki xiaomi chciałbym, aby nowy telefon miał dobry aparat i sprawny system. Telefon służy mi głownie do przeglądania internetu, korzystania z netflixa i youtube'a a także pracy na excelu. W gry nie gram. Z telefonów, które sam znalazłem i nad którymi się zastanawiam są to : Motorola edge x30, ale chyba nie ma jej jeszcze w Polsce ? Motorola Moto G100 edge 20 realme gt 5g, ale chyba słaby aparat i soft ? realme gt neo2 Myślałem również nad marką vivo i oppo. Cytuj Link to post Share on other sites
Bastazar 129 Napisano 15 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 W tym budżecie bralbym S20 FE lub liczył na promocję S21 FE. Aparatu nikt nie pobije w tej kwocie, a zakładam 90% zdjęć w automacie zapewne zrobisz. Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid99 0 Napisano 15 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 A co sądzicie o OnePlusie 8 Pro ? Obecnie jest na niego promocja i zastanawiam się nad kupnem. Nie wiem tylko czy wydawanie prawie 3k zł na 2 letni telefon, który ma wsparcie jeszcze przez 1.5 roku to nie przesada Cytuj Link to post Share on other sites
Bastazar 129 Napisano 15 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 Mam 7t Pro i z punktu widzenia wydajności jest świetny. Problemem jest aparat, bo jest kiepski. W nowszych OP też zawsze gorzej od konkurencji. Słaba ostrość lub łapanie jej w dziwnych częściach kadru. Nawet w dobrym świetle lubi dać ciała, a średnie warunki to już porażka. Dodatkowo telefon wymaga sporo wkładu na starcie, nie ma dedykowanego klienta poczty, więc musisz sam instalować jakieś apki. Podobnie z menadżerem plików, programami do otwierania różnych rozszerzeń itp. Dla wielu to zaleta, dla mnie uciążliwy mankament Problematyczna jest też współpraca z innymi urządzeniami. Notoryczne rozłączanie telefonu z zegarkiem, nie pomaga nawet zarządzanie energią na "bez ograniczeń". Podobnie z zestawem głośnomówiącym w aucie. Telefon gubi się i raz łączy z zegarkiem, raz z autem, a czasami nagle działa w trybie głośnika. Jako telefon prywatny jest poprawnie, jako służbowy porażka. No i w tej cenie w życiu nie poleciłbym go z czystym sumieniem. To już nie czasy opłacalnego OP. Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid99 0 Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2022 Kurcze dziwne, bo czytając i oglądając recenzje o OP 8 Pro wiele osób mówi, że swojego czasu miał on najlepszy aparat na rynku w tej cenie. Nie odnotowałem też żadnych problemów z łącznością. Do samsunga nie byłem i nie jestem przekonany. Wiem że dobry soft i aparat, ale specyfikacją nie powala. Cytuj Link to post Share on other sites
Bastazar 129 Napisano 16 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2022 U mnie w firmie wszyscy wyleczyli się z innych producentów. Już kilkukrotnie pisałem, Samsung się ceni, nie zawsze daje topowe podzespoły w danej cenie, ale jak raz ustawisz pod siebie, to działa do zajechania. Zdjęcia w testach i na benchmarkach, a prawdziwe życie to jednak dwie różne rzeczy. Ja mówię o automacie, na szybko wyjęty telefon i zdjęcie z ręki. Do dzisiaj na komputerze mam fotki podzielone folderami pod kątem telefonów. Przerobiłem topowe Sony, później S8, obecnie rok używam OP. Stylistycznie Sony, funkcjonalnie i foto Samsung. OP jest szybki, można dużo w nim konfigurować, ale to dla kogoś, kto lubi to robić i liczy się ze sporadycznym rozjechaniem się aplikacji. Mnie przekonała kamera peryskopowa, bo selfie nie robię, a mam ekran bez dziury. Niestety, mimo zalet z chęcią we wrześniu wymienię telefon na S20/21 bez sentymentów. Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid99 0 Napisano 17 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 A czy obecnie opłaca się kupować telefon ? Nie chodzi mi o inflacje, ale o to że nadchodzą premiery flagowców takich marek jak Xiaomi, Motorola czy Samsung Cytuj Link to post Share on other sites
marcela28 0 Napisano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Mnie świetnie korzysta się z OnePlusa - niszowy telefon wg mnie, ale w tym przedziale cenowym świetny. Cytuj Link to post Share on other sites
anemus 228 Napisano 6 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 (edytowane) Ja nie rozumiem tego zauroczenia Samsungiem choć od lat to już średniaki w swoich kategoriach cenowych. Chyba, że Samsung pcha sporo w marketing szeptany. Jedynie częste i długie aktualizacje na plus choć też potrafią zepsuć. Samsung S20FE? Średniak z wieloma problemami nie spotykanymi nawet w chińszczyźnie (oprócz czujnika zbliżeniowego zasięg, dotyk, czytnik odcisków, stabilizacja wideo, gps) i przeciętnym aparatem do tego czasem trochę muli (jak ma się porównanie nawet nie z konkurencją ale z wyższymi modelami samsunga co dziwne - pewnie kwestia pamięci). 2k jak ma się całkowicie wywalone na 5g to można rozważyć miedzy nord 2, a s20fe (szczególnie, ze samsung nie ma problemów z volte/vowifi u żadnego z operatorów) ale wersja 5g nieopłacalna. Edytowane 6 Lutego 2022 przez anemus Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts