Skocz do zawartości

Jaki Patch & Switch do szafy RACK

Recommended Posts

Od razu zaznaczę że nie jestem zbyt biegły w tych tematach, nie znam też nomenklatury a potrzebuję pomocy w doborze sprzętu do szafy 19" 9U 600x600.

1. Potrzebuje listwy (chyba nazywa się to patch) z krosowanymi gniazdami internetowymi RJ-45 (we/wyj) 1U
    Do szafy mam wypuszczone zbyt krótkie kable RJ-45 prowadzące od kamer do wideorejestratora (który zasila te kamery), potrzebuje listwy tj do której mógłbym te kable wpiąć w szafie, a następnie przez gniazdo scrosowane podpiąć kabelkami dalej do wideorejestratora. Obecnie mam 4 kamery, wideorejestrator obsługuje do 8.

2. Potrzebuje switcha 1U cat 5e, na obecny moment do max 1000Mb - w szafie obecnie jest 4 urządzenia które potrzebują internetu, a chcę by do szafy prowadził tylko jeden kabel RJ-45 na switch a ze switch już na mszynki.

Idealnym rozwiązaniem było by dla mnie jeżeli można by switch jak i patch umieścić na jednym poziomie 1U, jeżeli się tak da, bo widziałem że są takie krótkie np 6 portowe.
Ewentualnie jeżeli istnieją takie listwy które posiadają gniazda krosowane (jak przedłużacz RJ-45) i switcha w jednym było by idealnym rozwiązaniem dla mnie

1. Patchpanel mozesz kupic niewyposazony i użyć keystonow w takiej ilości jak potrzebujesz. Wyposażone to minimum 24 porty przy 19".  A-Lan / Alantec to dobry stosunek jakość/ cena. Sprawdź tylko czy do keystonow nie będziesz potrzebował noża do wpinania kabli.

Ten rejestrator ma wbudowany switch PoE? 

2. Dowolny switch niezarzadzalny 19" o odpowiedniej ilości portów. Jak kupisz węższy to będziesz musiał kupić półkę. Nie ma to sensu.

Tylko ten patchpanel chciałbym by miał wejście i wyjście typu RJ-45 a nie że jedno gniazdo jest na pojedyncze kabelki a drugi na RJ-45 - i mam problem ze znalezieniem takiego. I najlepiej by wejście i wyjście było na przednim panelu.

Edytowane przez revvers
6 godzin temu, revvers napisał:

Tylko ten patchpanel chciałbym by miał wejście i wyjście typu RJ-45 a nie że jedno gniazdo jest na pojedyncze kabelki a drugi na RJ-45 - i mam problem ze znalezieniem takiego. I najlepiej by wejście i wyjście było na przednim panelu.

Patch panele cat 5/6/7 podłącza się wszywając te pojedyncze kabelki bezpośrednio lub do keystone. Nie ma innych.

Jeśli chodzi o ten patchpanel, to jak koniecznie chcesz z dwóch stron wtyki RJ45, to możesz kupić patchpanel z otworami na moduły keystone, i do tego zakupić "beczki" (łączniki) RJ45 w obudowie keystone. Aczkolwiek okablowanie powinno się terminować na patchpanelu nożem krosowniczym ;)

lacznik-modularny-keystone-2xrj45-8p8c-k

Edytowane przez karpior