Skocz do zawartości

Nowy komputer płyta B560 -> stary dysk z systemem-> nie bootuje prawidłowo - Windows 10

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez zbiku90,

Recommended Posts

Dzisiaj próbuję uruchomić nowy komputer z dyskiem z poprzedniego komputera. Jednak po logo płyty pojawia się biała kropka po czym komputer resetuje się. 

Nowa płyta główna to B560M Gigabyte 

Poprzednia jakaś na chipsecie FM1 procesor AMD A4.

Zainstalowany system Windows 10 64 bit

Wiem że mógłbym przeinstalować system na nowo , jednak znajduje się na nim zbyt dużo ważnych programów oraz certyfikatów, które musiałbym wydobywać z głębi zapomnienia.  

Podejrzewam że problem leży w bootowaniu, jednak nie wiem jak zabrać się do tematu aby całości nie popsuć.  

Próbowałem odpalić instalację Windows 10 z pendrive, automatyczne naprawy nie pomagają. Próba wybrania uaktualnienia również kończy się nie powodzeniem ponieważ system wyświetla komunikat o braku możliwości aktualizacji.

Z góry dziękuję za Wasze rady.

Edytowane przez xiveris
  • xiveris zmienił tytuł na Nowy komputer płyta B560 -> stary dysk z systemem-> nie bootuje prawidłowo - Windows 10

ponownie zgadzam się z zbikiu90 że problemem może być chipset ale co innego mnie zastanawia nie miałeś na starym kompie 2 dysku bo tu powinna być opcja boot menager windows samsung ssd 870 EVO a jej nie widze

a spróbuj wystartować z f12 i sam wybrać z listy botowania  boot menagera windows dla tego dysku

bo jeśli tam miałeś dodatkowy dysk np.HDD to spotykałem sie już z tym że tam właśnie instalował się boot menager i wtedy efekt może być taki jak u ciebie brak plików startowych

• Popieram 1