Skocz do zawartości

KINGSTON A2000 1TB SSD niski odczyt i zapis

Recommended Posts

Na niskie 4K może dożo mieć wpływ.
Zacznijmy od spec.
Jaka płyta jaki cpu i do którego portu wpięty SSD.
Jaki system, SSD na GPT czy MBR. Rodzaj systemu plików i wielkość klastra?

Ewentualnie sprawdź czy masz wersję na SM2263EN + 96l end TLC microna + DDR4.

Puść też benchmark as ssd dla sprawdzenia ( próbka 1GB starczy ).

Ps. Ogólnie to SSD testuje się puste. Bo bufor pSLC jest zwykle dynamiczny.

Pps. W spec SSD nie ma podanej wartości niskiej próbki 4K. ( stwierdzam fakt, że producent może tu coś próbować oszczędzać przy specyfikacji gdyby ją zmieniał ).

GPT

Zrobiłem na pusto z370k6 9900k

-wpięty pod M2-1gniazdo

Wiele się nie zmieniło.Patrząc na te wyniki to coś za niskie https://www.thessdreview.com/our-reviews/kingston-a2000-nvme-pcie-ssd-review-1tb-high-speed-capacity-at-under-99/3/

Przechwytywanie3.PNG.9f1ea1a14fc8802526ea64eac3fee5f9.PNG

Przechwytywanie2.PNG.cb3ed5ce107ae0c8167918f29c91284c.PNG

Godzinę temu, kokosnh napisał:

Ewentualnie sprawdź czy masz wersję na SM2263EN + 96l end TLC microna + DDR4.

Gdzie to sprawdzić

Edytowane przez Tiamina

Jak masz możliwość to fizycznie (ale jest naklejka która to zasłania i jej zerwanie pewnie unieważnia gwarancje)
Możesz też spróbować narzędzi dla kontrolerów SMI

tylko nie powiem czy na 100% pewne narzędzie, bo ktoś zawsze może tam pliki podmienić. Mój antywirus nic nie pokazuje i  mi działa bez problemu dla MX500 (bo jego sprawdzałem)   

M.2 na tej płycie leci przez chipset, więc to może minimalnie ograniczać wydajność, ale nie do tego stopnia. To jest raczej na granicy błędu pomiarowego 

klastry 4K, partycja NTFS  tak? 

Ps. Wygląda że zwolnienie miejsca poprawiło zapis losowy dla 4K, ale wartości ta nadal prawie dwukrotnie niższe niż powinny.          

SmI NVMe no chyba że masz wersje na innym kontrolerze,

PS. Jeśli SSD jest pusty, to możesz też zrobić secure erase, aby być w 100% pewnym że dysk jest czysty...  (tylko się nie pomyl który SSD czyścisz, bo to usuwa dane z całego SSD bezpowrotnie)           

Mam Silicon Motion SM2263EN / 96L TLC .

Wynik się nie zmienia i co dalej? co może być przyczyną jeszcze? chyba że z dyskiem jest nie tak? co proponujesz?

ed.

W końcu ma ktoś pomysł co dalej zrobić z tym nie szczęsnym słabym zapisem i odczytem bo kolega Kokos chyba się poddał.