Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam
Tak jak w tytule szukam dysku SSD, który zastąpi stare HDD w drugim slocie m.2(pcie 3.0 x4 2280) na moim mobo - msi tomahawk wifi z590 w rozsądnej cenie, a na pewno nie chciałbym aby przekraczać kwoty 1,5k zł. Priorytetem są dla mnie niezawodność>długotrwałość>brak przegrzewania się, prędkości aby nie były na dnie i będzie git. Co byście polecili w tym przypadku?

• 2 tygodnie później...
W dniu 19.12.2021 o 22:24, kokosnh napisał:

Najfajniejszy obecnie do 1,5k zł to Corsair MP600 PRO 2TB 1500zl

Niestety zapomniałem zapytać o ważna kwestię... Otóż producent płyty głównej pisze, że sloty M2_2 i M2_3 wspierają SSD o wielkości 2280 o tyle... Nie ma żadnego mocowania, tj miejsca na wkręcenie śróbki mocującej na końcu SSD, i tu pytanie czy tak wstawiony i zostawiony SSD może być? Pół biedy że slotem M2_3 tam jest na pewno jest miejsce na 2280 oraz można by użyć jedna śrubkę która jest wkręcana w gniazdo, która mocuje shielda ale M2_2 to nie wiem czy się w ogóle zmieści. Trochę jestem zagmatwany z tymi długościami.

Screenshot_20220103-164034.jpg

Screenshot_20220103-164047.jpg

• 2 tygodnie później...

Niestety, jak dało się zauważyć w grudniu zmieniły mi się plany i nie byłem w stanie kupić SSD, ale teraz to się zmieniło i w tym tygodniu będę zamiawiać dysk - i tu chciałem się upewnić czy podany dysk w 2 poście jest nadal najlepszym wyborem? Czy może - X-kom zrobiło obecnie promkę na 1600 za 2TB od Samsunga 980 Pro, lub WD Black SN850 2TB też za 1600 - czy jednak względem Corsair nic nie uzyskuję?

Cena wydajność moim zdaniem wygrywa Corsair 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe MP600 Pro Hydro X za 1199zł, to identyczna konstrukcja co Corsair MP600 PRO 2TB którego proponowałem wcześniej, tylko z blokiem wodnym. Blok wodny zdejmujesz i zakładasz ten radiator od twojej płyty głównej. 
Blok wodny trzyma się na zaczepach, więc się zdejmuje bez problemu.   

Samsung 980 pro 2TB jest w dobrej cenie, ale moim zdaniem nie warto dopłacać, chyba że chcesz mieć koniecznie Samsunga.    

Ps. Jaki masz procesor i czy masz już któreś sloty M.2 zajęte? 

Mój setup:

be quiet! Silent Base 802 Window Biała

SeaSonic PRIME Platinum 750W

Crucial Ballistix, DDR4, 2x16 GB, 3600MHz, CL16

MSI MAG Z590 TOMAHAWK WIFI

Intel Core i9-10900F

SSD WD Black SN750 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 

Noctua NH-D15S chromax.black

RTX Gigabyte 3080 Vision OC

(I te dwa wd10ezex, które chce zastąpić)

Tak więc pierwszy slot ssd mam zajęty. 

5 godzin temu, kokosnh napisał:

Pierwszy slot SSD M.2 o ty masz nieaktywny :D

Niby tak a jednak nie :D

SN750 jest dokładnie wpięty w pierwszy slot i działa bez zarzutów :D

Z jakiejś racji model Hydro zniknął z promocji :/ nic nie pisze o wyprzedaniu :/ 

Edytowane przez Sin Zu007

Hmm dziwne, pierwszy slot powinien być podpięty bezpośrednio pod gniazdo CPU, a twój CPU 10gen po prostu nie powinien mieć dodatkowych linii PCI-e aby go obsłużyć.
No chyba ze Msi jakiś przełącznik PCIe zrobili ( tylko w spec pisze wyraźnie ze to gniazdo jest dostępne tylko dla cpu intel 11gen, wiec nie wiem o co chodzi ).

• Popieram 1
  • 3 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Podbijam temat :D 
nie wiem dokładnie czy w najbliższych miesiącach będzie jakaś zmiana rynku - aczkolwiek chciałbym dopytać - Chciałbym dokupić kolejny SSD na ostatni slot na mojej płycie głównej i tutaj pytanie - czy poprzednio wybrany 2TB Corsair MP600 będzie nadal najlepszym wyborem czy coś się zmieniło? 

Obecnie bierz Seagate Firecuda 530 2TB  1150zł z amazon.pl Cena zabójcza, jak za topowy SSD PCIe 4.0, osiągi to sam TOP.  

Seagate FireCuda 530 2TB (2000GB~1862.64GiB), M.2, NVMe 1.4, PCIe 4.0 x4, 2280, D2 (D 80.15mm x S 22.15mm x W 3.58mm), 10gram, klucz M, średni użycie prądu 8 Wat
Kontroler: Phison E18 (3xARM Cortex-R5, 8-kanałówka, 4CE/kanał) 12 nm TSMC rebrand na Seagate STXZY01049E0
NAND: 176l TLC microna (8 pakietów NAND, 32x 512Gb) (IA7BG94AYA)
DRAM: 2GB DDR4L SK hynix 1,600MT/s (2 x 8Gb) (h5an8g6ncjr-vkc)
gwarancja 5 lat ograniczone 2550 TBW
Maksymalne transfery sekwencyjne w obrębie bufora pSLC w 2000GB wersji według producenta:
- Odczyt 7,300 MB/s, 1,000,000 IOPS
- Zapis 6,900 MB/s, 1,000,000 IOPS

28556_1.jpg

Topowy SSD pod PCIe 4.0
Konkurent KC3000 i Corsair MP600 pro XT, mają identyczną specyfikację fizycznie, ale są oczywiście obecnie droższe.

Obecnie chyba najniższa cena historycznie za konstrukcje 2TB na E18 + 176l TLC.

• Lubię to 1