Skocz do zawartości

Problem ustawieniem wyższej częstotliwości próbkowania 96 Khz

Recommended Posts

Cześć,

Ostatnio przeprowadziłem się do innego mieszkania a co za tym idzie zmalała mi przestrzeń biurowa gdzie niegdyś miałem zestaw kolumn 5.1 i kino domowe podłączone do komputera.
Obecnie z powodu małego biurka i braku miejsca na rozwiązania 5.1, zdecydowałem się na zakup taniego soundbara Creative Stage 2.1 V2, który mieści się pod moimi monitorami. Nawiązując do wątku, chciałbym się dowiedzieć dlaczego nie mogę wymusić w ustawianiach płyty głównej ani w windowsie aby częstotliwość próbkowania wynosiła 96 khz i 24 bity rozdzielczości ? Teoretycznie mam taka opcję ale gdy ją wybiorę to nic nie gra z soundbara  
Płyta główna to MSI X570 Gaming plus z kodekiem dźwieku Realtek ALC 1220 -  a więc najwyższy jaki dają do płyt głównych. Sprawdzałem specyfikacje i bez problemu nadaje on sygnał nawet 192 khz w teorii.
Dodam jeszcze że soundbar jest podłączony kablem światłowodowym Toslink, ale dźwięk się z niego wydobywa tylko na ustawieniu 48 Khz oraz 24 bity rozdzielczości.
Czy to wynika z hardwaru czy z mojej nie wiedzy na któryś temat ? 
Dziękuje za odpowiedzi

Zrzut ekranu 2021-12-18 185046.png

A to nie jest czasami max optyka nie pamiętam ile tam było max oo światłowodzie ale nie za wiele. Poza tym masz pliki z takim próbkowaniem? Bo wątpię żebyś korzystał z gęstych plików. Więc i tak takie ustawienie nie ma sensu. No i kończąc i tak słuchanie gęstych plików na takim sprzęcie mija się z celem bo i tak gra to słabo

@DoomRider

Chwile mi zeszło żeby znaleźć specyfikacje bo Creative się jej wstydzi i dopiero w dziale FAQ do tych głośników znalazłem dane...

Częstotliwość próbkowania dla odtwarzania optycznego
16-bit / 48 KHz dla cyfrowego PCM

https://support.creative.com/kb/ShowArticle.aspx?sid=200371&c

Jak podpinasz się kablem optycznym to  wysyłasz cyfrowy sygnał do głośnika i wbudowany w niego przetwornik zamienia go w sygnał analogowy. W przypadku takiego połączenia to jaka masz kartę muzyczną czy tez jakiej klasy integrę na płycie głównej kompletnie nie ma znaczenia bo ona nic nie robi poza wysłaniem 0 i 1 do soundbara. W twoim przypadku nie możesz ustawić więcej niż 16 bit 48 kHz bo taki maksymalnie sygnał obrobi przetwornik wbudowany w soudbara. Swoją drogą ciekawe na którym wysypisku czy w jakim zakurzonym magazynie znaleźli karton jakiś przedpotopowych chipów z takimi ograniczeniami... bo jak kupiłem na AliExpress optyczny DAC za dosłownie 5zł to on miał 24 bitowy przetwornik ;)

Wracając do tematu jak chcesz 24 bit 96 kHz to podepnij sobie soudbara kablem AUX z dwoma końcówkami 3,5 mm choć słabo widzę czy to cokolwiek zmieni w kwestii jakości dźwięku  

@bleck55
Optyk prześle max 24bit/192 kHz o ile dobrze pamiętam.

Edytowane przez kombajn