Skocz do zawartości

Podstawka chłodcząca pod laptop

Recommended Posts

witam, sam mam chodź nie używam coolermaster notepal U2, są dwa wentylatory które możesz przestawić w praktycznie każde miejsce pod laptopem gdzie znajdują się właściwe wloty powietrza, są w internetach testy, generalnie te podstawki nie dają efektów lepiej dbać aby chłodzenie nie zabijało się kurzem i o świerzą i dobra pastę thermo

Przede wszystkim, zobacz jak masz rozłożone otwory w dole obudowy i ewentualnie kup taką, żeby w nie wlatywało "chłodne" powietrze.  
Nie spodziewaj się jednak jakichś dużych spadków. minus parę stopni to myślę max.

22 godziny temu, mariuszaerox napisał:

że jest trochę ciepły laptop

To, że laptop robi się ciepły nie musi oznaczać, że się przegrzewa. Może system chłodzenia dobrze odbiera i transferuje ciepło. 

Bez konkretnych danych typu temperatura cpu i gpu podczas grania nie ma co wróżyć. 

.

Edytowane przez MiK
  • 2 miesiące temu...

Ja używam https://www.euro.com.pl/podstawki-chlodzace/genesis-podstawka-chlodzaca-oxid-550.bhtml, jestem bardzo zadowolony. w promocji kupiłem za 149,99 zł

W dniu 18.12.2021 o 09:24, zbiku90 napisał:

BTW laptop do grania to fatalny pomysł.

Ja mam gaminowy laptop i żałuję, że tak późno pozbyłem się desktopa , na rzecz laptopa, lepiej później niż wcale. A u mnie ta podstawka się spisuję bardzo dobrze, a temperatury mam na poziomie 35-40 stopni. 

Dodatkowo podstawka chronić przed rozlanym płynem, aby wiatraki nie wciągnęły. Tutaj jest normą, że jak grasz na laptopie ( a nie jak według osób które tu są i nie liczą się z opinia , i tym co inni potrzebują lub lubią ) tylko na siłę mówią , że laptop jest zły, ble i kto wie czy też przez to celowo nie wprowadzają w błąd by osoby które mają laptopy , miały więcej problemów i porzuciły laptbopy na rzecz komputerów stacjonarnych). 

Dla mnie laptop to wygoda, pakuję go to torby i idę , a jak zabrać taką stacjonarkę? Każde inne zastosowanie laptopa niż biznesowe, czytanie , pisanie , oglądanie you tube jest piętnowane na tym forum - wystarczy poczytać tematy (odważ się ze wspomnisz iż grasz w starsze lub proste gry od razu jesteś zjechany z błotem. 

@zbiku90

ile trzeba wydać na stacjonarkę o takich parametrach jak ten laptop https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-laptop-r5-16gb-512ssd-3060-no-os.bhtml, i w tej cenie 4 349,00 zł. 

Twój post jest odbierany jako opinia wszystkich na forum , nie napisałeś ani słowa, że to twoja opinia, tylko że całe forum tak sądzi. 

Edytowane przez karai

Przecież to jest dramat. Sam brałem klapę 17", bo myślałem, że trochę lepiej będzie to upakowane i chłodzenie będzie lepsze.

Klapa z RTX2060 i po godzinie grania grafa ponad 80 stopni, cep 90. Klawa ciepła tak, że nie wiem czy gdybym nie grał na normalnej to bym po kwadransie nie przestał, bo nieprzyjemniej się klika. A same temperatury to jeszcze jest nic, wentyle na 100% i to jest dopiero dramat!

Jedyny plus tego taki, że lapki niewiele droższe niż samo GPU, jak szukałem czegoś z RTX2060 to karty były za 3k, a lapki z nimi za 4 wiec jedyny plus był taki, że reszta podzespołów prawie jak za darmo ale dzisiaj to bym wolał kupić xklocka + lekką chłodną klapę do innych zastosowań.

A producenci mają to gdzieś, ma być cienko, bo jak będzie 1 mm więcej niż konkurencja to nikt nie kupi. Projektują to idioci, firma pcha chińszczyzną po kosztach, a chłodzenie z gównolitu...

Jak ktoś pisze, że mu lapek z mocnym GPU się nie grzeje albo hałas nie przeszkadza to chyba siedział do tej pory na jakiś gówoczęściach i może mu różnicy nie robi.

Ja siedziałem lata na D15 i skręconych wentylach do minimum, podczas gry dochodziły do 600RPM i koniec. Nawet na GTX780 miałem tak krzywą ustawioną, że nie przekraczał 85 stopni ale za to było rozsądnie jeśli chodzi o hałas.

A teraz? Mam B-52 w mieszkaniu jak gram i irytuje mnie to strasznie. Człowiek wydał kasę na szmelc i by jako tako było to jeszcze musi poprawiać, bo mam w planach wywalenie dolnej pokrywy wraz z baterią i nie wiem czy nie będę jakiś radiatorów próbował tam dorzucić :/

W dniu 1.03.2022 o 18:03, karai napisał:

Twój post jest odbierany jako opinia wszystkich na forum , nie napisałeś ani słowa, że to twoja opinia, tylko że całe forum tak sądzi. 

Nie pamiętam żeby ktoś mnie wybierał na rzecznika tego forum.

le trzeba wydać na stacjonarkę o takich parametrach jak ten laptop https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-laptop-r5-16gb-512ssd-3060-no-os.bhtml, i w tej cenie 4 349,00 zł. 

No tutaj się zgodzę że mogłoby być ciężko, bo do stacjonarki trzeba doliczyć monitor, klawiaturę, mysz, głośniki.

Dla mnie laptop to wygoda, pakuję go to torby i idę , a jak zabrać taką stacjonarkę?

I na tym zalety się kończą, a trzeba pamiętać że gamingowe lapki swoje ważą.

Z wad na szybko: kultura pracy, jakość matrycy, trudniejsza diagnostyka i naprawa, często upierdliwa konserwacja, brak możliwości modernizacji poza dyskiem i ramem.