Skocz do zawartości

Komputer wyłącza się podczas gry

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Tosh,

Recommended Posts

Witam,

We wrześniu tego roku kupiłem nowy komputer, o następujących parametrach:

Procesor: Ryzen 5 5600x

Karta graficzna: Gigabyte RTX 3060 LHR Gaming OC Edition

Płyta Główna: ASRock X570 PRO4

Pamięci RAM: G.Skill RipjawsV DDR4 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 rev2 XMP2 Black [F4-3200C16D-16GVKB]

Dysk SSD: Gigabyte SSD 1TB M.2 PCIe NVMe Gen3 GP-GSM2NE3100TNTD

Dysk HDD: 1T Seagate, dokładnego modelu nie znam, ponieważ od kogoś go dostałem

Zasilacz: Zasilacz Seasonic FOCUS GX-650 80Plus Gold 650W

Do pewnego momentu wszystko działo dobrze, aż nie zakupiłem jednej gry. Wcześniej wszystkie tytuły chodziły bez zarzutu, więc tu myślałem, że będzie dokładnie tak samo, jednak w środku rozgrywki komputer się wyłączał, a komputer nadal pracował. Wyłączał się jedynie ekran monitora, klawiatura i mysz oraz oczywiście resetował system. Na początku sądziłem, że to wina przegrzania sprzętu, więc wymieniłem chłodzenie boxowe procesora na Arctic Freezer 34 eSports DUO, jednak problem dalej występował. Zajrzałem, więc do Podglądu zdarzeń, gdzie wyświetlał się błąd krytyczny Kernel Power 41 (63). Zrobiłem, więc stress testy CPU, GPU oraz PSU w OCCT, żeby sprawdzić czy w pewnym momencie nie nastąpi utrata zasilania, jednak przez 30 minut testu nic takiego nie wystąpiło. Sprawdziłem również RAM przy użyciu memtest, lecz nie wykrył on żadnych błędów pamięci, a także ustawienie profilu XMP na Auto, które również nic nie dało. Próbowałem też undervolting GPU, żeby zmniejszyć użycie prądu, ale kończyło się tym samym błędem, tak samo jak zmienianie opcji zasilania. Czy jest coś jeszcze co mogę zrobić?

Tylko, że karty graficzne z LHR nie blokują całkowicie kopania kryptowalut, a jedynie ograniczają efektywność, jeśli dobrze pamiętam jest to +-50%. Jeśli wina byłaby tego, że karta wykrywa grę jako kopanie krypto to nie powinna raczej stracić na wydajności, a nie od razu się wyłączać?

8 godzin temu, zbiku90 napisał:

Przy nagłym wyłączaniu bez BSODa zacząłbym od podmiany zasilacza. 

Niestety aktualnie, nie mam możliwości podmiany zasilacza, ale postaram się doprowadzić do tego jak najszybciej

Witam!

Kolega pisze że zakupił grę, tylko niech napisze co to za tytuł gry bo możliwe że dana gra może mieć błędy lub być nie dopracowana i przez to wywala i robi się ciemny ekran.

20 godzin temu, Tosh napisał:

Wcześniej wszystkie tytuły chodziły bez zarzutu

Sprawdził bym grę poszukał bym patcha lub na internecie wygoogluj i zobacz czy inni mieli takie same problemy co ty w tej grze.

Ewentualnie sprawdzić zasilacz jeśli masz znajomego kolegę pożyczyć i podpiąć.

Jak masz możliwość potestuj swój komputer w grach takich jak Battlefield 1, Battlefield V w online na 64 graczy, może tez być Fortnite lub Call Of Duty Warzone lub inna gra z jak największą ilośćą osób online grających jednocześnie. Będziesz wiedział czy jest wszystko stabilnie.Pzdr.

2 godziny temu, blackp napisał:

Witam!

Kolega pisze że zakupił grę, tylko niech napisze co to za tytuł gry bo możliwe że dana gra może mieć błędy lub być nie dopracowana i przez to wywala i robi się ciemny ekran.

Sprawdził bym grę poszukał bym patcha lub na internecie wygoogluj i zobacz czy inni mieli takie same problemy co ty w tej grze.

Ewentualnie sprawdzić zasilacz jeśli masz znajomego kolegę pożyczyć i podpiąć.

Jak masz możliwość potestuj swój komputer w grach takich jak Battlefield 1, Battlefield V w online na 64 graczy, może tez być Fortnite lub Call Of Duty Warzone lub inna gra z jak największą ilośćą osób online grających jednocześnie. Będziesz wiedział czy jest wszystko stabilnie.Pzdr.

Gra, z którą miałem problemy to Dead by Daylight. Przeglądałem różne fora i nie natrafiłem na rozwiązanie, które by mi pomogło. Takim samym błędem skończyła się próba włączenia Skyrima. Najdziwniejsze jest to, że Minecraft z dużą ilością modów chodzi bez zarzutów a powinny skutecznie obciążać komputer.

• 2 tygodnie później...
  • worm zamknął ten temat
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...