Skocz do zawartości

Ścinki w grach po wymianie karty graficznej

Recommended Posts

Witam, dotarła do mnie dzisiaj nowa karta którą jest GIGABYTE RTX 3060TI Vision OC 8GB, po wymianie karty z Gigabyte RX580 na nowego 
RTXa dostrzegam minimalne ścinanie (odczucie grania na monitorze 60hz gdzie mój ma 165hz) przed wymianą karty wszystkie sterowniki od amd zostały odinstalowane programem DDU po wsadzeniu karty od zielonych zostały pobrane najnowsze stery, wchodząc do gier (rocket league, fortnite) cały czas widze zauważalne gołym okiem minimalne scinanie obrazu i odczucie grania na 60hz gdzie na zablokowanych fps na 165 nie schodzi poniżej tylko widziane są dropy sekundowe i ciągle tak samo, postanowiłem przeinstalować sterowniki i zainstalować starszą wersje sterowników ale to nie pomogło, został również zaaktualizowany bios ale dalej nic, i zasadnicze pytanie czy to leży po stronie zasilacza? Zasilacz ma 500w, 406w na linii 12V zakupiony był jako używany i swoje lata ma (Seasonic ss-500et active pfc f3 plus bronze), niedawno była wymieniana płyta oraz pamięci ram także raczej nie leży po tej stronie wina.
Specyfikacja 
AMD Ryzen 3600 3.6 GHZ
MSI B450 Tomahawk MAX II 
Ram ddr4 Hyperx predator 2x8gb 3200mhz
Zasilacz 500w (Seasonic ss-500et active pfc f3)

Dodam jeszcze ze gry były testowane na G-syncu jak i bez

Godzinę temu, daltonixx napisał:

przed wymianą karty wszystkie sterowniki od amd zostały odinstalowane programem DDU

a przeglądnąłeś "ręcznie" rejestr czy żadnych śmieci DDU nie pominęło ? właśnie  :) też bym tego nie zrobił bo by mi się nie chciało - szkoda czasu - prostszym i dużo skuteczniejszym rozwiązaniem jest przeinstalowanie systemu, tym bardziej, że wymiana GPU jest dość istotną zmianą dla oprogramowania

ps

drugorzędna sprawa to zasilacz, mimo, że Seasonic to bardzo dobra marka jednak to tylko 500W

Edytowane przez Elomin
6 minut temu, Elomin napisał:

a przeglądnąłeś "ręcznie" rejestr czy żadnych śmieci DDU nie pominęło ? właśnie  :) też bym tego nie zrobił bo by mi się nie chciało - szkoda czasu - prostszym i dużo skuteczniejszym rozwiązaniem jest przeinstalowanie systemu, tym bardziej, że wymiana GPU jest dość istotną zmianą dla oprogramowania

ps

drugorzędna sprawa to zasilacz, mimo, że Seasonic to bardzo dobra marka jednak to tylko 500W

Spróbuje reinstalować system, zasilacz nowy zamówiony.