HenryNicholls 0 Napisano 20 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2021 Witam. Postanowiłem złożyć ostatnio kilka PC dla dzieciaków a tu wyszedł taki problem. W grach podobnie jak na filmiku, fps cyklicznie spada ale występują dłuższe okresy miedzy spadkami. Miałem ogólnie 4 procesory w tym 2 nowe AMD Ryzen 5 Pro 3350G oraz używane ryzen 5 2400G i ryzen 3 3400G. Wszystkie zachowują się dokładnie tak samo. Sprawdzane na 2 płytach B450M DS3H V2 jednej Gigabyte B450 AORUS ELITE V2 i jednej ASUS TUF B450-PLUS GAMING II. Reszty nie wymiennie ale miałem kilka różnych pamięci dysków ochłodzeń i oczywiście markowych zasilaczy. Moje wnioski są takie. Wgląda to i zachowuje się jak thermal throttling. mało tego po wymianie chłodzenia zmniejszeniu napięć taktowań tak aby zbić temperaturę powoduje że spadki zaczynają się później a jak utrzymamy na 40 to wydaje się że jest ok. Na lepszych płytach z chłodzoną sekcją zasilania i chłodzeniem Cryorig Ultimate R1 wydaje się że to działa nawet jak testowo spowolniłem wentylator i wygrzałem procka do 75 spadków nie było ale tylko na ASUSIE. Możliwe że wtedy szanse na spadki mocno spadaj a ja za krótko testowałem. Co ciekawe z kartą graficzną na pci-e żaden z procesów nie ma już spadków taktowania. O co tu chodzi bo jak na obecną chwilę to mógł bym rzucić tezę że wszystkie procesory AMD z zintegrowaną grafiką mają jakąś wadę. Możliwe że więcej ludzi ma ten problem ale z barku części porównania zwala winę na zasilacz sterowniki ramy i siedzi tak i się męczy. Gdyby był to jedne procesor ale nie 4. BIOSY najnowsze sterowniki tak samo czyste systemy. Jest wyraźna korelacja temperaturą ale jej zbicie jedynie opóźnia wystąpienie jak i częstotliwość spadków. Poza tym to nie są wysokie temperatury. Link to post Share on other sites
WPRD700 230 Napisano 20 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2021 Nie tylko Ty dochodzisz do taki wniosków. Spójrz na ten wątek: 1 Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 20 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2021 @WPRD700 Przecież to słowo w słowo co w tamtym wątku tylko nick autora się zmienił. 1 Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 20 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2021 I na dodatek mamy też multikonto Zamykam. 1 Link to post Share on other sites
Recommended Posts