nitomen 1 Napisano 15 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 Witam W ciągu ostatnich kilku dni drugi raz miałem problem z obrazem , sytuacją wygląda tak ze uruchamiam kompa bios 1 pikniecie czyli ok a obrazu brak nawet do biosu nie wejdę totalnie ciemno a kontrolka dysku twardego pracuje tak jak zawsze przy uruchomieniu systemu, dopiero przekładnie gniazd hdmi w karcie i za któryms razem zaskoczył pokazał pulpit - dzisiaj podczas zmiany gniazd w karcie próbował załapać cos mignęło telewizor pokazał rozdzielczośc ale obrazu nie bylo i tak kilka razy az w koncu zalapal. Druga sprawa jaką zauważyłem , wiele gier które kiedys działały bez problemu teraz wyrzuca do pulpitu bez żadnego komunikatu ( czasami po wyrzuceniu pokazuje problemu ze sterownikiem i ze mogę go zgłosić do radeona) a dzisiaj mialem jakiś tryb awaryjny po wyrzuceniu do pulpitu i taki komunikat. Po restarcie komp działał Sprzęt toPlytaASUS X470 pro 2x 8gb ddr4 g skill AMD ryzen 7 2700xGrafika radeon sapphire rx580 8gb ramZasilacz SilentumPC Supremo fm2 750W 80 plus gold , wymieniony 2 miesiące temu na gwarancji na nowy.System win 11 ale na 10 tez wyrzuca z gier a totalny brak obrazu po uruchomieniu kompa to nie wina systemu operacyjnego .Telewizor lcd zamiast monitora Gwarancja na sprzęt konczy sie za miesiąc....tylko zasilacz ma na 5 lat Podmienialem kabel hdmi ale nic to nie dalo. Jakieś pomysły ? Robiłem reset biosu , aktualizacje systemu , biosu ,sterownikow plyty , karty itp , reset ustawienie karty graficznej tez nie pomogl. Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 16 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Sprawdź rewizję GPU (1.0 czy 2.0) i pamięci (Samsung, Xynix Micron) ew. pobierz odpowiednia wersję nowego biosu (niby poprawiają stabilność) od Gigabyta Pobierz odpowiednie instalacje wszystkich sterowników na dysk ze strony AMD (chipset, GPU) i Gigabyte (reszta) Pobierz DDU i uruchom w trybie awaryjnym z WYŁĄCZONYM internetem i zaznaczoną opcją blokowania sterowników z Windows Update. Za pomocą DDU usuń wszystkie sterowniki AMD (więcej opcji w opcjach) - odpal za 2-3 razy dla pewności. Po uruchomieniu kompa nadal z wyłączonym internetem zainstaluj sterowniki po kolei. Może pomoże. Poza tym wiele gier ma problem z urchomieniem na W11 z powodu DRM, nie zaszkodzi sprawdzić czy przy żonglowaniu systemami coś nie nie spieprzyło (opcja upgradu, nie czystej instalacji). Cytuj Link to post Share on other sites
nitomen 1 Napisano 20 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Na 90% problemem byl kabel hdmi , świeży aczkolwiek okazał sie badziewiem. Zamieniłem kable miedzy dekoderem upc a kompem , komp działal ok , natomiast dekoder upc na kablu z kompa po kilku dniach przestal podawac obraz , dopiero wymiana kabla przyniosła efekt.Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
korzychxp 253 Napisano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Czekamy na RX 850, może w końcu zamiecie rynkiem 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts