Skocz do zawartości

Procesor I przegrzewanie

Recommended Posts

Witam otóż mój procesor intel core i5 750 @2,66 się bardzo przegrzewa

program speedfan pokazuje :

http://desmond.imageshack.us/Himg828/scaled.php?server=828&filename=beztytuustg.png&res=medium

CPU-Z:

http://desmond.imageshack.us/Himg18/scaled.php?server=18&filename=squishdesigns.png&res=medium

Jak widać w spoczynku procesor ma aż 50 C

i mam częste zwiechy komputera nazwane "Freezem" czyli dźwięk i ekran się zawiesza i pozostaje RESET KOMPA

P.S.

Często zawiesza się w grach , programach typu vegas i after effect a nawet w współdzieleniu pulpitu na skype!

Nigdy nie zaciął się na pulpicie

Edytowane przez thexozzz

pasta jest chyba dość stara

Pasta - nawet najlepsza na świecie - nie obniży ci temperatury o 5-10°C a o tyle powinieneś mieć mniej na procesorze w spoczynku.

Coś źle masz z wentylacją. Pewnie obudowa słabo wietrzona i wentylator na procesorze słabiutki.

Jaki masz wentylator na procesorze ? :menda:

Często zawiesza się w grach...

Karta graficzna jest winna a nie procesor. Za słabą masz kartę do tych gier w jakich się komputer zawiesza i za słabo chłodzona. Przegrzewanie się karty też powoduje zwiechy w czasie grania.

Może być też tak że zasilacz podaje nie odpowiednie napięcie do procesora i się coś przegrzewa,]

jaki zasilacz masz (marka,model)?

zmierz temperatury, procesora, chipsetu itd. karty graficznej pod czas obciążenia programami:

GPU-Z ...

Core Temp...

EVEREST Ultimate Edition...

U mnie na i5 760 po oc do 3,6ghz jest w grach maks 45 stopni, w occt było 60 maksymalnie. Na zegarze 2,8 chłodno bo 30 stopni, coś musisz mieć nie tak. Jak koledzy raczą sprawdź mocowanie coolera i tą pastę.

HEHE jeśli to zasilacz ibox to jeszcze gorzej... a tu opisze moje doświadczenie z takimi zasilaczami i skutki:

1. TRACER Highlander 450W

*pierwsze 3 miechy dobrze chodził

*w 4 i 5 miesiącu komp się zawieszał czasami

*a w ostatnim 6 miesiącu, komp się wyłączał od zasilania, raz na jakiś czas.

(najczęściej jak komputer na noc zostawiałem żeby ściągał, a rano patrze wyłączony..

nie kiedy mysłałem że go sam przez sen wyłączyłem :hahaha: )

*w końcu się spalił, zrobił ostateczny off :menda:

2. Poleciałem szybko do sklepu, kupiłem zasilacz IBOX 500W,

koleś mi go wcisnął za 150 zł.

*po miesiącu komp się grzał jak głupi, płyta główna z procesorem/ w grach były freezy przez tempy czipsetu 80'C i cpu 74'C

,kondensatory na płycie leciutko spuchły, ze względu na mój ograniczony budżet kupiłem tylko dodatkowy wentylator na przód budy, i tak przez 2 miechy komp walczył z zasilaczem.

3. Wymieniłem zasilacz na markowy OCZ do tego super chłodzenie na CPU - wszystkie problemy znikły,

o dziwo przez następne 2 lata płyta z nie sprawnymi kondensatorami normalnie chodziła, w końcu wytrzymałość dobiegła końca, a przeszłość zrobiła swoje, płyta straciła stabilność i zawieszała komputer, poszła na allegro jako uszkodzona.

Wniosek, jeśli naprawdę zależy Ci na sprzęcie, wymień jak najszybciej zasilacz, o ile on jest z czarnej listy...

Edytowane przez mutissj
  • Popieram 1

No ja w moim kompie miałem od nowości iBoxa 500W SuperFan Silent :D, do teraz stoi pudełko na szafie z napisem "Nowa lepsza wersja" hehe. Nie brałbym tej zasiłki, ale komp miałem w promocji, z ogromną zniżką, i nie chciałem się z gościem jeszcze targować, bo różnie mogłoby być :P.

Jeżeli chodzi o przygody z tym iBoxem, to tak:

-temp. MoBo było o 5 stopni wyższe w stosunku do tej której mam teraz na podkręconym procu na OCZu

-zasiłka zupełnie nie radziła sobie z 5870... OCCT = reset ;).

-było głośno :P. Teraz najbardziej słychać u mnie grafę pod obciążeniem, prędzej nawet w idlu było słychać zasilacz.

Teraz mam SXS2 600W, i polecam - świetny zasilacz. Co prawda mój zestaw go nie poci za bardzo, no ale mimo wszystko, jest cichy, stabilny.

IBOX SuperFan Silent zasilacz który posiada certyfikat powiększania temperatury w twoim komputerze :hahaha:

Firma OCZ produkuje świetne zasilacze, mój OCZ 550W Fatal1ty kupiony za 270 zł, ma już przebieg z 8000 godzin i nic się nie zmienił od nowości , tak samo cichy, chłodny, stabilny oraz te same natężenie krwistych led'ów, jednym zdaniem \bardzo udana inwestycja. :)