thexozzz 0 Napisano 16 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 (edytowane) Witam otóż mój procesor intel core i5 750 @2,66 się bardzo przegrzewa program speedfan pokazuje : http://desmond.imageshack.us/Himg828/scaled.php?server=828&filename=beztytuustg.png&res=medium CPU-Z: http://desmond.imageshack.us/Himg18/scaled.php?server=18&filename=squishdesigns.png&res=medium Jak widać w spoczynku procesor ma aż 50 C i mam częste zwiechy komputera nazwane "Freezem" czyli dźwięk i ekran się zawiesza i pozostaje RESET KOMPA P.S. Często zawiesza się w grach , programach typu vegas i after effect a nawet w współdzieleniu pulpitu na skype! Nigdy nie zaciął się na pulpicie Edytowane 16 Lipca 2011 przez thexozzz Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 16 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Jesteś pewien, że nie masz w kompie pajęczyn, a cooler jest odpowiednio założony? Spróbuj zmierzyć CoreTemp Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 16 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Sam zakładałeś chłodzenie czy ktoś to robił ? Może nie ma styku z radiatorem, albo pasta źle położona. Cytuj Link to post Share on other sites
thexozzz 0 Napisano 16 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Jesteś pewien, że nie masz w kompie pajęczyn, a cooler jest odpowiednio założony? Spróbuj zmierzyć CoreTemp tak jestem pewny ale pasta może nie być dobra Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 16 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 w sensie, że zamiast pasty posmarowałeś gipsem? Każda pasta jest na tyle dobra, aby zapewnić twojemu prockowi tempy <50*C Cytuj Link to post Share on other sites
thexozzz 0 Napisano 16 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 pasta jest chyba dość stara Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 16 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 (edytowane) To od kiedy masz procka ? chyba nie od tak dawna żeby się zmechaciła ? Edytowane 17 Lipca 2011 przez kubbak Regulamin - punkt 2j Cytuj Link to post Share on other sites
Kamerton 51 Napisano 17 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 pasta jest chyba dość stara Pasta - nawet najlepsza na świecie - nie obniży ci temperatury o 5-10°C a o tyle powinieneś mieć mniej na procesorze w spoczynku. Coś źle masz z wentylacją. Pewnie obudowa słabo wietrzona i wentylator na procesorze słabiutki. Jaki masz wentylator na procesorze ? Często zawiesza się w grach...Karta graficzna jest winna a nie procesor. Za słabą masz kartę do tych gier w jakich się komputer zawiesza i za słabo chłodzona. Przegrzewanie się karty też powoduje zwiechy w czasie grania. Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 17 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Może być też tak że zasilacz podaje nie odpowiednie napięcie do procesora i się coś przegrzewa,] jaki zasilacz masz (marka,model)? zmierz temperatury, procesora, chipsetu itd. karty graficznej pod czas obciążenia programami: GPU-Z ... Core Temp... EVEREST Ultimate Edition... Cytuj Link to post Share on other sites
carroarmato 93 Napisano 17 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 U mnie na i5 760 po oc do 3,6ghz jest w grach maks 45 stopni, w occt było 60 maksymalnie. Na zegarze 2,8 chłodno bo 30 stopni, coś musisz mieć nie tak. Jak koledzy raczą sprawdź mocowanie coolera i tą pastę. Cytuj Link to post Share on other sites
thexozzz 0 Napisano 17 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 @kamerton kartę mam gtx460 na starej gts 250 tez tak mialem @multissj zasilacz to silent 550w Cytuj Link to post Share on other sites
artursw 11 Napisano 17 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Jakie masz chlodzenie box czy dodatkowe i jaka obudowa ? Cytuj Link to post Share on other sites
thexozzz 0 Napisano 17 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 @ chłodzenie to box a obudowa jakieś go**o ale otwarta ze wszystkich mozliwych stron Cytuj Link to post Share on other sites
Konsul Gigabyte 20 Napisano 17 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Źle założone chłodzenie + stara pasta. Cytuj Link to post Share on other sites
marqowy 0 Napisano 17 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Zerknijcie na screena z napięciami zasilacza, czy mi sie wydaje czy grubo nie halo z linią +12? Cytuj Link to post Share on other sites
error3 8 Napisano 17 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Jakby mial takie napiecie to by dawno kompa nie mial. Program po prostu zle podaje. Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 18 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 @mutissj zasilacz to silent 550w TRACER Highlander 550W Silent? jeśli chodzi o tego to jest on na czarnej liście, sam osobiście taki miałem (450W) i się spalił ... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
thexozzz 0 Napisano 18 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 @multissj nie wiem od obudowy ibox tylko tyle o nim wiem i ze ma napisane silent i 550w wiem muszę go wymienić i kupuję sobie mugena i kręcę do 3,7 GhZ P.s nie pisać mi jak się kręci bo umiem P.P.S wymienię pastę i napiszę co dalej Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 18 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 (edytowane) HEHE jeśli to zasilacz ibox to jeszcze gorzej... a tu opisze moje doświadczenie z takimi zasilaczami i skutki: 1. TRACER Highlander 450W *pierwsze 3 miechy dobrze chodził *w 4 i 5 miesiącu komp się zawieszał czasami *a w ostatnim 6 miesiącu, komp się wyłączał od zasilania, raz na jakiś czas. (najczęściej jak komputer na noc zostawiałem żeby ściągał, a rano patrze wyłączony.. nie kiedy mysłałem że go sam przez sen wyłączyłem ) *w końcu się spalił, zrobił ostateczny off 2. Poleciałem szybko do sklepu, kupiłem zasilacz IBOX 500W, koleś mi go wcisnął za 150 zł. *po miesiącu komp się grzał jak głupi, płyta główna z procesorem/ w grach były freezy przez tempy czipsetu 80'C i cpu 74'C ,kondensatory na płycie leciutko spuchły, ze względu na mój ograniczony budżet kupiłem tylko dodatkowy wentylator na przód budy, i tak przez 2 miechy komp walczył z zasilaczem. 3. Wymieniłem zasilacz na markowy OCZ do tego super chłodzenie na CPU - wszystkie problemy znikły, o dziwo przez następne 2 lata płyta z nie sprawnymi kondensatorami normalnie chodziła, w końcu wytrzymałość dobiegła końca, a przeszłość zrobiła swoje, płyta straciła stabilność i zawieszała komputer, poszła na allegro jako uszkodzona. Wniosek, jeśli naprawdę zależy Ci na sprzęcie, wymień jak najszybciej zasilacz, o ile on jest z czarnej listy... Edytowane 18 Lipca 2011 przez mutissj 1 Cytuj Link to post Share on other sites
marqowy 0 Napisano 19 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Mi też się własnie wydaje że skoki napięć mogą ci podgrzewać po pierwsze sekcje zasilania na płycie a po drugie samego procka. Pożycz od kolegi jakies markowe PSU i zobacz czy pomogło. Cytuj Link to post Share on other sites
Deathstar 265 Napisano 20 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 No ja w moim kompie miałem od nowości iBoxa 500W SuperFan Silent , do teraz stoi pudełko na szafie z napisem "Nowa lepsza wersja" hehe. Nie brałbym tej zasiłki, ale komp miałem w promocji, z ogromną zniżką, i nie chciałem się z gościem jeszcze targować, bo różnie mogłoby być . Jeżeli chodzi o przygody z tym iBoxem, to tak: -temp. MoBo było o 5 stopni wyższe w stosunku do tej której mam teraz na podkręconym procu na OCZu -zasiłka zupełnie nie radziła sobie z 5870... OCCT = reset . -było głośno . Teraz najbardziej słychać u mnie grafę pod obciążeniem, prędzej nawet w idlu było słychać zasilacz. Teraz mam SXS2 600W, i polecam - świetny zasilacz. Co prawda mój zestaw go nie poci za bardzo, no ale mimo wszystko, jest cichy, stabilny. Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 20 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 IBOX SuperFan Silent zasilacz który posiada certyfikat powiększania temperatury w twoim komputerze Firma OCZ produkuje świetne zasilacze, mój OCZ 550W Fatal1ty kupiony za 270 zł, ma już przebieg z 8000 godzin i nic się nie zmienił od nowości , tak samo cichy, chłodny, stabilny oraz te same natężenie krwistych led'ów, jednym zdaniem \bardzo udana inwestycja. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts