SaltyLongshanks 0 Napisano 15 Października 2021 Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Witam, potrzebuję dysk pod backup plików wideo. Jakie dyski możecie polecić a których unikać? Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 15 Października 2021 Udostępnij Napisano 15 Października 2021 https://www.morele.net/dysk-serwerowy-toshiba-n300-8-tb-3-5-sata-iii-6-gb-s-hdwg480uzsva-6909231/?gclid=CjwKCAjwzaSLBhBJEiwAJSRoko0qF8icp7U2VUbAuOz3PUlJV_qU_7kRVZr9DyBD1ezC4T7maeQRfBoCEXwQAvD_BwE Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 15 Października 2021 Udostępnij Napisano 15 Października 2021 coś na CRM 5400-5900RPM Najtaniej wychodzi wyciągnąć z obudowy np. my book, lub Elements od WD, tam siedzą WD white (zakładam że nie będziesz mieć problemu z kompatybilnym zasilaczem) Cytuj Link to post Share on other sites
SaltyLongshanks 0 Napisano 15 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2021 (edytowane) Czyli np taki WD https://allegro.pl/oferta/dysk-zewnetrzny-wd-elements-desktop-3-5-10tb-8702139193 Nie ma problemu z wyciągnięciem z obudowy? Problem z zasilaczem? Jeśli chodzi o atx to mam zasilacz od Seasonica SSR-750TD Edytowane 15 Października 2021 przez SaltyLongshanks Cytuj Link to post Share on other sites
lukasz272015 311 Napisano 16 Października 2021 Udostępnij Napisano 16 Października 2021 (edytowane) dysk internetowy chomikuj, wrzucasz bez limitu, tylko pakój w prywatny folder, jak masz hasła to pakuj w 7zip z hasłem, filmy i reszta wrzucaj jak leci. Edytowane 16 Października 2021 przez lukasz272015 Cytuj Link to post Share on other sites
SaltyLongshanks 0 Napisano 16 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, lukasz272015 napisał: dysk internetowy chomikuj, wrzucasz bez limitu, tylko pakój w prywatny folder, jak masz hasła to pakuj w 7zip z hasłem, filmy i reszta wrzucaj jak leci. Usuwają co dwa - trzy lata nieużywane pliki i trzeba wszystko uploadować jeszcze raz. Edytowane 16 Października 2021 przez SaltyLongshanks Cytuj Link to post Share on other sites
bob 68 Napisano 16 Października 2021 Udostępnij Napisano 16 Października 2021 (edytowane) 19 godzin temu, SaltyLongshanks napisał: Jakies dedykowane do NASow. Przynajmniej w teorii są mniej awaryjne. Np WD Red CRM. Chociaż jak masz 10 TB danych to warto nad jakimś backupem pomyslec. 17 godzin temu, SaltyLongshanks napisał: Nie ma problemu z wyciągnięciem z obudowy? Problem z zasilaczem? Jeśli chodzi o atx to mam zasilacz od Seasonica SSR-750TD Poza tym że stracisz gwarancję to nie ma. Edytowane 16 Października 2021 przez bob Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 16 Października 2021 Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Czyli np taki WD https://allegro.pl/oferta/dysk-zewnetrzny-wd-elements-desktop-3-5-10tb-8702139193 Nie ma problemu z wyciągnięciem z obudowy? Problem z zasilaczem? Jeśli chodzi o atx to mam zasilacz od Seasonica SSR-750TDJeśli umiesz otworzyć bez uszkadzania ( obejrzyj na YT ), tak aby w razie czego włożyć ponownie ( w celu wysłania na gwarancje ) to nie ma. Co do zasilacza, to chodzi o WD white, zasilacz musi być zgodny z któraś rewizją SATA ( lub trzeba zaklejać piny na złączu zasilania, co niby działa ), nie pamietam z głowy, poszukaj. Cytuj Link to post Share on other sites
SaltyLongshanks 0 Napisano 16 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2021 (edytowane) Więc, trzeba zakleić trzeci pin aby został wykryty. Dołożę trochę i wezmę chyba WD RED, taki WD80EFBX będzie ok ? https://allegro.pl/oferta/dysk-wd-red-plus-8tb-3-5-cala-cmr-256mb-5400rpm-11214478991 Jeszcze zapytam, w jaki sposób przechowywać taki dysk ? Będzie rzadko używany (raz w miesiącu, wgranie kilku dodatkowych plików). Czy zostawić podłączony do PC czy lepiej jest go odłączać od komputera ? Kusi mnie ten WD Elements bo w cenie WD Red CRM jest 12TB. Mógłbym go używać jako zewnętrzy w razie awarii zawsze można go wyciągnąć. W środku jest WD120EDAZ zdaje się że jest bez CRM. https://allegro.pl/oferta/dysk-zewnetrzny-wd-elements-desktop-3-5-12tb-9092094149 Edytowane 16 Października 2021 przez SaltyLongshanks Cytuj Link to post Share on other sites
lukasz272015 311 Napisano 17 Października 2021 Udostępnij Napisano 17 Października 2021 https://www.ceneo.pl/89205489;0280-0.htm Albo, masz testy na youtube, jak na zewnętrzny dysk transfery ma dobre znośne. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 17 Października 2021 Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Z tymi obudowami jedyny problem to temperatura, nie jest zdrowa dla nich, się gotują w nich. 12TB od WD powinno być CRM. Raczej hdd powinien być dołączony jeśli to możliwe ( sam mam power hub-a hdd u siebie ) Cytuj Link to post Share on other sites
SaltyLongshanks 0 Napisano 17 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Wezmę to 12TB, kupię jakąś podkładkę chłodzącą do laptopa i spróbuję go w ten sposób schłodzić. W jaki sposób przetestować opóźnienia i parametry dysku zewnętrznego pod Windowsem ? Victoria się do tego nadaje ? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 17 Października 2021 Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Do benchmarka hdtune w wersji darmowej się nada Podstawka może nie być super pomysłem, chyba że masz pewność ze się nie przewróci Cytuj Link to post Share on other sites
SaltyLongshanks 0 Napisano 17 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Tak, wiem on na nóżkach stoi i trzeba go będzie zblokować po bokach w jakiś sposób. Cytuj Link to post Share on other sites
SaltyLongshanks 0 Napisano 1 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2022 (edytowane) Witam w Nowym Roku. Dziękuję za pomoc w wyborze dysku. Kupiłem WD Elements 12 TB. Dysk pracuje cicho, lecz faktycznie przy dłuższej pracy temperatura rośnie. Podczas "Error Scanu" HD Tune temp po 50min 48°C i ciągle rosła zdecydowałem wyłączyć skan, aby nie grzać niepotrzebnie dysku. Założyłem wentylatory 50x50 mm (na dole wdmuchują, a z góry wyciągają ciepłe powietrze.). Dysk pomimo że stoi na "ruszcie" jest stabilny i sam się nie przewróci. Co najważniejsze modyfikacja pozwoliła mi znacznie obniżyć temperatury, podczas prawie 4 godzinnego "Error Skanu" HD Tune, temp. nie potrafiła przekroczyć 35°C Poniżej zamieszczam kilka screenów odnośnie testów oraz zdjęcia obudowy dysku wraz z założonymi wentylatorami. Screeny zaraz po pierwszym włączeniu. (CrystalDiskInfo oraz benchmark HD Tune) Spoiler Screen z nieukończonego "Error Scanu" w Hd Tune (temperatura 48°C) Spoiler Screen z pełnego "Error Scanu" w HD Tune. (po modyfikacji, z czterema wentylatorami 50x50 mm) Spoiler Zdjęcia obudowy dysku z wentylatorami 50x50 mm Spoiler Edytowane 1 Stycznia 2022 przez SaltyLongshanks Cytuj Link to post Share on other sites
bob 68 Napisano 1 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 16.10.2021 o 19:48, SaltyLongshanks napisał: Jeszcze zapytam, w jaki sposób przechowywać taki dysk ? Będzie rzadko używany (raz w miesiącu, wgranie kilku dodatkowych plików). Czy zostawić podłączony do PC czy lepiej jest go odłączać od komputera ? Kusi mnie ten WD Elements bo w cenie WD Red CRM jest 12TB. Mógłbym go używać jako zewnętrzy w razie awarii zawsze można go wyciągnąć. W środku jest WD120EDAZ zdaje się że jest bez CRM. https://allegro.pl/oferta/dysk-zewnetrzny-wd-elements-desktop-3-5-12tb-9092094149 Dysk bez CRM to zło. Co do przechowywania, to jak działa, nawet jak nic nie robisz to się zużywa i jest podatny na awarię podczas np przepięcia lub kopnięcia w obudowę a już o ramsonware lub przypadkowym usunięciem czegoś nie wspominam. Kiedyś miałem power switcha z amazonu. Tyle, że jeden kanał nie działał a dyski 4 tb ze względu na duży pobór prądu się nie uruchamiały. Więc z porządnych włączików hebelkowych i kabli sam sobie power switch zrobiłem Edytowane 1 Stycznia 2022 przez bob Cytuj Link to post Share on other sites
SaltyLongshanks 0 Napisano 3 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 (edytowane) Mam nadzieję że ten jest CRM. Istnieje program który mógłby mi sam, automatycznie sprawdzać parametry SMART dysków w komputerze co pewien czas i informować o nieprawidłowościach ? Pracowałby cały czas w tle startując ze systemem. Edytowane 3 Stycznia 2022 przez SaltyLongshanks Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 3 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Sam windows to nawet robi, tylko niewiele to daje. Bo takie programy obserwują tylko kilka parametrów, co jest o wiele gorsze niż obserwacja samemu. Cytuj Link to post Share on other sites
SaltyLongshanks 0 Napisano 4 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2022 (edytowane) Szkoda.. bardzo przydatny byłby taki program. Po pierwsze nie trzeba pamiętać o sprawdzaniu SMART, po drugie dla mniej ogarniętych w temacie dysków takie info niejednokrotnie mogłoby uratować dysk i dane przed ich utratą. Edytowane 4 Stycznia 2022 przez SaltyLongshanks Cytuj Link to post Share on other sites
willis81 42 Napisano 8 Marca 2022 Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 W dniu 15.10.2021 o 18:41, SaltyLongshanks napisał: Czyli np taki WD https://allegro.pl/oferta/dysk-zewnetrzny-wd-elements-desktop-3-5-10tb-8702139193 Czy kupowanie dysku w sklepie tego alegrowicza jest bezpieczne? Dyski tańsze od 200 do 400zł mniej niż w oficjalnych sklepach. Podejrzana duża ilość pozytywnych opinii nt dysków o pojemności np 14TB, śmiem wątpić czy to są aż tak popularne dyski Na google można znaleźć sporo negatywnych opinii co do tego sklepu, a na allegro jest tak pięknie. Czy tylko ja wyczuwam problem? Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 10 Marca 2022 Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 Na allegro od 6 lat i 11 miesięcy Ostatnie logowanie dzisiaj o 19:19 Szukasz dziury w całym.jakby było coś nie tak to by dawno go allegro oprawiło Cytuj Link to post Share on other sites
willis81 42 Napisano 10 Marca 2022 Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 16 minut temu, janek20 napisał: Na allegro od 6 lat i 11 miesięcy Ostatnie logowanie dzisiaj o 19:19 Szukasz dziury w całym.jakby było coś nie tak to by dawno go allegro oprawiło Dysk 12 TB - 35 opinii u niego, w necie raptem kilka Dysk 14 TB - 18 opinii u niego, w necie brak na polskich stronach Dysk 18 TB - 3 opinie u niego, w necie brak na polskich stronach Patrząc np na morele to tych dysków u nich praktycznie nikt nie kupuje... to jeśli faktycznie szukam dziury w całym to jakim cudem jakiś tam alegrowicz jest liderem sprzedaży tych dysków w całej Polsce? Dysk to jest coś co chyba lepiej kupić w oficjalnym sklepie producenta, a nie u firmy krzaczek... Wyzerowanie smart na dysku też jest możliwe.. Cytuj Link to post Share on other sites
under555 10 Napisano 11 Marca 2022 Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 Pozwólcie prosze,że się podepnę Czy te dyski WD zewnętrzne z usb 3.0 wystepują w wersjach gdzie w obudowie są fizycznie 2 dyski spięte w raid 1 ? szukam czegoś 2x2TB albo 2x4TB Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts