Skocz do zawartości

Mikrofony bezprzewodowe, mikroporty i inne licho

Recommended Posts

Witam-poszukiwany zestaw dla 2 osób do nagłośnienia ich głosów na konferencjach,prezentacjach itd.

Pewnie w grę będą wchodzić jakieś mikroporty(?) Jak ugryźc ten temat? Na co zwracac uwagę? Musi byc w miarę tani ale i niezawodny bo sprzęt będzie wykorzystywany 5 dni w tygodniu po 4-5 godzin....bardzo proszę o jakiekolwiek infomacje- nawet nie wiem jakie powinny byc składniki takiego zestawu-dziękuję !

Tego nagłośnienia po prostu teraz nie mam ale musze za chwilę mieć.2 osoby robią prezentacje, czasem może coś tam zaśpiewają i póki co robią to bez wspomagania sprzętowego ale...jak trafią na większą salę to jest problem ze słyszalnością.

No dobra-znalazłem pierwszy z brzegu opis tego zestawu -czyli są 2 nadajniki i jeden odbiornik. Każda z osób ma jeden nadajnik- a  odbiornik jest wspólny dla obu osób nadających ale....co dalej? Tzn głos trafia do odbiornika i on pełni jakby fiukjcę "głośniczka"?? Czy ten sygnał jest jakoś dalej wzmacniany i przekazywany do właściwego głośnika? Sorry za głupie pytania ale serio-nie mam pojęcia co i jak 

Ok0-teraz rozumiem. Tzn plan jest taki żeby wykorzystać głośniczek bluetooth z którego teraz odtwarzany jest podkłąd muzyczny itp. Jeszcze wżne pytanie- czy wszystko bedzie działac jeśli JEDNOCZEŚNIE do tego głośniczka podłączę odbiornik mikroportu a z telefonu będzie szedł podkład (telefon połączony z głośniczkiem przez bluetooth) ? Czy jedno nie będzie się "gryzło"" z drugim? Czy wtedy to co móimy do mikrofonu jest słyszalne? Pytam bo chcę unmniknąć kupna drugiego głośnika.

50 minut temu, zwolay napisał:
Ok0-teraz rozumiem. Tzn plan jest taki żeby wykorzystać głośniczek bluetooth z którego teraz odtwarzany jest podkłąd muzyczny itp. Jeszcze wżne pytanie- czy wszystko bedzie działac jeśli JEDNOCZEŚNIE do tego głośniczka podłączę odbiornik mikroportu a z telefonu będzie szedł podkład (telefon połączony z głośniczkiem przez bluetooth) ? Czy jedno nie będzie się "gryzło"" z drugim? Czy wtedy to co móimy do mikrofonu jest słyszalne? Pytam bo chcę unmniknąć kupna drugiego głośnika.

Zapomni o nagłośnieniu sali jakiejkolwiek głośnikiem bt żeby było wyraźnie słychać mowę. Chyba że mówimy o jakimś wielkim klocku. Żaczek żaden głośnik bt nie będzie działał z dwóch źródeł tak jak z by i wejścia AUX jednocześnie albo jedno albo drugie.

Potrzebujesz mixer audio i do tego aktywna kolumnę drugą dźwięku wpinasz w mixer masz na nim regulacje głośności poszczególnych źródeł dźwięku i to wpinasz w kolumnę aktywna lub dwie.

Chodzi o to by zestaw był maksymalnie mobilnby, lekki i mały.No i tani of kors. Czyli -jak rozumiem-jest techniczna możlwość podłączenia po kablu (z mirkoportu) i przez bvluetooth (z telefonu) ale wtedy nie mogą te źródła działać na raz? Czyli jak rozumiem -albo leci muzyczka w tle, albo mówimy do mikrofonu-nigdy obie rzeczy na raz bo niczego nie będzie słychać?? Dobrze myślę? 

Chodzi o to by zestaw był maksymalnie mobilnby, lekki i mały.No i tani of kors. Czyli -jak rozumiem-jest techniczna możlwość podłączenia po kablu (z mirkoportu) i przez bvluetooth (z telefonu) ale wtedy nie mogą te źródła działać na raz? Czyli jak rozumiem -albo leci muzyczka w tle, albo mówimy do mikrofonu-nigdy obie rzeczy na raz bo niczego nie będzie słychać?? Dobrze myślę? 
W tych głośnikach które znam tak to działa.
(Mobilny. Głośny. Lekki. Tani ) wybierz dwa xD

Jedyna tania opcja jaka przychodzi mi do głowy to jakiś pazdziezowy głośnik do karaoke z dwoma microfonami w komplecie manta coś takiego miała jak dobrze pamiętam. Będzie w miarę mobilnie będzie tania ale z jakością to tak może być różnie. Jeszcze pytanie ile osób ma być na "widowni"

Lepsze rozwiązanie to jakiś głośnik aktywny od behringera będzie w miarę tanio i dość solidnie . Mają tam parę wynalazków do takiego zastosowania.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

https://musiccenter.pl/sklep/naglosnienie/kolumny-akumulatorowe/behringer-mpa200bt/
Masz to idealnie pasuje do twojego opisu tylko że ma tylko jeden mic ale pewnie mają takie z 2 lub drugi można podpiąć. Piszczasz muzę z bt i gadasz przez mic spełnia wszystkie założenia.

no właśnie-ale o cholerstwo kosztuje 3 razy więcej....najlepiej jakby wszystko ogarnąć tym głośniczkiem bluetooth....
Nie dasz rady bo to tak działać nie będzie chyba że masz talent. I napiszesz sobie apke która będzie zbierała dźwięk z microfonu w tel i razem z muzyką puszczała na głośnik bt. W sumie najtańsza opcją tylko poświęcić trochę czasu na naukę pisania aplikacji xD

No ale powiedzcie mi jeszcze jedno: czy jeżli podłączę to wszystko na raz do głośniczka bluetooth (muzyczę z telefonu bezprzewodowo a odbiornik mikroportu kabelkiem) to czy na dzień dobry jedno ograniczna drugie? Tzn czy sam fakt wpięcia / podłączenia tych dwóch urzadzeń skazuje taką operację na porażkę? Czy np można się ratowac tak że na raz wykorzystuję TYLKO gadkę z mikrofonu lub TYLKO muzyczkę -ale nie jednocześnie? Chodzi o to czy jest to ograniczenie już na poziomie sprzętu czy nie- czy np jeśli będzie tylko sama gadka przez mikrofon a jednocześnie nie będzie włączona muzyka -to czy to zadziała i ma ręce i nogi?

W tych głośnikach s którymi miałem styczność jeśli wpinasz kabel AUX z automatu odpina bt. Więc żeby działało znowu bt musisz wypiąć kabel AUX i połączyć się na nowo z głośnikiem.
I to będzie tak działać w ponad 90% głośniczków bt poza tym jak już pisałem zwykły mały głośniczek bt nada się do mówienia do max 6 osób jak ich posadzisz w koło a głośnik dasz na środku. Od początku ten pomysł jest skazany na porażkę

Ano metraż jest zmienny.....ten zestaw ma służyć jako pomocc i pewne "podbicie" naturalnego głosu z którego te osoby korzystają na co dzień. Czyli -żeby zamiast mówić ;podniesionym głosem można było mówić normalnie....a konkretnie no nie wiem- 30 m kwadratowych? 40? 

Ano metraż jest zmienny.....ten zestaw ma służyć jako pomocc i pewne "podbicie" naturalnego głosu z którego te osoby korzystają na co dzień. Czyli -żeby zamiast mówić ;podniesionym głosem można było mówić normalnie....a konkretnie no nie wiem- 30 m kwadratowych? 40? 
To i tak ci ludzie będą mówic głośniej i wyraźniej niż jakiś tani głośnik bt

No nie wiem...zawsze jakieś wspomaganie wspomoże... chodzi o to by im głos nie wysiadł na amen po paru dniach. chyba robię tak że kupię ten polecany zestaw Boya , podłączę do tego co mam a jak nie zda to egzaminu to dokupię jakiś głośnik(napiszcie czy może to być  jakaś zwykłą kolumienka czy nie-prosze o linka żebym nie kupił czegoś co się nie przyda)