Skocz do zawartości

Temat o kartach graficznych INTEL, aka trzeci gracz

Recommended Posts

Od kiedy Asus B660M plus nie uciągnie 12600k @stock skoro ten CPU jest na liście kompatybilnych CPU a ty OC palcem nawet nie tkniesz na tym chipsecie?

Godzinę temu, wrobel_krk napisał:

12600k nówka nie ma sensu przy troszkę droższym 14600kf

A kto mówił o nufffce? Poza tym Raptora bym kijem nie tknął, a już szczególnie gdy oni 950+ pln za ten złom chcą

3 godziny temu, dark_luke napisał:

Jak coś to kupiłbym nowke 12600k tak dla pewności.

@Rebelmind autor pisze o nowce.

AŻ tak nie demonizuj 14600k

Raptor i5 nie jest tak wysilona jak i7 i  i9 i jakoś o dużych zwrotach i5 nie słyszałem. 5 lat gwarancji Intel daje. Co się może skończyć zwrotem kasy w razie czego

• Popieram 1

Przypomnij sobie Wróbelku premierowy test 13600k oraz 14600k, następnie sięgnij pamięcią do podsumowania i powtarzającego się komentarza jak te CPU fantastycznie się zachowują po UV...

Co zaś się tyczy nie demonizowania i5: jakieś pół roku po premierze 13. gen dorwałem 13600kf z outletu, który wrócił z "naprawy u producenta". Na moim MSI Z690-A Pro, podczas testu w CB R23 nT już od początku trwania testu sztuka ta nie trzymała deklarowanych zegarów All Core Boost. Byłem praktycznie pewnie, że mam coś skopane w Biosie / planie zasilania itp więc poszedł factory reset. Efekt? BZ. CPU poleciał na zwrot do Outletu, czyżbym był jednym z pierwszych pacjentów degradacji?

Z recenzji 14600k na PurePC od Sebastiana: "Ponieważ Intel Core i5-14600K okazał się delikatnie podkręconym Intel Core i5-13600K, chyba trudno oczekiwać wielkiego entuzjazmu wśród potencjalnych klientów, skoro ponownie dostają niemal identyczny produkt."

Ten sam autor, test 13600k:

"Największym problemem Intel Core i5-13600K okazuje się jednak fatalnie dobrane automatyczne napięcie zasilania (~1,35V), przynajmniej na płycie głównie MSI Z690 Unify, które koszmarnie zawyża pobór mocy i temperatury. Na ustawieniach fabrycznych wynoszą one kolejno 338W i 90-100 stopni Celsjusza, co wygląda kuriozalnie na wykresach. Ktoś jednak bardzo skrzywdził Intel Core i5-13600K pozwalając na stosowanie takiego VCore, może sam producent, może niedopracowany BIOS, gdyż procesor ma nieprawdopodobny potencjał undervoltingu*! Po dosłownie 15 minutach zabawy z napięciami ustaliłem stabilne 1,1V, które pozwoliło utrzymać wszystkie dotychczasowe wyniki wydajności. "

Od premiery i5 13600k kiedy zakupiłem ten cpu, mam cały czas UV, pamiętam jak z pierwszymi biosami pracował nawet na 1.06V bez oc . Do mojej płyty wyszło 20 biosów , co 2-3 miesiące nowy. Coś tam intel ciągle poprawiał bo często musiałem ustawiać nowe uv i oc ramów. 

Teraz moje UV stanęło na 1.140v + OC , RAMy 3600@ 4000 GEAR 1 i zero problemu. Więc z czystym sumieniem mogę polecać i5 13gen. A wątpię aby nawet stockowe napięcie wpłynęło na degradacje i5 .

Lekkie przyspieszenie Core i5-14600K względem Core i5-13600K co prawda nie ma efektów ubocznych, ale w praktyce nie robi żadnej różnicy na plus.

https://ithardware.pl/testyirecenzje/intel_core_i5_14600k_test_recenzja_opinia-29778-18.html

Test z itharware. CPU szybsze w grach i programach od 12700k. 13600k jest droższy więc bez semcu. Jak by coś się działo to 5 lat gwarancji jest. Jak nowy to brać 14600k, używany 12700k wiadomo zależy od ceny spoko opcja