Skocz do zawartości

Czy podkręcanie jest legalne?

Recommended Posts

Teoretycznie już od dawna wygląda to tak:

- producenci produkują sprzęt umożliwiający podkręcanie, nawet konstrukcje dedykowane do tego celu

- organizują zawody overclockerskie

- często promując swoje produkty wydajność i jakość stawiają na równi z potencjałem podkręcania

- jednakże (chyba) nigdzie nie ma stwierdzenia, że oficjalnie popierają overclocking :)

Co do utraty gwarancji po podkręcaniu - robiąc to w sposób pozbawiony kombinacji (tj. zmiana BIOSów, przekraczanie progów napięć, ingerencja w układy scalone, ekstremalne chłodzenie itp) nie traci się gwarancji. Skoro producent udostępnia narzędzie do podkręcania to nie ma podstaw, by oskarżać użytkownika o nieprawidłowe użytkowanie sprzętu. Jednakże producenci starają się podawać tzw. bezpieczne progi napięć (np. w BIOSy nas o tym informują).

Edytowane przez koziro

Skoro już chcesz podkręcać legalnie, pamiętaj o użyciu markowego zasilacza i lepszego chłodzenia (takiego z heatpipami),

oczywiście płyta główna też musi być w miarę ogarnięta, żadna super budżetówka, niech ma chociaż jakiś jeden radiator... :wariat:

Edytowane przez mutissj

Jak widzę niektórzy tutaj mają dziwny humor. Podkręcanie jest legalne, owszem. Natomiast to użytkownik bierze na siebie odpowiedzialność. Jeśli kupię Core2Duo E5200 i podkręcę do 3.6GHz i nic się nie stanie to nie oznacza, że straciłem na niego gwarancję. Po prostu gwarancja NIE OBEJMUJE uszkodzeń spowodowanych podkręcaniem - zatem jeśli podkręcasz i coś padnie to masz pecha. Jeśli będziesz mieć GTS250 i go podkręcisz, będzie działał bezproblemowo, a w pewnym momencie zatrze mu się wentylator to nadal masz gwarancję na ten sprzęt. Inna sprawa jak podkręcisz, pochodzi i szlag trafi pamięci albo sekcję zasilania.

Edytowane przez Promilus

Do wszystkich "arcyzabawnych ludzi". Nie wiem, co jest śmiesznego w tym pytaniu, to tak jak pytanie, czy posiadanie marihuany, bądź innych lekkich narkotyków jest legalne. Bawi Cię to? Idź do piaskownicy, koledzy czekają.

Edytowane przez Mututu

Heh a za to można iść do więzienia czy jak ?

najwyżej w niektórych wypadkach podkręcanie jest NIEWSKAZANE

Do wszystkich "arcyzabawnych ludzi". Nie wiem, co jest śmiesznego w tym pytaniu, to tak jak pytanie, czy posiadanie marihuany, bądź innych lekkich narkotyków jest legalne. Bawi Cię to? Idź do piaskownicy, koledzy czekają.

Tylko że za te narkotyki możesz wylądować w pace , a za podkręcanie akurat żadne paragrafy ci nie grożą i dlatego pytanie jest śmieszne dla WSZYSTKICH tylko nie dla Ciebie

to tak jak pytanie, czy posiadanie marihuany, bądź innych lekkich narkotyków jest legalne

Porównanie roku :hahaha:

Podkręcania nie ocenia się w ten sposób. To tak samo jak z tuningiem silnika w bryce - chcesz to robisz, nie chcesz to nie. Jeśli sprzęt się spartoli to mogą nie uznać gwarancji (choć to graniczy z cudem, jeśli wciśniesz dobry kit nikt Ci nie udowodni OC).

Porównanie roku :hahaha:

Podkręcania nie ocenia się w ten sposób. To tak samo jak z tuningiem silnika w bryce - chcesz to robisz, nie chcesz to nie. Jeśli sprzęt się spartoli to mogą nie uznać gwarancji (choć to graniczy z cudem, jeśli wciśniesz dobry kit nikt Ci nie udowodni OC).

Gdy cytujesz posta to cytuj to co dana osoba napisała bo zdania o narkotykach akurat ja nie napisałem

Ja się nie czepiam bo :

1). każde OC (cpu/gpu/RAM/mobo) robimy na własną odpowiedzialność

2). rzadko kiedy samo OC prowadzi do uszkodzenia cepa ( z gpu/mobo/RAM'em to już inna para kaloszy)

3). jestem w stanie wymienić śmierdzącego i kopcącego się jeszcze cepa w ramach gwary (przeca to jest Polska :menda: )

<pozdro>

Tak jest legalne

Jest jedna zasada ktrora nadal działa jerzeli nie widac uszkodzen mechanicznych (spalenia stopienia ubytkow w elektronice wystrzelonych kondensatorow)

to wszystko jest ok i przejdzie gwarancje

komputery i podzespoly nie maja czarnych skrzynek i nie rejestruja to co sie dzieje z komputerem ani jego podzespolami