Skocz do zawartości

Jaką kartę graficzną kupić? (4gb)

Recommended Posts

No wolę nie ryzykować, dlatego pytam tutaj hehe. Szkoda, bo tej np. https://www.olx.pl/d/oferta/radeon-rx570-sapphire-nitro-CID99-IDKYPUG.html#b09eaf2e7e facet nie chce wysłać na odbiór osobisty. "Przepraszam pana ale pan rozumie o co chodzi raz już miałem przykrą akcje i wolę żeby ktoś zobaczył żeby później nic nie było"

ps. Wytłumaczy mi ktoś czemu jest tyle tych Rx 570, jeden jest z msi drugi gigabyte trzeci asus. Myślałem, że rx 570 to konkretnie jeden model, a widzę tego pełno. Różnią się one czymś? Bo np. teraz znalazłem fajną ofertę z MSI (za 500zł [juz sprzedana, poszła w pół h])

Edytowane przez VeGooooo

Jeśli daje gwarancję rozruchową (dopytaj ile i zrób screena) to chyba warto, ceny ostatnio znowu podskoczyły. Po odbiorze trzeba by ją trochę "pomęczyć", żeby sprawdzić czy się nie wysypuje pod obciążeniem.

PS. Pisałem o tym GigaByte wyżej. Co do modeli to unikaj Asusa (chyba że strix) i XFX, były kiepskie.

• Dzięki 1
16 minut temu, zbiku90 napisał:

Asusa (chyba że strix)

Strix dla odmiany chyba był najlepszą wersją .  Miałem rxy 470 właśnie strixa i MSI gamingx . Strix był sporo lepszy , chłodniejszy ,  pracował na niższych napięciach .

Pojawiła się chyba ciekawa oferta 1070  to wstawię 

https://allegro.pl/oferta/gigabyte-geforce-gtx-1070-g1-gaming-8gb-ddr5-11053066659

Edytowane przez jakub1t
  • Lubię to 1

Ja tam bym RXa do tego procka nie brał, powtórzę.

Tanio są GTX 970, które będą miały bardzo podobną wydajność i mniej stutteru na tym procku. I na ogół mają lepsze chłodzenia. A widzę za 500-550zł nawet wystawiają.

Ale jak się uparłeś na Radeona, to równie dobrze możesz poszukać i RX 470, niewielka różnica z 570, bo to tylko odświeżona wersja. Po podkręceniu potrafią się zrównać.

I jak nie wierzysz mi, to zobacz test. Też Radeon, trochę mocniejszy co prawda ale w połączeniu z Ryzenem 2700X i to podkręconym.

Wydajność w tej grze tragiczna na tym procesorze, mimo ramów 3600mhz, a użycie karty jak dochodzi do miasta 75%, a są skoki i niżej. I trzeba było parować z Nvidią. Takie te stare procki AMD są.

Wynik 68 fps to jest gorzej niż 1070 GTX :)  a karta wsadzona o wydajności 2070/Super.

Edytowane przez korzychxp
  • Lubię to 1

To już sam nie wiem. https://www.olx.pl/d/oferta/karta-graficzna-gigabyte-gtx-970-nie-rtx-1650-980-CID99-IDL1UIe.html?reason=extended_search_extended_s2v. Teraz znalazłem tego gtx 970, 5km ode mnie to może się przejadę i po problemie będzie. Jeszcze coś utarguję

Brać?

Edytowane przez VeGooooo

Za 1000zł? Absolutnie. Przecież piszę, że 970 gtx są wystawiane za 500-600zł. Cena jest 400zł zawyżona.

Za tysiaka kupisz 980 gtx, 1060 6GB (pewnie najlepiej, bo nowsze i mniejszy pobór prądu), RX 580 (choć tego nie do Twego procka). One są sporo lepsze niż 970. Gość przesadził mocno z ceną.

Jeśli ta jest sprawna to tą bym kupił https://www.olx.pl/d/oferta/karta-graficzna-geforce-gtx-970-4-gb-CID99-IDKNLrX.html#1f92e07940

Masz wysyłkę OLX to w razie czego jakby była uszkodzona możesz dochodzić swoich praw o zwrot pieniędzy. Ale może być wałek, bo konto od sierpnia 2021. Wszystko zależy czy nie będziesz miał problemu z lataniem na policję w razie czego. OLX niby oddaje do ~3000zł.

A tu lepsze chłodzenie, ale nie wiadomo czy wysyła https://www.olx.pl/d/oferta/msi-geforce-gtx970-CID99-IDKB4ID.html#67e3d8b746

1060tkę masz tutaj w miarę https://www.olx.pl/d/oferta/gtx-1060-6gb-mini-CID99-IDKHuuN.html#6380770052

Choć miej na uwadze, że cicha nie będzie, ale też nie powinno być tragedii.

Jak patrzę na te ceny nvidii to cienko jest. Ten gość ma rxa 480 do negocjacji za 700, choć też średnie chłodzenie. W ostateczności to AMD może być, bo przynajmniej cena ok.

https://www.olx.pl/d/oferta/rx-480-red-dragon-v2-w-100-sprawna-CID99-IDJtysr.html#06737b3cdf

Jakiś tam wybór jest. Ale 1000 nie płać za te słabsze wersje.

• Dzięki 1

Ten 1 link nie wysyła za pobraniem, a mam 150km w dwie strony to tak średnio. Trzeba by było przemyśleć czy jest sens brać wysyłkę olx i się męczyć potem jeśli by była uszkodzona niż dołożyc stówkę, dwie i mieć pewność.

Drugi link sprzedana.

a ten gtx 1060 6gb wisi już prawie miesiąc to na pewno poszedł, albo nikt nie kupuje ;p

Nie, nie, po prostu zacząłem z nim negocjacje już przy pisaniu tamtego posta i pokazałem mu oferty za 550-700zł, a ten mówi, że jego karta jest dużo lepsza. W czym, nie wiadomo, ale wie swoje.

Czyli gość jednak liczy na wyprzedaż kart i jak je zmiecie to ktoś weźmie jego w tej cenie. No bywa, każdy ma swoje taktyki.

• Lubię to 1

Kiedyś to rtxy 2060 były za 800zł, a 1060 gtx 6gb za 350zł, więc było jak było :P

No ale to jest ryzyk fizyk. Można chomikując zyskać, a może nagle krach bitcoina być i jak w lipcu - masa kart na rynku po zaniżonych cenach znowu była. I ludzie potracili sprzedając w panice.

Nie wiadomo jak dalej będzie.

2021.

Było to 1,5-2 tygodnie czasu jedynie, dość szybka panika niektórych jedynie ludzi.

1660tki były i za 900zł wtedy, były RTX 2060 za 1400-1500. 1660 Super za 1200. 1070Ti za 1100, 1080 GTX za 1200.

Ja to monitoruję na bieżąco, ale sam się wystraszyłem, że teraz to będzie tylko spadało w dół i nawet po obniżonych cenach się nie opłaca. A jednak poszło znowu do góry :P   

37 minut temu, korzychxp napisał:

1660tki były i za 900zł wtedy, były RTX 2060 za 1400-1500. 1660 Super za 1200

Rok temu były nówki taniej jeśli mnie pamięć nie myli więc to żadna przecena :P

38 minut temu, korzychxp napisał:

Ja to monitoruję na bieżąco

No, a jak :)

Ale jak na obecne standardy to przecena :> a rok temu... wieczność, zapomniałem już o tym naszym dobrobycie :)

A tutaj wiadomość od kolegi od GTX 970. Brzmi jak legitny sprzedawca:

Ja wiem ze sprawna przygłupie wymontowana przez serwis i lezy od tego czasu raczej duchy jej nie zepsuly przez ten czas? Po cholere taki gimbusy jak ty do mnie piszecie jak nie kupujesz. Rownie dobrze moge zaraz ja wywalic do kosza myslisz smarku ze mi zalezy na tych paru stowkach moge sie nimi podetrzec ale wole je dac dzieciom. Nie pisz do mnie ty przyglupie razem ze swoimi kumplami

xD

• Haha 3

Co z tego, że może i "legitny" skoro buc? Wszyscy wiemy jaka jest sytuacja rynkowa, ale też sporo osób wie, że taka 4(5?) letnia karta trąci już lekko myszką. I to wyzywanie od gimbusów... Poważna osoba po prostu nie odpisuje na niepoważne wg niej odpowiedzi. 

Trza polować dalej, niech se Janusz kisi swojego mocarnego 970, będzie jak znalazł dla dzieci. 

• Haha 1
  • Popieram 1

pokazałem mu oferty za 550-700zł

Abstrahując od tematu no właśnie najbardziej irytują mnie tacy ludzie jak coś wystawiam na olx.
Nie rozumiem, koleś wystawia w takiej cenie SWOJĄ kartę i ma prawo dać cenę jaką chce. Sprzeda to sprzeda, nie to nie.
Jak widzisz gdzie indziej taniej to czemu nie kupisz tam?
  • Popieram 1
4 minuty temu, marik81 napisał:

Abstrahując od tematu no właśnie najbardziej irytują mnie tacy ludzie jak coś wystawiam na olx.

Z ust mi to wyjąłeś. Chłop tylko gitarę zawraca i liczy, że urwie jeszcze 50 zł w porównaniu do tańszych ofert. 

Edytowane przez Artok
1 godzinę temu, marik81 napisał:

Nie rozumiem, koleś wystawia w takiej cenie SWOJĄ kartę i ma prawo dać cenę jaką chce. Sprzeda to sprzeda, nie to nie.
Jak widzisz gdzie indziej taniej to czemu nie kupisz tam?

Jest masa powodów.

1. User się nie zna i walnął cenę tak od niechcenia

2. User zapomniał o ofercie, zapomniał zaktualizować cen w stosunku do kiedy wystawiał ofertę

3. User może być skłonny do zmiany ceny, bo akurat w czasie pisania uznał, że może to przemyśleć, lub ma potrzebę

4. Oferty tańsze mogą nie mieć np. wysyłek, więc nie bierze się ich tylko rozmawia się z kimś innym kto wysyła, ale cenę zawyżył

Sorry, wiele razy się to sprawdza.

I nie chodziło w tym temacie o 50zł. Gość zawyżył cenę o 400, to mu się pokazuje paletę ofert dużo taniej.

Czasem to działa, czasem nie, zależy od człowieka i sytuacji. Nie ma nic zerojedynkowego.

A prawo oczywiście masz wystawiać za ile chcesz, a ktoś ma prawo zagadać, czy też podać swoją cenę, tym bardziej w oparciu o różne dane. Jak razem sobie dacie "prawo" to będzie mniej irytacji.

Ostatnio w ten sposób pokazałem człowiekowi, że wystawił jakiegoś starego gruchota za 250zł, oferta miała miesiąc. Pogadałem z nim, pokazałem mu oferty, pokazałem mu realną wydajność tej karty i ile może za nią dostać - w jeden dzień zmienił na 150, a potem na 90. Karta była warta 50-100zł.

Gdybym nie zagadał nie zmieniłby tego tak szybko. By pewnie obniżał o 20zł co dłuższy czas, a tak sprawdził sobie, przejrzał, miła atmosfera.

Gorzej jak ktoś wychodzi z pozycji kłócenia się i "ty chu*u, jak śmiesz!?".

Zawsze możesz nic nie odpisać na ofertę, lub podziękować za nią. Obie strony mogą być kulturalne.

Pomijam sytuację, że ktoś ma ewidentnie zaznaczone "do negocjacji", a i tak ma problem z negocjacją. Ile ludzi tyle zachowań. Przepuszczenie okazji do negocjacji to przepuszczenie być może rozmowy z kimś kto byłby do tego skłonny. A skłonny może być, bo ludzie raczej w 99% przypadków patrzą na najtańsze oferty, a nie najdroższe. Nie każdy monitoruje co chwile ceny tego co wystawia. Wystawia za tyle i czeka, albo zapomina.

Ew. jak naprawdę jest się anty-negocjacje i wie się że "moja cena jest za******a" to w opis aukcji można wpisać, że cena nie do negocjacji i nie ma co się nawet babrać z tym. To skutecznie odstraszy 99,9% ludzi. Choć nie da się całkowicie tego uniknąć, bo są i tacy co nie czytają opisów :)

• Lubię to 1
59 minut temu, korzychxp napisał:

Choć nie da się całkowicie tego uniknąć, bo są i tacy co nie czytają opisów :)

Są też i tacy, co CZYTAJĄ opisy a i tak próbują kruszyć mur, bo mają parcie na towar ;)

Niezależnie od powodów, kultura powinna być zawsze zachowana - i jak Janusz na takie biznesowe zapytania reaguje chamstwem to może sobie te kartę wsadzić. Poza tym tj OLX, portal aukcyjny - określona cena to jest w sklepie, a i wtedy czasem można i coś urwać. 

@Autorze, szukaj dalej. 

• Lubię to 1