Quarantino 79 Napisano 14 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 (edytowane) Hejo Na starcie dodam, że zestaw już jest nie do ruszenia, został zakupiony poprzez leasing i umowa podpisana. Pewnie są w nim lekkie fu** up'y ale może i nie. Całość dobierana w 100% przeze mnie. Data dostawy jest na dzień składania wniosku leasingowe ale towar dojedzie już do mnie dopiero wtorek/środa bo wczoraj była dopiero umowa podpisana którą kurier dostarczył. Chciałem się zmieścić do 10k (i tak lekko przekroczyłem). Priorytet to głównie gry w 2k ale też ma to służyć do pracy będąc na home office. Pracuję w Adobe Photoshop, Animate, Illustrator i powoli After Effect. Wziąłem płytę z generacji poprzedniej ze względu, że podobno ma dobrą sekcję zasilania pod OC. Ciężko mi było znaleźć coś sensownego na Z590 w dobrej cenie i teraz pytanie, czy ta Z490 bez problemu poradzi sobie z OC na 5.2 może 5.3GHz? Dodam, że płyta ma dodatkowe zasilanie 4pin na CPU a w zestawie z zasilaczem mam tylko 1x 8pin CPU. No i też z tego powodu zamówiłem do x-koma z odbiorem taki o to kabelek: No i czy jest teraz sens go odbierać i dokładać dodatkowo. Co dokładnie mi to da? Czy stabilniej OC będą mógł zrobić, stabilniejsze napięcia będą przy pełnym zasilaniu? Jak to wygląda w ogólnym rozrachunku. Pytanie następne. Co jeśli płyta będzie miała starszy bios i będzie potrzeba zaktualizować go na nowszego a nie posiada ona specjalnego przycisku do flash biosa? Jak to zrobić, czy da się bez tego? Wiem, że z mocą zasilacza przedobrzyłem ale ostatnio przy sprzęcie który mam w stopce, padł mi całkowicie XFX 550W który wywalił korki, przepalił się ale na całe szczęście nie puścił dalej zwary i uratował pozostałe komponenty. Katowałem ten zasilacz bite 5 lat ja i ktoś kto miał kompa przede mną bo brałem z drugiej ręki. Więc wołałem dołożyć tym razem trochę więcej i mieć spokojne myśli, że jak pójdzie coś nie tak to i tym razem powinna reszta sprzętu się uchronić (miejmy nadzieje, że takiej sytuacji nie będzie). Co do pamięci RAM, wziąłem 3200 z tego względu, że są w 100% obsługiwane przez płytę a dwa, że strasznie jakiegoś dużego przyrostu między 3200 CL 16 a 3600 CL 18 nie ma. Czy jest szansa mimo wszystko samemu je wykręcić na 3600 czy jednak te sztuki nie pozwolą na taką zabawę? Jak coś mi się więcej przypomni będę pytał Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam, Jarek Edytowane 14 Sierpnia 2021 przez Quarantino Cytuj Link to post Share on other sites
Wik-Mar 136 Napisano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Szkoda że nie pytałeś się przed zakupem kompa o podzespoły, a co do podkręcania kompa jak będziesz używał do pracy to nie podkręcałbym. A co do aktualizacji biosu to są poradniki na YouTube Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 22 godziny temu, Quarantino napisał: Co jeśli płyta będzie miała starszy bios i będzie potrzeba zaktualizować go na nowszego a nie posiada ona specjalnego przycisku do flash biosa? Jak to zrobić, czy da się bez tego? Jeśli to leżak to będziesz po prostu potrzebował procka 10gen do aktualizacji 22 godziny temu, Quarantino napisał: Czy jest szansa mimo wszystko samemu je wykręcić na 3600 czy jednak te sztuki nie pozwolą na taką zabawę? Kingstony się przeważnie słabo kręcą, nie wiem jakie kości są zastosowane w tym akurat modelu ale 3600 może być problemem. Cytuj Link to post Share on other sites
Quarantino 79 Napisano 15 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 @zbiku90 no tak też myślałem . Będę musiał szukać w Poznaniu na "już" jakiegoś serwisu który ma na stanie procka 10gen żeby za jakąś tam opłatą 50/100zł zrobili update biosa. Ehhh... No dobra, a co z dodatkowym zasilaniem na CPU? Warto je odebrać i dołożyć? Pozwoli to na stabilniejsze OC proca? Cytuj Link to post Share on other sites
Tiamina 781 Napisano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 (edytowane) W dniu 14.08.2021 o 20:34, Quarantino napisał: i teraz pytanie, czy ta Z490 bez problemu poradzi sobie z OC na 5.2 może 5.3GHz? Dodam, że płyta ma dodatkowe zasilanie 4pin na CPU a w zestawie z zasilaczem mam tylko 1x 8pin CPU. Masz w zestawie CPU 4+4 (8) pin - 1 szt. CPU 8-pin - 1 szt. Na temat podkręcania to temat rzeka bo to jest loteria na co trafisz.Jak podkręcać to wszystko od cpu,ram,gpu.Jednak to kawał czasochłonnej zabawy.Osobiście nie polecam.Lepiej kupić non K ale kupić lepszy procek i mieć spokój to samo ram. W dniu 14.08.2021 o 20:34, Quarantino napisał: Pytanie następne. Co jeśli płyta będzie miała starszy bios i będzie potrzeba zaktualizować go na nowszego a nie posiada ona specjalnego przycisku do flash biosa? Jak to zrobić, czy da się bez tego? Będziesz miał płytę to sprawdzisz jaką masz wersję biosu.Wsparcie i serwis masz wyjaśnione na stronie producenta twojej płyty więc żaden problem. W dniu 14.08.2021 o 20:34, Quarantino napisał: Co do pamięci RAM, wziąłem 3200 z tego względu, że są w 100% obsługiwane przez płytę a dwa, że strasznie jakiegoś dużego przyrostu między 3200 CL 16 a 3600 CL 18 nie ma. Czy jest szansa mimo wszystko samemu je wykręcić na 3600 czy jednak te sztuki nie pozwolą na taką zabawę? To samo co pisałem na temat cpu. W dniu 14.08.2021 o 20:34, Quarantino napisał: Wiem, że z mocą zasilacza przedobrzyłem ale ostatnio przy sprzęcie który mam w stopce, padł mi całkowicie XFX 550W który wywalił korki, przepalił się ale na całe szczęście nie puścił dalej zwary i uratował pozostałe komponenty. Katowałem ten zasilacz bite 5 lat ja i ktoś kto miał kompa przede mną bo brałem z drugiej ręki. Więc wołałem dołożyć tym razem trochę więcej i mieć spokojne myśli, że jak pójdzie coś nie tak to i tym razem powinna reszta sprzętu się uchronić (miejmy nadzieje, że takiej sytuacji nie będzie). Moc zasilacza nie jest wyznacznikiem jakości bo do tego zestawu wystarczy ci dobry 650W ale już po ptokach. Tak samo chłodzenie na cpu i summa summarum przepłaca się nie potrzebnie. Jak kolega pisał : 5 godzin temu, Wik-Mar napisał: Szkoda że nie pytałeś się przed zakupem kompa o podzespoły Tu jest wielu użytkowników którzy by ci polecili podzespoły a ty byś sobie wybierał. Ale tj pisałem już po ptokach,masz i tak fajny sprzęt i będzie śmigał ładnie,będziesz zadowolony. Edytowane 15 Sierpnia 2021 przez Tiamina Cytuj Link to post Share on other sites
Quarantino 79 Napisano 15 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 @Tiamina hej! dzięki za odpowiedź! Z tego co jest w specyfikacji zasilacza na stronie morele, piszą tak: Jest tylko jeden kabel pod CPU, 4+4 pin. Dlatego też domówiłem osobno drugi 4+4 by dodatkowo w pełni wykorzystać owe zasilanie do CPU. Chyba, że to jest jakiś błąd na morelach, to proszę o wskazanie. Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Przewody / Złącza Nvidia® SLI (RTX 3090) ready - Zarzadzanie kablami Modular Przewody w oplotach Sleeved cables Płaskie przewody - Długość przewodu płyty głównej 60 Długość przewodów (do 1 złącza) 55 Max. długość przewodów 115 Kable all-in-one (SATA/PATA/FDD) ✓ Ilość przewodów 11 ATX- Mainboard (20+4 pin) 1 P8 (CPU) 1 P4+4 (CPU) 1 P4 (CPU) - PCI-E 6-pin (GPU) - PCI-E 6+2-pin (GPU) 4 PATA 4 SATA 11 FDD (Floppy) 1 Złącza wentylatorów zewnętrznych - Cytuj Link to post Share on other sites
Tiamina 781 Napisano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 (edytowane) 2 godziny temu, Quarantino napisał: @Tiamina hej! dzięki za odpowiedź! Z tego co jest w specyfikacji zasilacza na stronie morele, piszą tak: Jest tylko jeden kabel pod CPU, 4+4 pin. Dlatego też domówiłem osobno drugi 4+4 by dodatkowo w pełni wykorzystać owe zasilanie do CPU. Chyba, że to jest jakiś błąd na morelach, to proszę o wskazanie. Masz tyle ile pisałem.Nie potrzebnie zamówiłeś kolejny kabel.Jeszcze ci zostanie nie wykorzystane 4pin. Edytowane 15 Sierpnia 2021 przez Tiamina Cytuj Link to post Share on other sites
Quarantino 79 Napisano 16 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 @voxcordi @Tiamina w takim razie jest błąd na morelach. Sugerowałem się ich opisem w którym podają, że jest tylko 1 kabel CPU 4+4pin. Dzisiaj jadę do x-koma i odbiorę tylko pastę. Przynajmniej kasa z kabla zostanie jakbym musiał podjechać do jakiegoś serwisu zrobić update biosa bo ja niestety nie mam nikogo znajomego co by posiadał procka 10gen ... BIOS z obsługą 11gen wyszedł 4 lutego więc miejmy nadzieję, że owa płyta będzie miała owy bios zainstalowany jak nie to będę musiał na gwałt kombinować. Cytuj Link to post Share on other sites
Quarantino 79 Napisano 17 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 @Tiamina @voxcordi miałem szczęście z biosem, był zainstalowany z 31.01 i obsługiwał od razu procka 11gen, jakie szczęście, huhu. Mieliście racje co do zasilacza - posiada CPU 8pin i 4+4 pin więc wczoraj nie odebrałem tego dodatkowego kabla co zamówiłem razem z pastą. Dzisiaj podłączyłem oba które były w zestawie z zasilaczem :). Nie wiem dlaczego ale nie mogę na NZXT Cam ustawić sobie gif'ów i takiego layout'a by od razu pokazywało temp cpu/gpu. Hmmm, może wiecie jak pomóc? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts