PytatyPatato 0 Napisano 25 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2021 RATUNKU Proszę o pomoc. Za radą sprzedawcy kupiłem do pracy z tekstem monitor który nie nadaje się do użytku ... a na rynku nie bardzo widzę rozwiązania.. Potrzebuję monitora do długotrwałej pracy z tekstem. W odległości od nosa ok. 50-60 cm. Monitor ma być zamontowany na ruchomym stoliku /blacie do pracy stojącej lub siedzącej ( wrzucam zdjęcie ) Tak więc nie powinien to być sprzęt ani duży ani ciężki. Wydawało mi się że to banalnie proste - tymczasem jest tragedia Za radą sprzedawcy sklepowego kupiłem monitor MSI Pro MP221 21.5" 1920x1080px i jest tragedia... Obraz jest niezwykle męczący, litery jak malowane kredką świecową, po 20 minutach pracy jest mi niedobrze.. Pomyślałem że problem leży w rozdzielczości... bo taką samą mam w swoim 14 notebooku... ale w sklepie mówią że 1920x1080px to standard... i jestem jedyną osobą której coś nie pasuje... Będę wdzięczny za pomoc rozwiązania sprawy. Czy istnieje nieduży monitor który dałby wygodny do czytania i przyjazny dla oczu obraz? Może robię jakiś błąd w wyborze parametrów, bo w wyszukiwarkach sklepowych nic nie mogę znaleźć... Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 25 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2021 Philips V-line 221V8LD/00 - Monitor - Morele.net Philips V-line 221V8/00 - Monitor - Morele.net NEC MultiSync E221N (60004223) - Monitor - Morele.net NEC MultiSync EA234WMi (60003588) - Monitor - Morele.net Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 26 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 Może to od tej tapety za monitorem dostajesz oczopląsu 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 26 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 Skonfiguruj sobie ClearType, może czytelność się poprawi. Cytuj Link to post Share on other sites
pawlak838 1 Napisano 26 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2259312.html Cytuj Link to post Share on other sites
Driveby 33 Napisano 26 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 Zakup czegoś nowego jest bez sensu, zanim nie upewnisz się, że masz ten monitor dobrze ustawiony. Bez dobrych ustawień nowy może mieć te same wady. Jest kilka rzeczy do ustawienia: Jasność. Skoro pracujesz z tekstem to jasność powinna być w miarę niska, tzn. jak najniższa pozwalająca na komfortowe czytanie. Ostrość. Pomanewruj ustawieniami ostrości. Z własnych doświadczeń napiszę tylko tyle, że tekst zbyt ostry źle się czyta. Zależnie od konkretnego monitora trzeba ostrość ustawić w okolicach środka lub nawet minimum. Skalowanie w systemie. Jeśli 1920x1080 jest zbyt małe to trzeba przeskalować obraz w Windows. Odradzam zmianę rozdzielczości, bo każda rozdzielczość nienatywna znacząco wpływa na ostrość i czytelność czcionek. Oświetlenie stanowiska. Lampy nie powinny odbijać się w ekranie, a za monitorem nie powinno za jasno lub zbyt ciemno. Poczytaj sobie to: https://tomaszpluszczyk.pl/zarzadzanie-barwa-oprogramowanie-stanowisko-obrobki-zdjec/. Jest to co prawda ustawianie monitora pod zdjęcia, ale rady ergonomiczne są uniwersalne. Jak byś się jednak decydował na nowy to zobacz, czy któryś nie ma trybu do czytania, gdzie obraz się ściemnia i robi lekko brązowy. Miałem to w starym Eizo Foris i jeśli ktoś dużo czyta to fajna opcja. Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 26 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 Ten monitor to tn więc ważne są katy patrzenia, przy tn trzeba siedzieć/patrzeć praktycznie na wprost monitora na wysokości oczu, ani z góry, ani z dołu ani z boku. Jak długo masz ten monitor? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts