Krzyzak 131 Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Czołem koledzy, Potrzebowałbym Waszej pomocy. Potrzebuje zamówić do urzędu fax/drukarkę. Nie znam się kompletnie na faxach - szukam czegoś od godziny, ale nie chcę wybrać czegoś co nie zda egzaminu. Budżet: do 2000 zł - najlepiej, aby to była drukarka + fax (nie wiem czy w faksie potrzeba jest słuchawka ?) widziałem faksy z słuchawką i bez - nie wiem o co tutaj chodzi. - ważne są koszty eksploatacji - czym mniejsze tym lepiej. - podłączenie faksu kablem telefonicznym - oraz drukarki kablem USB albo ethernet. Poproszę jakieś propozycje Cytuj Link to post Share on other sites
gavron 27 Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Zastanów się najpierw czy masz linie ANALOGOWA do tego faxu... Bo jak masz VoIPa a nie analog to z faxem może być ciężko... Ps. Większość telefonów stacjonarnych dzisiaj to VoIP Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Przede wszystkim oszacuj miesięczne zużycie (ilość wydruków) i czy jest opcja kupna zamienników. Przy dużym zużyciu tylko laserowa (min 800 str/m-c). Koszty w zależności od miesięcznego przerobu - swobodnie przyjmując atramentowa (+/- 500 str/m-c) oraz laserowa jw., z założeniem że atramentowa jest tańsza ale tonery droższe, laserowa droższa (tonery starczą na dłużej więc "są tańsze"). Słuchawki są zazwyczaj używane by dzwonić prosząc o puszczenie sygnału fax'u lub by po prostu dzwonić. Nie wiem jak inni producenci, ale np. używany u nas HP LaserJet zwykła biurowa (fax, wifi, lan, usb) jedzie na jakimś programie cashback (oryginalne tonery z czasem wymienia się taniej). Cytuj Link to post Share on other sites
Krzyzak 131 Napisano 23 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Do 800-1000 str/msc około będzie używane. Posiadamy normalną zwykłą linie na RJ-11 - więc chyba analog ? Od 30 lat bez zmian. Jak rozumiem do każdej drukarki z faxem można podpiąć wtyczkę RJ-11 ? Cytuj Link to post Share on other sites
gavron 27 Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Do 800-1000 str/msc około będzie używane. Posiadamy normalną zwykłą linie na RJ-11 - więc chyba analog ? Od 30 lat bez zmian. Jak rozumiem do każdej drukarki z faxem można podpiąć wtyczkę RJ-11 ? Nie. Niestety wcale to nie oznacza analogu.... Jak masz jakiś stary laptop z modemem albo modem do kompa, to sprawdź dzwoniąc na 0202122 Zobacz czy się połączysz. Pewnie nie bo to nie analog... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie mutissj 2199 Napisano 24 Lipca 2021 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 (edytowane) Mam u siebie laserowego Brothera MFC-L2752DW jest to urządzenie 4w1 (drukarka,kopiarka,skan,fax) i z czystym sumieniem mogę go polecić, z tych ważniejszych cech: drukuję tylko monochromatycznie (czarno-biale) kolorowy ekran dotykowy lcd 6,8 z dźwiękiem spory pojemnik na papier na dole jak na mój gust obsługa jego jest bardzo intuicyjna jest w pełni dwustronna kopiarka/drukarka ma ADF - wkładasz tone papieru, sam je kseruje połączenia sieciowe: Wi-Fi (bgn 2,4GHz), Ethernet (RJ45), kabel USB, NFC/Wi-Fi Direct dla telefonów, FAX (RJ11) znosi miesięczne obciążenie do 15.000 stron bęben wytrzymuję do 12,000 stron, potem wymiana toner startowy jest do 1.500 stron wchodzą do niego dwa tonery: mały do 1.500 str. i duży do 3000 str. zamienniki tanie duży 3000 str. za 40 zł, a nowy bęben też podobnie 50 zł gwarancja w systemie 2+1, trzeba przedłużyć na stronie brothera do 3 lat (czas to chyba 30 dni od zakupu) sterowniki / oprogramowanie czasami potrafi być upierdliwe, ale za to wychodzą często aktualizacje z poprawkami Edytowane 24 Lipca 2021 przez mutissj 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Krzyzak 131 Napisano 24 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 1 godzinę temu, mutissj napisał: zamienniki tanie duży 3000 str. za 40 zł, a nowy bęben też podobnie 50 zł Wygląda kusząco Dziękuje za propozycje! Bardzo fajny sprzęt pokazałeś 1 Cytuj Link to post Share on other sites
geforce_tm 20 Napisano 24 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 2 godziny temu, Krzyzak napisał: Wygląda kusząco Dziękuje za propozycje! Bardzo fajny sprzęt pokazałeś KYOCERA ECOSYS M2635dn: procesor 800Mhz + 512 MB pamięci i możliwość rozszerzenia do 1,5GB [600Mhz/256MB w Brother MFC-L2752DW, brak możliwości rozszerzenia] obciążenie do 20.000 stron [do 15.000 w Brother MFC-L2752DW] czas wydruku pierwszej strony do 6,8s [do 8,5s w Brother MFC-L2752DW] gwarancja 2 lata na urządzenie i 3 lata na bęben w standardzie (możliwość rozszerzenia gwarancji na urządzenie do 5 lat) (!!!) bęben na 100.000 stron [12.000 stron w Brother MFC-L2752DW] możliwość rozbudowy urządzenia w przyszłości o dodatkowe podajniki papieru, pamięć, czytnik USB kart IC + Card Authentication Kit (autoryzacja, monitorowanie wydruków i wiele innych dodatkowych funkcjonalności) - dzięki czemu za rok urządzenie może zmienić przeznaczenie na np. drukarkę korytarzową dostępną tylko dla autoryzowanego personelu tonery na 3.000 stron - zamienniki od 35 zł netto (oznaczenie tonera TK-1150) Numer telefonu do osoby, która Tobie doradzi, wyceni urządzenie, zajmie się serwisem i reprezentuje jedynego generalnego dystrybutora na Polskę wysłałem Tobie na PW. Na pewno otrzymasz tam najlepszą ofertę w PL na to urządzenie, warunki zakupu czy fakturę na termin i znakomitą pomoc. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Krzyzak 131 Napisano 24 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Tak, Tobie też dziękuje. Parę Kyocer mamy. Ciekawa sprawa wygląda z tymi tonerami - bo za te co mamy teraz to wychodzi po 300-400 zł w Kyocera P6035cdn np. Do drugiej Kyocery podobnie - w związku z tym trochę negatywnie patrzę na tą markę. (Nie wiem gdzie zamawiają tonery, ale zamienniki po tyle chodzą) W poniedziałek będę coś więcej wiedział i wtedy podejmiemy decyzję Cytuj Link to post Share on other sites
MajsterPieCe 1 Napisano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2021 W dniu 24.07.2021 o 13:43, geforce_tm napisał: KYOCERA ECOSYS M2635dn: procesor 800Mhz + 512 MB pamięci i możliwość rozszerzenia do 1,5GB [600Mhz/256MB w Brother MFC-L2752DW, brak możliwości rozszerzenia] obciążenie do 20.000 stron [do 15.000 w Brother MFC-L2752DW] czas wydruku pierwszej strony do 6,8s [do 8,5s w Brother MFC-L2752DW] gwarancja 2 lata na urządzenie i 3 lata na bęben w standardzie (możliwość rozszerzenia gwarancji na urządzenie do 5 lat) (!!!) bęben na 100.000 stron [12.000 stron w Brother MFC-L2752DW] możliwość rozbudowy urządzenia w przyszłości o dodatkowe podajniki papieru, pamięć, czytnik USB kart IC + Card Authentication Kit (autoryzacja, monitorowanie wydruków i wiele innych dodatkowych funkcjonalności) - dzięki czemu za rok urządzenie może zmienić przeznaczenie na np. drukarkę korytarzową dostępną tylko dla autoryzowanego personelu tonery na 3.000 stron - zamienniki od 35 zł netto (oznaczenie tonera TK-1150) Numer telefonu do osoby, która Tobie doradzi, wyceni urządzenie, zajmie się serwisem i reprezentuje jedynego generalnego dystrybutora na Polskę wysłałem Tobie na PW. Na pewno otrzymasz tam najlepszą ofertę w PL na to urządzenie, warunki zakupu czy fakturę na termin i znakomitą pomoc. czesc, mozesz mi tez podeslac ten numer? potrzebuje kupic szybko jakies solidne urzadzenie do 3k a kyocere znam z poprzedniej firmy i byla niezniszczalna Cytuj Link to post Share on other sites
Krzyzak 131 Napisano 12 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 W dniu 24.07.2021 o 08:50, mutissj napisał: Mam u siebie laserowego Brothera MFC-L2752DW jest to urządzenie 4w1 (drukarka,kopiarka,skan,fax) i z czystym sumieniem mogę go polecić, z tych ważniejszych cech: drukuję tylko monochromatycznie (czarno-biale) kolorowy ekran dotykowy lcd 6,8 z dźwiękiem spory pojemnik na papier na dole jak na mój gust obsługa jego jest bardzo intuicyjna jest w pełni dwustronna kopiarka/drukarka ma ADF - wkładasz tone papieru, sam je kseruje połączenia sieciowe: Wi-Fi (bgn 2,4GHz), Ethernet (RJ45), kabel USB, NFC/Wi-Fi Direct dla telefonów, FAX (RJ11) znosi miesięczne obciążenie do 15.000 stron bęben wytrzymuję do 12,000 stron, potem wymiana toner startowy jest do 1.500 stron wchodzą do niego dwa tonery: mały do 1.500 str. i duży do 3000 str. zamienniki tanie duży 3000 str. za 40 zł, a nowy bęben też podobnie 50 zł gwarancja w systemie 2+1, trzeba przedłużyć na stronie brothera do 3 lat (czas to chyba 30 dni od zakupu) sterowniki / oprogramowanie czasami potrafi być upierdliwe, ale za to wychodzą często aktualizacje z poprawkami Po ponad pół roku użytkowania mogę powiedzieć, że jest to sprzęt niemal idealny - a na pewno wystarczający na potrzeby w tym przypadku sekretariatu. Fax działa dobrze - skanowanie/kserowanie dokumentów to przyjemność. Jedynie do czego można się przyczepić to do szybkości druku (trochę wolne). Dziękuje za polecenie jeszcze raz i polecam sprzęt jakby ktoś się zastanawiał! 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts