Skocz do zawartości

Drukarka/fax Urząd

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez mutissj,

Recommended Posts

Czołem koledzy,

Potrzebowałbym Waszej pomocy. Potrzebuje zamówić do urzędu fax/drukarkę. Nie znam się kompletnie na faxach - szukam czegoś od godziny, ale nie chcę wybrać czegoś co nie zda egzaminu.

Budżet: do 2000 zł

- najlepiej, aby to była drukarka + fax (nie wiem czy w faksie potrzeba jest słuchawka ?) widziałem faksy z słuchawką i bez - nie wiem o co tutaj chodzi.

- ważne są koszty eksploatacji - czym mniejsze tym lepiej.

- podłączenie faksu kablem telefonicznym

- oraz drukarki kablem USB albo ethernet.

Poproszę jakieś propozycje :(

Przede wszystkim oszacuj miesięczne zużycie (ilość wydruków) i czy jest opcja kupna zamienników. Przy dużym zużyciu tylko laserowa (min 800 str/m-c).

Koszty w zależności od miesięcznego przerobu - swobodnie przyjmując atramentowa (+/- 500 str/m-c) oraz laserowa jw., z założeniem że atramentowa jest tańsza ale tonery droższe, laserowa droższa (tonery starczą na dłużej więc "są tańsze"). ;)

Słuchawki są zazwyczaj używane by dzwonić prosząc o puszczenie sygnału fax'u  lub by po prostu dzwonić.

Nie wiem jak inni producenci, ale np. używany u nas HP LaserJet zwykła biurowa (fax, wifi, lan, usb) jedzie na jakimś programie cashback (oryginalne tonery z czasem wymienia się taniej).

Do 800-1000 str/msc około będzie używane.

Posiadamy normalną zwykłą linie na RJ-11 - więc chyba analog ? Od 30 lat bez zmian. 

Jak rozumiem do każdej drukarki z faxem można podpiąć wtyczkę RJ-11 ? 
Nie. Niestety wcale to nie oznacza analogu.... Jak masz jakiś stary laptop z modemem albo modem do kompa, to sprawdź dzwoniąc na 0202122 ;)
Zobacz czy się połączysz. Pewnie nie bo to nie analog... :(
  • Lubię to 1
  • Rozwiązanie

Mam u siebie laserowego Brothera MFC-L2752DW jest to urządzenie 4w1 (drukarka,kopiarka,skan,fax) 

i z czystym sumieniem mogę go polecić, z tych ważniejszych cech:

• drukuję tylko monochromatycznie (czarno-biale)
  • kolorowy ekran dotykowy lcd 6,8 z dźwiękiem
  • spory pojemnik na papier na dole
  • jak na mój gust obsługa jego jest bardzo intuicyjna
  • jest w pełni dwustronna kopiarka/drukarka
  • ma ADF - wkładasz tone papieru, sam je kseruje
  • połączenia sieciowe: Wi-Fi (bgn 2,4GHz), Ethernet (RJ45), kabel USB, NFC/Wi-Fi Direct dla telefonów, FAX (RJ11)
  • znosi miesięczne obciążenie do 15.000 stron
  • bęben wytrzymuję do 12,000 stron, potem wymiana
  • toner startowy jest do 1.500 stron
  • wchodzą do niego dwa tonery: mały do 1.500 str. i duży do 3000 str.
  • zamienniki tanie duży 3000 str. za 40 zł, a nowy bęben też podobnie 50 zł
  • gwarancja w systemie 2+1, trzeba przedłużyć na stronie brothera do 3 lat (czas to chyba 30 dni od zakupu)
  • sterowniki / oprogramowanie czasami potrafi być upierdliwe, ale za to wychodzą często aktualizacje z poprawkami
Edytowane przez mutissj
  • Lubię to 1
2 godziny temu, Krzyzak napisał:

Wygląda kusząco :D

Dziękuje za propozycje! Bardzo fajny sprzęt pokazałeś :)

KYOCERA ECOSYS M2635dn:

• procesor 800Mhz + 512 MB pamięci i możliwość rozszerzenia do 1,5GB [600Mhz/256MB w Brother MFC-L2752DW, brak możliwości rozszerzenia]
  • obciążenie do 20.000 stron [do 15.000 w Brother MFC-L2752DW]

• czas wydruku pierwszej strony do 6,8s [do 8,5s w Brother MFC-L2752DW]

• gwarancja 2 lata na urządzenie i 3 lata na bęben w standardzie (możliwość rozszerzenia gwarancji na urządzenie do 5 lat)

• (!!!) bęben na 100.000 stron [12.000 stron w Brother MFC-L2752DW]

• możliwość rozbudowy urządzenia w przyszłości o dodatkowe podajniki papieru, pamięć, czytnik USB kart IC + Card Authentication Kit (autoryzacja, monitorowanie wydruków i wiele innych dodatkowych funkcjonalności) - dzięki czemu za rok urządzenie może zmienić przeznaczenie na np. drukarkę korytarzową dostępną tylko dla autoryzowanego personelu

• tonery na 3.000 stron - zamienniki od 35 zł netto (oznaczenie tonera TK-1150)

Numer telefonu do osoby, która Tobie doradzi, wyceni urządzenie, zajmie się serwisem i reprezentuje jedynego generalnego dystrybutora na Polskę wysłałem Tobie na PW. Na pewno otrzymasz tam najlepszą ofertę w PL na to urządzenie, warunki zakupu czy fakturę na termin i znakomitą pomoc.

• Lubię to 1
  • Dzięki 1

Tak, Tobie też dziękuje. Parę Kyocer mamy. Ciekawa sprawa wygląda z tymi tonerami - bo za te co mamy teraz to wychodzi po 300-400 zł w Kyocera P6035cdn np. Do drugiej Kyocery podobnie - w związku z tym trochę negatywnie patrzę na tą markę. (Nie wiem gdzie zamawiają tonery, ale zamienniki po tyle chodzą)

W poniedziałek będę coś więcej wiedział i wtedy podejmiemy decyzję :P

• 3 tygodnie później...
W dniu 24.07.2021 o 13:43, geforce_tm napisał:

KYOCERA ECOSYS M2635dn:

• procesor 800Mhz + 512 MB pamięci i możliwość rozszerzenia do 1,5GB [600Mhz/256MB w Brother MFC-L2752DW, brak możliwości rozszerzenia]
  • obciążenie do 20.000 stron [do 15.000 w Brother MFC-L2752DW]

• czas wydruku pierwszej strony do 6,8s [do 8,5s w Brother MFC-L2752DW]

• gwarancja 2 lata na urządzenie i 3 lata na bęben w standardzie (możliwość rozszerzenia gwarancji na urządzenie do 5 lat)

• (!!!) bęben na 100.000 stron [12.000 stron w Brother MFC-L2752DW]

• możliwość rozbudowy urządzenia w przyszłości o dodatkowe podajniki papieru, pamięć, czytnik USB kart IC + Card Authentication Kit (autoryzacja, monitorowanie wydruków i wiele innych dodatkowych funkcjonalności) - dzięki czemu za rok urządzenie może zmienić przeznaczenie na np. drukarkę korytarzową dostępną tylko dla autoryzowanego personelu

• tonery na 3.000 stron - zamienniki od 35 zł netto (oznaczenie tonera TK-1150)

Numer telefonu do osoby, która Tobie doradzi, wyceni urządzenie, zajmie się serwisem i reprezentuje jedynego generalnego dystrybutora na Polskę wysłałem Tobie na PW. Na pewno otrzymasz tam najlepszą ofertę w PL na to urządzenie, warunki zakupu czy fakturę na termin i znakomitą pomoc.

czesc,

mozesz mi tez podeslac ten numer? potrzebuje kupic szybko jakies solidne urzadzenie do 3k a kyocere znam z poprzedniej firmy i byla niezniszczalna

• 7 miesięcy temu...
W dniu 24.07.2021 o 08:50, mutissj napisał:

Mam u siebie laserowego Brothera MFC-L2752DW jest to urządzenie 4w1 (drukarka,kopiarka,skan,fax) 

i z czystym sumieniem mogę go polecić, z tych ważniejszych cech:

• drukuję tylko monochromatycznie (czarno-biale)
  • kolorowy ekran dotykowy lcd 6,8 z dźwiękiem
  • spory pojemnik na papier na dole
  • jak na mój gust obsługa jego jest bardzo intuicyjna
  • jest w pełni dwustronna kopiarka/drukarka
  • ma ADF - wkładasz tone papieru, sam je kseruje
  • połączenia sieciowe: Wi-Fi (bgn 2,4GHz), Ethernet (RJ45), kabel USB, NFC/Wi-Fi Direct dla telefonów, FAX (RJ11)
  • znosi miesięczne obciążenie do 15.000 stron
  • bęben wytrzymuję do 12,000 stron, potem wymiana
  • toner startowy jest do 1.500 stron
  • wchodzą do niego dwa tonery: mały do 1.500 str. i duży do 3000 str.
  • zamienniki tanie duży 3000 str. za 40 zł, a nowy bęben też podobnie 50 zł
  • gwarancja w systemie 2+1, trzeba przedłużyć na stronie brothera do 3 lat (czas to chyba 30 dni od zakupu)
  • sterowniki / oprogramowanie czasami potrafi być upierdliwe, ale za to wychodzą często aktualizacje z poprawkami

Po ponad pół roku użytkowania mogę powiedzieć, że jest to sprzęt niemal idealny - a na pewno wystarczający na potrzeby w tym przypadku sekretariatu. Fax działa dobrze - skanowanie/kserowanie dokumentów to przyjemność. Jedynie do czego można się przyczepić to do szybkości druku (trochę wolne). Dziękuje za polecenie jeszcze raz i polecam sprzęt jakby ktoś się zastanawiał! :)

• Lubię to 1