sanek123 0 Napisano 13 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 Jestem tutaj nowy, więc cześć wszystkim. :) A teraz do sprawy: W obecnym komputerze posiadam kartę dźwiękową PowerColor Devil HDX (AIM SC808). W niedalekiej przyszłości mam zamiar kupić nowy sprzęt, a że obecny PC zostaje u brata, zastanawiam się czy zabrać tę kartę do nowej budy, czy może lepiej zainwestować w DACa i podpiąć się Toslinkiem a kartą nie zaprzątać sobie głowy. Napędzać by to miało słuchawki HyperX Cloud I (póki co, bo planuję zmienić, ale jeszcze nie wiem na co) oraz Edifier S3000 Pro wraz z Edifier T5. Wiem, że te głośniki mają wbudowany DAC, ale z racji braku sub-out trzeba łączyć się przez subwoofer (tylko on ma RCA-in, RCA-out i passthrough). Do czego wykorzystywałbym sprzęt? Na ogół do muzyki elektronicznej, a żeby doprecyzować - all trance genre i euphoric hardstyle. Rock, metal, pop czy dance też się zdarza, zależy co wpadnie w ucho. Oprócz muzyki oglądam filmy i seriale akcji. No i lubię sobie pograć w gry MMO (Guild Wars 2) i FPP (np. seria Battlefield). Przegladając Internet w oko, bo jeszcze nie w ucho, wpadł mi DAC Audinst HUD-DX1 Blue24. Nie ukrywam, interesująca jest możliwość wymiany opamp. Czytałem, że sporo to daje, bo łatwo zmienić charakterystykę urządzenia i często do tego modelu polecane były Bursony V5i. Niestety, urządzenia Audinst nie są nigdzie dostępne. Pisałem w tej sprawie do producenta - ten stwierdził, że "sprzedaż zagraniczna wszystkich urządzeń została wstrzymana i nie ma planów na przyszłą sprzedaż". Natomiast, polski dystrybutor odpisał po prostu, że zaprzestał dystrybuowania ich urządzeń. Inny model, który mnie zainteresował, to Cambridge Audio DACMagic 200M. Fajnie, choć niekoniecznie, jakby DAC miał dodatkowo wsparcie dla aptX HD (tak jak te dwa wyżej), co by można było działać również z telefonu. Niestety, nie znam się na tego typu urządzeniach, więc was proszę o i liczę na waszą pomoc. Czy moglibyście polecić coś od siebie, co dobrze grałoby z Edifierami? Czy jest sens wydania do 2500zł na DACa, jeżeli ma się kupione za niewiele drożej głośniki? Czy jest w ogóle sens wymiany PowerColor Devil HDX na DAC? A może zamiast DAC i nie zwracając uwagi na HDX zainwestować w 'lepszą' kartę dźwiękową? Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 13 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 2 godziny temu, sanek123 napisał: Czy moglibyście polecić coś od siebie, co dobrze grałoby z Edifierami? Twoja karta jest tutaj wystarczająco, pasująca. Poziom mniej więcej Audinsta. 2 godziny temu, sanek123 napisał: Czy jest sens wydania do 2500zł na DACa, jeżeli ma się kupione za niewiele drożej głośniki? Nie ma sensu za bardzo .Lepszego DACa w tych okolicach,poleciłbym przy słuchawkach wyższego rzędu 1000-4000. Jeśli chcesz poczuć upgrade, taki porządny, no to wymiana słuchawek czy głośników. Cytuj Link to post Share on other sites
romek.niewiadomek 1 Napisano 13 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 (edytowane) 2 godziny temu, sanek123 napisał: czy może lepiej zainwestować w DACa i podpiąć się Toslinkiem polecam rozwiązanie typu DAC do komputera, tylko taki podpinany przez USB ze wzmacniaczem do słuchawek 2 godziny temu, sanek123 napisał: Czy jest sens wydania do 2500zł na DACa, posiadam dwa różne: jeden polski Nostromo 5H oraz OPPO HA-1 ( oba już parę dobrych latek mają) DACi te grają odczuwalnie każdy lekko inaczej, choć czasem bym się skłaniał do opinii, że czasem dość podobnie, chociaż powiem, że HA-1 gra lepiej na Q701 za to 5H grają zdecydowanie lepiej niż Oppo ze słuchawkami HD800S - moja subiektywna opinia, oczywiście zaznaczam, że jestem melomanem nie żadnym audio(zbokiem)filem 2 godziny temu, sanek123 napisał: Czy jest w ogóle sens wymiany PowerColor Devil HDX na DAC? moim skromnym zdaniem, na 100% tak 2 godziny temu, sanek123 napisał: A może zamiast DAC i nie zwracając uwagi na HDX zainwestować w 'lepszą' kartę dźwiękową? wg mnie użądzenie zewnętrzne ma same zalety a na pewno większośc co ma to zalety , zaś wewnętrzne wiekszość co ma to wady a przerobiłem kilka-naście "kart dźwiękowych" i od lat używam tylko DACów do Peceta Jeśli byś się decydował na np. H5 polecam zrobić lekki tuning, mianowicie w moim przypadku ten DAC jest "podpięty" do domowej roboty zasilacza zrobionego z akumulatora samochodowego i użądzenia go ładującego w czasie gdy Dac jest wyłączany - powiem, że jest sporo lepiej z dźwiękiem, niż z seryjnym zasilaczem ewentualnie można (chyba jeszcze) dokupić od tego "gościa" co zajmuje się ich budową taki lepszy zasilacz 2 godziny temu, sanek123 napisał: Niestety, nie znam się na tego typu urządzeniach, więc was proszę o i liczę na waszą pomoc. przesłuchałem około 8-9 DACów (tak, że miałem z nimi do czynienia dłużej niż kilka godzin) i moim zdaniem 5H do 2-2,5k zł to raczej nie ma nic lepszego Tylko tak jak kolega wyżej napisał z dobrymi słuchawkami Edytowane 13 Lipca 2021 przez romek.niewiadomek Cytuj Link to post Share on other sites
sanek123 0 Napisano 13 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 Widzę, że zdania są podzielone - można zostawić kartę i można kupić DACa. 54 minuty temu, adivxv napisał: Jeśli chcesz poczuć upgrade, taki porządny, no to wymiana słuchawek czy głośników. Słuchawki będę wymieniać, nie wiem tylko kiedy i na jakie. Zależy od ilości innych wydatków i pewnie okolice 1k (jakieś Beyerdynamic lub Audio Technica). Głośników nie będę zmieniać. 56 minut temu, romek.niewiadomek napisał: polecam rozwiązanie typu DAC do komputera, tylko taki podpinany przez USB Czemu USB a nie Toslink? Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 13 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 Do tych głośników nie ma sensu wydawać na DACa, bo i tak różnica będzie znikoma i nie warta wydania tych 2,5k. Wstrzymaj się do zakupu słuchawek. Ew.można coś polecić teraz coś z integry ale zaś trzeba będzie synergicznie kombinować ze słuchawkami w przyszłości aby się odpowiednio zgrało i przez to wybór może się trochę uszczuplić. To trochę jak z kupnem szybkiej karty graficznej do przeciętnego procesora. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 13 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 Aim sc808 to IMO poziom powyżej hud mx1. Nie zamieniaj siekierki na kijek. Do sprzętu powyżej masz w zupełności wystarczający sprzęt. Jak chcesz lepszego dźwięku ze słuchawek... to zmień słuchawki. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 13 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 Mowa o DAC Audinst HUD-DX1, a nie mx1. https://www.audiofanatyk.pl/recenzja-daca-audinst-hud-dx1/ Ja bym się bardzo zastanowił nad wydaniem 2,5k na DACa, szczególnie jeśli nawet nie wiem, co będę pod niego podpinał. 5 godzin temu, romek.niewiadomek napisał: wg mnie użądzenie zewnętrzne ma same zalety a na pewno większośc co ma to zalety , zaś wewnętrzne wiekszość co ma to wady a przerobiłem kilka-naście "kart dźwiękowych" i od lat używam tylko DACów do Peceta Wcale nie jest powiedziane, że wewnętrzna karta to same problemy. Sam też miałem wiele sprzętów i po prostu się nie zgadzam z tym zdaniem. Zbyt wiele jest sprzętów różniących się od siebie, czy to w materii wewnętrznych czy też zewnętrznych układów, żeby tak generalizować. Ja o dziwo z AIM SC808 nie mam problemów i po prostu z nią zostanę (przynajmniej jeszcze jakiś czas), bo oferuje naprawdę dobrą jakość w swej kwocie. Czy wydając 6x na DACa nagle wszystko stanie się magicznie przejedwabiste? No nie bardzo, szczególnie jeśli nie przywykłeś do wyłapywania szczegółów w dźwięku, masz słuchawki, które też na tym polu nie przodują, a Twoje gatunki muzyczne raczej nie należą do tych, gdzie ważny jest wzorcowy przekaz Niestety rozpatrywanie zakupu DACa nie jest takie jednowymiarowe. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 14 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Ok, DX1, półka wyżej. To zmienia sytuację, ale nie sądzę żeby na tym sprzecie akompaniujacym wniosl diametralna roznice. Chyba że jako punkt wyjścia do kolejnych zmian. Nawiasem mówiąc to on powinien kosztowac <1,5k a nie 2,5k, skąd ta kwota? Cytuj Link to post Share on other sites
sanek123 0 Napisano 14 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 20 godzin temu, adivxv napisał: Ew.można coś polecić teraz coś z integry ale zaś trzeba będzie synergicznie kombinować ze słuchawkami w przyszłości aby się odpowiednio zgrało i przez to wybór może się trochę uszczuplić. Czyli żeby dobrze grało, trzeba dobrać DAC pod słuchawki lub słuchawki pod DAC? A co jak jest już Devil HDX? Wystarczy tylko kupić lepsze słuchawki, bez 'dobierania'? Ewentualnie zmienić w karcie opampy? 7 godzin temu, cooger napisał: Nawiasem mówiąc to on powinien kosztowac <1,5k a nie 2,5k, skąd ta kwota? Napisałem do 2,5k, bo do tyłu kosztuje DACMagic 200M. DX1 powinien kosztować około 1,3-1,5k, ale Audinst zaprzestał sprzedaży swoich urządzeń worldwide, niestety. Może udałoby się ściągnąć na własną rękę z jakiegoś koreańskiego sklepu lub od Koreańczyka, co może być trudne do wykonania. Nawiasem mówiąc, do tego sprzętu który mam, w zupełności wystarczy Devil HDX? Ale pytając czysto hipotetycznie: jeśli nie miałbym karty (np. zostawiłbym ją bratu jako prezent), co byłoby mi wtedy polecone? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 14 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 DX1 możesz kupić na Ebay z tego co widzę. Do tego co masz to sc808 wystarczy. Żeby coś poprawić to chłopaki tu jakiś zestaw topping dac i osobno amp polecali, fex coś więcej chyba wie, ja się zastanawiałem ale się nie skusilem. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 14 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 2 godziny temu, sanek123 napisał: Czyli żeby dobrze grało, trzeba dobrać DAC pod słuchawki lub słuchawki pod DAC? A co jak jest już Devil HDX? Wystarczy tylko kupić lepsze słuchawki, bez 'dobierania'? Ewentualnie zmienić w karcie opampy? Napisałem do 2,5k, bo do tyłu kosztuje DACMagic 200M. DX1 powinien kosztować około 1,3-1,5k, ale Audinst zaprzestał sprzedaży swoich urządzeń worldwide, niestety. Może udałoby się ściągnąć na własną rękę z jakiegoś koreańskiego sklepu lub od Koreańczyka, co może być trudne do wykonania. Nawiasem mówiąc, do tego sprzętu który mam, w zupełności wystarczy Devil HDX? Ale pytając czysto hipotetycznie: jeśli nie miałbym karty (np. zostawiłbym ją bratu jako prezent), co byłoby mi wtedy polecone? Prawda jest taka, że sprzęty grające za 2-3k to mają sens jeśli rzeczywiście masz pokaźny zbiór słuchawek albo Twoje słuchawki posiadają wymagania, którym ciężko sprostać i muszą dostać prądu (tzw. dawanie k..wie miodu). Twoja karta to bardzo przyjemna konstrukcja i daje radę z wieloma słuchawkami, pytanie na co będziesz zmieniał, bo słuchawki są różniaste. Łączenia S3000 Pro z T5 nie rozumiem, ale co kto lubi Z zestawów może być np. Topping L30 i E30 albo Aune X1s Pro, właściwie za 2,5k to masz np. Aune S7 Pro. Pytanie czy szukasz samego DACa czy czegoś z wzmacniaczem słuchawkowym? Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 14 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 7 godzin temu, sanek123 napisał: Czyli żeby dobrze grało, trzeba dobrać DAC pod słuchawki lub słuchawki pod DAC? A co jak jest już Devil HDX? Wystarczy tylko kupić lepsze słuchawki, bez 'dobierania'? Ewentualnie zmienić w karcie opampy? Jest to bardzo skomplikowana sprawa dla takich osób jak Ty, a i tak na samym końcu zadecyduje twój umysł. Jest tak jak piszesz.Sprzęt musi się ze sobą zgrać ,a jeszcze bardziej spodobać. Oampy mają wpływ na dźwięk potrafią fajnie poprawić i wymodelować dźwięk po siebie. Niestety żeby różnice były bardziej odczuwalne, to tez musimy wydać ze 300-500zł+ .Tymi tańszymi da się rzecz jasna tu i ówdzie nieco poprawić czy zmienić. Ja bym zaczął od kupna słuchawek do twojej karty. A później wymienić DACa z jednego powodu. Dźwięk stanie się bardziej spektakularny (przy odpowiednim sprzęcie) Czasami trafiają się ludzie , którym kupno nowego wzmacniacza ,nie jest na rękę, bo specjalnie różnicy nie czują, słyszą by wydawać 2,5k+. Są słuchawki mało wymagające,jeszcze do niedawna się określało, że zagrają nawet z kalkulatora. Są słuchawki wymagające co do układu dźwiękowego oraz wzmacniacza (np. Beydynamic T1 V2,HD800, itp.) .Takie, które bez podłączenia do elektrowni jądrowej nie podchodź ale tez takie niewymagające pod względem wzmacniacza ale czułe na jakość sprzetu. Dopiero na tej podstawie ,naszych preferencji, oczekiwania , możliwości słuchowych oraz finansowych dopieramy napęd dla słuchawek. Cytuj Link to post Share on other sites
sanek123 0 Napisano 19 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 Po zeszłotygodniowej nawałnicy dopiero włączyli mi prąd. Temat (przynajmniej dla mnie) trochę się komplikuje. Pozostanę w takim razie przy karcie, skoro to dobra konstrukcja. Tylko zastanawiam się czy nie kupić bratu jakiejś używki PowerColor lub AIM, albo coś nowego ze sklepu, co by miał do gier. Nie wiem jakie słuchawki będę kupować. Widzę że czeka mnie kilka godzin czytania na ten temat. W dniu 14.07.2021 o 19:39, FeX napisał: Łączenia S3000 Pro z T5 nie rozumiem, ale co kto lubi W sensie, że 2.0 rozbudowane do 2.1, czy że ten głośnik jest słaby? Ogólnie przy zakupie miałem go prawie gratis, to wziąłem. Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 19 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 3 godziny temu, sanek123 napisał: Nie wiem jakie słuchawki będę kupować. Widzę że czeka mnie kilka godzin czytania na ten temat. Niekoniecznie. Zawsze możesz podjechać do jakiegoś oddziału mp3store .Dobre chłopaki dają posłuchać co na stanie mają. Słuchasz elektronicznej muzyki ,wiec wybór w teorii staje się trochę prostszy, a dodatkowo świetnie potrafi ukazać możliwości sprzętowe. Cytuj Link to post Share on other sites
sanek123 0 Napisano 21 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2021 Pomysł fajny, dzięki, gorzej z realizacją. Pracuję prawie w godzinach ich pracy i nie mam jak podjechać. Niestety, w soboty mają nieczynne. Może jak będę miał urlop to się uda. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 22 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2021 W dniu 19.07.2021 o 15:31, sanek123 napisał: W sensie, że 2.0 rozbudowane do 2.1, czy że ten głośnik jest słaby? Ogólnie przy zakupie miałem go prawie gratis, to wziąłem. Jeśli dostałeś gratis to luzik. Ja do głośników typowo muzycznych nie dobierałbym raczej subwooferów, bo zazwyczaj wtedy trzeba go skręcać na 10-20% żeby basem nie zalewał. Do filmów jeszcze ma to sens. S3000Pro są nieźle wystrojone same w sobie i potrafią nisko zejść, więc szkoda to zaburzać, tak z mojej strony Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts