TwardyMakowiec 13 Napisano 8 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Panowie, trzeci dzień nad tym siedzę. Przeczytałem artykuł, że można bez problemu ustabilizować 11600k na 5,0 GHz przy napięciu 1,35 V. pacjent: Gigabyte Z590 gaming X, bios F4d (najnowszy), proc jak w temacie. Zasilacz Thermaltake 850W, chłodzenie navis ARGB 360. Brak karty grafiki - ciągnę obraz z procesora. Problem: ustawiam napięcie fixed 1,35 V, loadline calibration Extreme, loadline AC/DC - turbo. Core Turbo Limits po 50 na każdy. Active Cores po 50 na każdy. Wszystko pięknie wstaje, jest 5,0. Włączam cinebench R20 - taktowanie spada do 4,6... wyłączam wszystkie oszczędzacze energii - jest to samo. pod obciążeniem 4,6... wyłączam intel turbo boost technology, pod obciążeniem nadal 4,6... nie mam już siły, co robię nie tak? nie mogę na yt znaleźć żadnego filmu z instrukcją podkręcania na płycie Gigabyta. ani razu nie było żadnej zwiechy, po prostu zwalnia do 4,6 i nie wiem dlaczego... temperatury nie przekraczają 78 stopni. BŁAGAM POMÓŻCIE Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 9 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2021 Jest coś takiego jak avx offset na 11. gen? Jeśli tak to ustaw na zero i nie powinno spadać, tylko kontroluj temperaturę. Cytuj Link to post Share on other sites
thegoghe 16 Napisano 9 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2021 Spróbuj testowo ustawić większe napięcie niż 1.35 i zobaczyć czy wtedy też spadnie na 4.6, być może Twoja sztuka więcej już nie da rady przy tym napięciu Cytuj Link to post Share on other sites
TwardyMakowiec 13 Napisano 9 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2021 @zbiku90 powinno być, sprawdzę @thegoghe ustawiałem adaptacyjne i dochodziło do 1,42 V i nadal było obniżone taktowanie, obecnie przy obciążeniu dobija do 1,38 V, myślę że to nie jest kwestia napięcia tylko jakichś nieznanych mi ustawień lub ograniczeń świeżego biosu/MoBo. Co więcej, przy fabrycznych ustawieniach przy obciążeniu i taktowaniu 6x4,6 napięcie nie przekracza 1,25V. Chema, hemoglobina, taka sytuacja.... No i "gunwo". Wysłałem zapytanie do supporu, zobaczymy, co powiedzą. Dla porównania, 10600k kręcił się bez problemu... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 9 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2021 Takie spadanie taktowania na intelu o 400mhz przy cinebenchu to pasuje mi tylko do avx offset. Poszukaj w biosie, od 7. generacji to wprowadzili, powinno gdzieś być. Cytuj Link to post Share on other sites
TwardyMakowiec 13 Napisano 9 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2021 @zbiku90właśnie zrobiłem to co powiedziałeś i nadal jest to samo. Na OCCT też. Ustawiłem napięcie adaptacyjne, ładnie dobiera napięcia pomiędzy 0,7 a 1,35 V przy taktowaniu od 800 MHz do 5000 MHz, nie wywala, temperatury w spoczynku ~30°C, pod obciążeniem ~70°C. Co więcej, pod obciążeniem przy taktowaniu 6x4,6 napięcie nie przekracza 1,25 V i nadal wszystko działa bez zarzutów. To jest pierwszy mój przypadek komputera absolutnie bez BSOD podczas podkręcania, naprawdę dziwne. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 9 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2021 Niestety nie bawiłem się jeszcze w OC z 11. generacją więc nic więcej nie pomogę. Ale to dziwne żeby nie dało się taktowania na sztywno ustawić. Cytuj Link to post Share on other sites
TwardyMakowiec 13 Napisano 9 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2021 @zbiku90 owszem... ja też mam pierwszy raz taki problem Cytuj Link to post Share on other sites
TwardyMakowiec 13 Napisano 11 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2021 Panowie, mam to, wystarczyło w biosie wyłączyć ring to core offset (down bin) oraz frequency clipping TVB (obie opcje). Działa stabilnie na następujących ustawieniach: mnożnik stały 50, napięcie proca w biosie 1,315V, napięcie rzeczywiste około 1,33V, pod obciążeniem 1,34V. Temperatury ~82°C. Loadline Calibration Extreme, AC/DC loadline turbo. Turbo limit per Core wszystko na 50, active cores wszystko na 50. EIST, P-State, C-state itp. wyłączone. Teraz kolejne pytanie: jaka jest dopuszczalna temperatura pracy 11600k oraz maksymalne napięcie? Niestety mnożnik 51 działa stabilnie dopiero przy około 1,4V, temperatury wówczas dochodzą (czasem przekraczają) do 90°C. Nie mogę znaleźć powyższych informacji, dlatego pytam. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2181 Napisano 11 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2021 Tj max czyli od kiedy normalnie procek zaczyna zbijać taktowanie wynosi 100°c, wyłączyć się całkiem powinien pewnie koło 115 stopni ale nigdzie tego nie znalazłem. Jeśli z jakimiś wygrzewaczami z avx np cb23 w pętli masz koło 90 stopni to nie jest źle, w grach będziesz mieć dużo mniej. Przetestuj jeszcze w normalnym użytkowaniu Cytuj Link to post Share on other sites
TwardyMakowiec 13 Napisano 13 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 @wrobel_krkdzięki, na ciebie zawsze można liczyć jak widzę w cbr20 temperatury wahają się między 78 a 84°C przy napięciu zmiennym 1,32-1,35 i stałym taktowaniu 5,0 GHz. W realbench nie przekraczają 68°C. W aida64 extreme są trochę wyższe, w OCCT niższe niż w CB. TDP nie przekracza 132 watów. Zatem, na podstawie tego co napisałeś, uważam, że wynik jest całkiem ok. Dzięki jeszcze raz. Cytuj Link to post Share on other sites
pysiow 0 Napisano 4 Września 2021 Udostępnij Napisano 4 Września 2021 (edytowane) Witajcie, Mam tą samą płytę i oraz proca ale inny problem. Bios widzi ustawienia taktowania poprawnie po oc, a hw info cpu- z system już nie Już nie wiem co robię źle , naoglądałem się filmików od z 390 .poprzez z490 do z590 i mam takie same ustawienia jak te na których powinno być ok, Gdy zmieniam mnożnik programy tego nie widzą , gdy zmieniam taktowanie to już widza. Edytowane 4 Września 2021 przez pysiow Cytuj Link to post Share on other sites
TwardyMakowiec 13 Napisano 16 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2021 @pysiow a powyższe opcje powyłączałeś? bo twój problem wygląda na podobny do mojego. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts