Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panowie, trzeci dzień nad tym siedzę. Przeczytałem artykuł, że można bez problemu ustabilizować 11600k na 5,0 GHz przy napięciu 1,35 V.

pacjent: Gigabyte Z590 gaming X, bios F4d (najnowszy), proc jak w temacie. Zasilacz Thermaltake 850W, chłodzenie navis ARGB 360. Brak karty grafiki - ciągnę obraz z procesora.

 

Problem: ustawiam napięcie fixed 1,35 V, loadline calibration Extreme, loadline AC/DC - turbo. Core Turbo Limits po 50 na każdy. Active Cores po 50 na każdy.

Wszystko pięknie wstaje, jest 5,0. Włączam cinebench R20 - taktowanie spada do 4,6...

 

wyłączam wszystkie oszczędzacze energii - jest to samo. pod obciążeniem 4,6...

 

wyłączam intel turbo boost technology, pod obciążeniem nadal 4,6...

 

nie mam już siły, co robię nie tak? nie mogę na yt znaleźć żadnego filmu z instrukcją podkręcania na płycie Gigabyta.

ani razu nie było żadnej zwiechy, po prostu zwalnia do 4,6 i nie wiem dlaczego...

temperatury nie przekraczają 78 stopni.

 

BŁAGAM POMÓŻCIE

Link to post
Share on other sites

@zbiku90 powinno być, sprawdzę

@thegoghe ustawiałem adaptacyjne i dochodziło do 1,42 V i nadal było obniżone taktowanie, obecnie przy obciążeniu dobija do 1,38 V, myślę że to nie jest kwestia napięcia tylko jakichś nieznanych mi ustawień lub ograniczeń świeżego biosu/MoBo. Co więcej, przy fabrycznych ustawieniach przy obciążeniu i taktowaniu 6x4,6 napięcie nie przekracza 1,25V. Chema, hemoglobina, taka sytuacja....

No i "gunwo". Wysłałem zapytanie do supporu, zobaczymy, co powiedzą. Dla porównania, 10600k kręcił się bez problemu...

  • Lubię to 1
Link to post
Share on other sites

@zbiku90właśnie zrobiłem to co powiedziałeś i nadal jest to samo. Na OCCT też. Ustawiłem napięcie adaptacyjne, ładnie dobiera napięcia pomiędzy 0,7 a 1,35 V przy taktowaniu od 800 MHz do 5000 MHz, nie wywala, temperatury w spoczynku ~30°C, pod obciążeniem ~70°C. Co więcej, pod obciążeniem przy taktowaniu 6x4,6 napięcie nie przekracza 1,25 V i nadal wszystko działa bez zarzutów. To jest pierwszy mój przypadek komputera absolutnie bez BSOD podczas podkręcania, naprawdę dziwne.

Link to post
Share on other sites

Panowie, mam to, wystarczyło w biosie wyłączyć ring to core offset (down bin) oraz frequency clipping TVB (obie opcje). Działa stabilnie na następujących ustawieniach:

 

mnożnik stały 50, napięcie proca w biosie 1,315V, napięcie rzeczywiste około 1,33V, pod obciążeniem 1,34V. Temperatury ~82°C. Loadline Calibration Extreme, AC/DC loadline turbo. Turbo limit per Core wszystko na 50, active cores wszystko na 50. EIST, P-State, C-state itp. wyłączone.

 

Teraz kolejne pytanie: jaka jest dopuszczalna temperatura pracy 11600k oraz maksymalne napięcie?

Niestety mnożnik 51 działa stabilnie dopiero przy około 1,4V, temperatury wówczas dochodzą (czasem przekraczają) do 90°C.

Nie mogę znaleźć powyższych informacji, dlatego pytam.

Link to post
Share on other sites

Tj max czyli od kiedy normalnie procek zaczyna zbijać taktowanie wynosi 100°c, wyłączyć się całkiem powinien pewnie koło 115 stopni ale nigdzie tego nie znalazłem.  Jeśli z jakimiś wygrzewaczami z avx np cb23 w pętli masz koło 90 stopni to nie jest źle, w grach będziesz mieć dużo mniej. Przetestuj jeszcze w normalnym użytkowaniu

Link to post
Share on other sites

@wrobel_krkdzięki, na ciebie zawsze można liczyć jak widzę :) w cbr20 temperatury wahają się między 78 a 84°C przy napięciu zmiennym 1,32-1,35 i stałym taktowaniu 5,0 GHz. W realbench nie przekraczają 68°C. W aida64 extreme są trochę wyższe, w OCCT niższe niż w CB. TDP nie przekracza 132 watów. Zatem, na podstawie tego co napisałeś, uważam, że wynik jest całkiem ok. Dzięki jeszcze raz.

Link to post
Share on other sites
  • 1 miesiąc temu...

Witajcie,

 

Mam tą samą płytę i oraz proca ale inny problem.

 

Bios widzi ustawienia taktowania poprawnie po oc,  a hw info cpu- z system już nie :/

Już nie wiem co robię źle , naoglądałem się filmików od z 390 .poprzez z490 do z590 i mam takie same ustawienia jak te na których powinno być ok,

 

Gdy zmieniam mnożnik programy tego nie widzą , gdy zmieniam taktowanie to już widza.

Edytowane przez pysiow
Link to post
Share on other sites
  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...