Franz Maurer 110 Napisano 6 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 (edytowane) Witam serdecznie, wczoraj zakupiłem dysk zewnętrzny Seagate Expansion Portable 1TB proszę powiedzieć mi czy s.m.a.rt tego dysku jest prawidłowy ? coś mi nie pasuje liczba błędów odczytu co o tym myślicie ? Dodaje drugi screen to po sformatowaniu i zgraniu danych na nowo wartości się troszkę zmieniły. Edytowane 6 Lipca 2021 przez sebakiller Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14085 Napisano 6 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Zmień Funkcje -> Funkcje zaawansowane -> Wartość RAW -> 10 [Dec] i daj jeszcze raz ten screen. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 6 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 W SG zawsze są śmieci w 01Smart wygląda OK. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Franz Maurer 110 Napisano 6 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 @BlackCoffe proszę bardzo zapodaje screena @kokosnh Na prawdę ? jeżeli tak to bardzo się cieszę Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14085 Napisano 6 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Tak, dysk jest ok 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Franz Maurer 110 Napisano 6 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 @BlackCoffeUff, dziękuje ślicznie za informację jeżeli mogę zadać pytanie w jaki sposób to zdiagnozowałeś ? wartość RAW mi za dużo nie mówi Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14085 Napisano 6 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Sama mam dysk tej firmy [tylko wewnętrzny] i wiem, że pewne parametry są niezerowe u tego producenta [wiedzę tą mam od między innymi @kokosnh właśnie] 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Franz Maurer 110 Napisano 6 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 @BlackCoffeRozumiem, będę wiedział na przyszłość dziękuje oraz przepraszam za moją pomyłkę przecież Ty kobieta, a nie mężczyzna po Twoim ostatnim poście to właśnie zauważyłem Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 6 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Z smart jest różnie. Są pewne ogólne założenia dla każdego producenta ( zwłaszcza jeśli o hdd chodzi ), co pewne parametry oznaczają i jakie wartości powinny mieć ( czasem na wartość raw, czasem na wartość przetworzoną, a czasem w parametrze raw są 3 wartości które coś mówią, wtedy korzystasz z hex aby je odczytać ). Ogólne wskazania są dość dobrze opisane w angielskie wiki odnośnie tego. Ale nie wszystko zawsze tam będzie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
majster klepka 86 Napisano 6 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Wczoraj kupiłem taki sam dysk 2 TB. Prędkości jakie są przy zapisie dużych plików sięgają stałych 120 Mb/s do 135 Mb/s. W tym opakowaniu jest dysk talerzowy bo aż się dziwię że dysk jest taki lekki i prawie nie słyszalny. Delikatnie wibruje podczas zapisu odczyty. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts