pable1 0 Napisano 4 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2021 (edytowane) Witam, od paru dni borykam się z dosyć dziwnym problemem spadku FPS w grach podczas ruszania myszką. Przykładowo CS:GO działa płynnie na 300fps ale w momencie ruchu myszką nagle fpsy skaczą uniemożliwiając normalną grę (nawet w menu) Problem nie występował nigdy wcześniej. Przeskanowałem system malwarebytes, który wykrył kilka infekcji. Zastosowałem na nich kwarantannę ale problem dalej nie zniknął. Problem dotyczy każdej z gier, nawet tych starych "niewymagających". Co może być tego przyczyną? spec: win10 Intel(R) Core(TM) i5-4460 CPU @ 3.20GHz 3.20 GHz 12GB RAM nvidia geforce gtx 660 Edytowane 4 Lipca 2021 przez pable1 Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14085 Napisano 4 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2021 Pokaż screen z CrystalDiskInfo, ale zanim go dasz zmień Funkcje -> Funkcje Zaawansowane -> Wartość RAW -> 10 [Dec] Link to post Share on other sites
pable1 0 Napisano 4 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2021 Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14085 Napisano 4 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2021 Dysk D jest zdrowy i w dobrej kondycji, do dysku C też nie mogę się przyczepić. W przypadku dysku E są błędy przy parametrach, które zawsze występują u tego producenta, ale patrząc na wielkość tych wartości np przy parametrze 07 mogą świadczyć o tym, że dysk się zestarzał. Te gry są, na którym dysku? Link to post Share on other sites
pable1 0 Napisano 4 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2021 Dysk E to dysk przenośny na którym trzymam tylko zdjęcia, materiały do pracy i inne pierdoły. Gry są na D i C. Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14085 Napisano 4 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2021 Pokaż mi screen z HWInfo64 zakładka Sensors [cała!!!] po ok 15 min gry. Link to post Share on other sites
pable1 0 Napisano 4 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2021 mam nadzieje, że o to chodziło. Pograłem 15 minut w csa, zminimalizowałem i odpaliłem to co napisałeś. Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14085 Napisano 4 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2021 Widzę tutaj dwa problemy, duże obciążenie pamięci kompa i temperatura karty graficznej 92 stopnie. Napięcia są ok. Link to post Share on other sites
pable1 0 Napisano 4 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2021 I jak można temu zaradzić? I czemu nagle się to stało? Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14085 Napisano 4 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2021 Nie ściągałeś czegoś ostatnio? W przypadku grafy możliwe, że będzie potrzebne czyszczenie chłodzenia, nałożenie świeżej pasty, sprawdzenie termopadów. Ponieważ jest to obciążenie pamięci, przeskanuj kompa Malwarebytes i AdwCleanerem, daj do kwarantanny bądź usuń to co znajdą. Link to post Share on other sites
pable1 0 Napisano 4 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2021 Coś było ściągane na pewno. Karta graficzna z tego zestawu jest chyba najsłabsza więc może powinienem w ogóle wymienić ją na lepszą? Jak pisałem wcześniej, malware wykrył zagrożenia ale po przeniesieniu ich do kwarantanny nic się nie zmieniło. Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14085 Napisano 4 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2021 Możesz jeszcze zrobić logi za pomocą FRST [zaznacz tam Additions i Shortcut], wrzucić je tutaj i poczekać aż @3ndurek je sprawdzi. Tu masz jak je zrobić KLIK Link to post Share on other sites
pable1 0 Napisano 4 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2021 Nie mogę wrzucić plików, pojawia sie błąd -200 Wrzucam tutaj: https://pastebin.com/gwSFxiZv Korzystam z dwóch monitorów. Nie wiem czy to coś zmienia, pewnie nic, ale od jakiegoś czasu przy włączeniu komputera uruchamia się tylko jeden monitor, drugi jest uśpiony. Za każdym razem musze ponownie uruchamiać komputer żeby drugi monitor też zaczął działać. Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14085 Napisano 4 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2021 Masz starą kartę graficzną, możliwe, że już niedomaga. Ta temperatura też jest za duża. Link to post Share on other sites
pable1 0 Napisano 7 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 @3ndurek zerkniesz w te logi? Link to post Share on other sites
jarkko 263 Napisano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 Pamięć RAM prawie cała w użyciu 92° na GPU. CSGO nie obciąża ani RAMu ani grafiki w takim stopniu. Jak grasz to masz odpalonego tylko CSa i Steam czy jeszcze przeglądarkę z multum zakładek albo inny software? Link to post Share on other sites
Recommended Posts