Corteezik 0 Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Witajcie! Od jakiegoś czasu borykam się z problemem, a właściwie to losowo wyskakującym blue screenem - "iusb3xhc.sys" oraz "STOP: 0x0000007E" + plus kody w nawiasach, które możecie zobaczyć w załączonym obrazie. Blue screena wywala w losowych momentach - podczas grania w gierki, na pulpicie, czy w trakcie przeglądania neta. Dzieje się tak od kilku miesięcy. Co ciekawe, są takie dni, że blue screena potrafi wyrzucić 5 razy w jednym dniu, a czasami zdarza się, że blue screena nie wywali nawet przez tydzień/dwa (moje działania na kompie nie determinują częstotliwości wywalania blue screena). Skanowałem system w poszukiwaniu wirsów, sprawdzałem temperatury (PC się nie grzeje), aktualizowałem sterowniki i dalej to samo - co jakiś czas blue screen. Rzeczą wartą odnotowania jest fakt, że w trybie awaryjnym nigdy nie wyrzuciło mi blue screena. Pamiętam, że kiedyś podczas wpinania zwykłego USB również wyrzuciło blue screena, ale to zdarzyło się tylko raz i nigdy problem ten się nie powtórzył. Czasami (ale bardzo rzadko) również w losowym momencie, pojawia się czarny ekran (na około sekundę), po czym wszystko wraca do normalności (nie wiem, czy jest to powiązane z przyczyną wywalania blue screena). Konfiguracja komputera: Procesor: Intel Core i5-4690K CPU @ 3.50 GHZ Karta graficzna: NVIDIA Geforce GTX 650Ti Płyta główna: ASUS Z97-PRO GAMER Dysk SSD: KINGSTON SV300S37A120G SCSI Disk Device (111 GB) Dysk fizyczny: ST1000DM 003-1ER162 SCSI Disk Device (931 GB) RAM: Goodram Play 8GB DDR3 x2 System operacyjny: Windows 7 64 BIT Korzystając z okazji, chciałbym też zapytać Was o drugą rzecz. Otóż od początku użytkowania komputera zamontowałem dwie kości ram wymienione powyżej. Jednak system od początku użytkowania komputera czyta tylko 8GB - dokładniej, jest napisane, że PAMIĘĆ RAM: 16 GB (dostępne 8 GB). W programach typu Everest pokazuje, że "Pamięć fizyczna w sumie: 8192") - wiecie o co może chodzić? Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Pasuje to na jakiś sterownik, zapewne jakieś firmy zewnętrznej skoro w Trybie Awaryjnym jest ok. Pokaż screen z Menedżera Urządzeń czy są jakieś wykrzykniki. Cytuj Link to post Share on other sites
Corteezik 0 Napisano 25 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Dzięki za odpowiedź! W załączniku zamieszczam screena. Od razu dopowiem, że nie mam najmniejszego pojęcia, czym jest to "nieznane urządzenie". Nie zwróciłem uwagi od kiedy ono znajduje się w menadżerze urządzeń i czy jest to powiązane z występowaniem problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
Yokai 104 Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 3 godziny temu, Corteezik napisał: ASUS Z97-PRO GAMER Bios aktualny? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Masz jakieś nieznane urządzenie, kliknij na niego prawym przyciskiem myszki, wybierz Właściwości i daj screen. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 47 minut temu, BlackCoffe napisał: wybierz Właściwości i daj screen. Właściwości -> szczegóły -> identyfikatory sprzętu 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Corteezik 0 Napisano 25 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 55 minut temu, zbiku90 napisał: Właściwości -> szczegóły -> identyfikatory sprzętu W załączniku zamieszczam screena 2 godziny temu, Yokai napisał: Bios aktualny? Hm, przyznam szczerze, że biosu nie aktualizowałem, bo nie bardzo to ogarniam, a nie chciałbym czegoś zepsuć. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 https://wincdemu.sysprogs.org/ Wygląda to na jakiś składnik WinCDEmu, programu do wirtualizacji napędów. Zobacz czy masz go w dodaj/usuń programy i odinstaluj. Jeśli tam się nie pojawia to może pomóc revo uninstaller. Cytuj Link to post Share on other sites
Corteezik 0 Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 W dniu 26.06.2021 o 07:44, zbiku90 napisał: https://wincdemu.sysprogs.org/ Wygląda to na jakiś składnik WinCDEmu, programu do wirtualizacji napędów. Zobacz czy masz go w dodaj/usuń programy i odinstaluj. Jeśli tam się nie pojawia to może pomóc revo uninstaller. W dodaj lub usuń programy nie ma w/w programu - w Revo Uninstaller to samo (zarówno składników programów). Jest jeszcze jakiś sposób na wyoutowanie z przestrzeni dyskowej tego specyfiku? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 A kiedykolwiek miałeś ten program na swoim dysku? Cytuj Link to post Share on other sites
Corteezik 0 Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 2 godziny temu, BlackCoffe napisał: A kiedykolwiek miałeś ten program na swoim dysku? Nie ma szans, żebym intencjonalnie go zainstalował. Nie wiedziałem o jego istnieniu nawet... Może wirus? Chodź skany w programach Spybot, Spyware Blaster i Panda żadnych wirusów nie wykrywają. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Spróbuj z Malwarebytes, może on coś znajdzie. Co do RAMu, w jakich gniazdach masz je umieszczone? A2 i B2? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Corteezik 0 Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 3 minuty temu, BlackCoffe napisał: Spróbuj z Malwarebytes, może on coś znajdzie. Co do RAMu, w jakich gniazdach masz je umieszczone? A2 i B2? Jasne. Ram jest w A1 i B1 robi to jakąś różnice? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Robi owszem, najczęściej większość producentów płyt głównych wybiera konfigurację A2-B2 by pamięci chodziły w dualu bezproblemowo i swoją maksymalną częstotliwością. Zmień gniazda i zobacz czy system będzie wykorzystywał cały RAM. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Uruchom regedit i wyszukaj wpisy zawierające "wincde", jak coś znajdzie to usuń. Zainstaluj ponownie sterownik do usb 3.0 ze strony producenta płyty. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts