Skocz do zawartości

Następca SteelSeries Kana V2

Recommended Posts

Budżet: do 200zł

§  Jakiej myszki obecnie używasz:  SteelSeries Kana V2

§  Jaką masz obecnie podkładkę:  Szmaciankę OneGaming

§  Z jakich wartości DPI korzystasz: 800

§  Ile cm przejeżdżasz myszką aby wykonać pełny obrót – cm / 360° w grach FPS: Nie wiem, mało gram w FPS, ale raczej jestem high-sensem

§  W co grasz (gatunki oraz konkretne tytuły): FPS, Strategie, RPG, przede wszystkim pracuję.

§  Ile przycisków używasz w myszce: 2 boczne przyciski z obu stron, przycisk na rolce.

§  Chwyt: coś pomiędzy claw a palm gripem ze wskazaniem na pierwszy, nie zawsze dotykam śródręczem myszki.

§  Jakie jest Twoje ułożenie palców na myszce (1+2+2 czy 1+3+1):  1+2+2

§  Wielkość dłoni (od czubka palca środkowego do kciuka): ?

§  Dlaczego chcesz zmienić mysz:  Zaczyna siadać scroll, z samej myszki byłem bardzo zadowolony

§  Uwagi (wygląd, liczba przycisków, waga, materiał myszy): Jestem leworęczny, myszka musi mieć uniwersalny kształt. Do tego chciałbym, by miała boczne przyciski po obu stronach, wygodnie korzystało mi się w ten sposób z Kany.

Cześć :) Moja Kana V2 ma jakieś 8 lat i wygląda i działa jak nowa, poza scrollem, który zaczyna powoli się poddawać. Szukam sensownej alternatywy, chociaż dziś się zorientowałem, że te Kany, które od lat nie ma w polskich sklepach, można dostać nowe za stówkę na Ali i mocno rozważam, czy by nie nabyć ;).

tutaj masz najbardziej popularne myszki kupowane w aktualnej chwili, sortowane wg popularności. wybierz sobie jakąś i tyle.

https://www.morele.net/kategoria/myszy-dla-graczy-27/,,,,,,,sd,1,,,,/1/

https://www.x-kom.pl/g-7/c/2993-myszy-przewodowe-dla-graczy.html

ja osobiście używam SPC Gear LIX Onyx White (czyli białą) bo podoba mi się ten dziurkowany design, a także dzięki temu jest bardziej lekka i przewiewna ;)

Kana jest myszą już anachroniczną, zalecałbym inny model.

Jako, iż nie doczekała się kontynuacji, bezpośredniego kontynuatora nie ma.

"Do tego chciałbym, by miała boczne przyciski po obu stronach, wygodnie korzystało mi się w ten sposób z Kany."

Zaprzestano ich stosowania w takiej formie, pozostały wyłącznie modele z parą przycisków bocznych po lewej i prawej stronie, choć zdecydowana większość myszy symetrycznych ma wyłącznie przyciski boczne dla praworęcznych.

Jeżeli naprawdę zależy Ci na bocznych po prawej stronie, jesteś niestety w impasie - nawet pomniejsze warianty myszy Zowie zbliżonych kształtem, które jako jedne z niewielu, wciąż są przystępne dla mańkutów, pozostawiły boczne wyłącznie dla praworęcznych - FK2.

Wyjątkowo, kupno Kany z Alie w tym przypadku, nabrało sensu.

Zamówiłem Kanę z Alie :)

Jeszcze polecono mi taką https://www.x-kom.pl/p/502831-myszka-przewodowa-corsair-m55-pro-czarny-rgb-12000dpi.html?partnerid=100121856&sm12=MA==&ts=1622919910&token=ddba165646af5a06ce69120fc0a651b6&88

Ktoś się o niej wypowie?

edycja// doczytałem, że boczne przyciski nie działają razem, ustawia się albo dwa lewe, albo dwa prawe. Także raczej odpada. I dzięki @Leminairre za wskazówki.

Edytowane przez Silu00

Corsair od dłuższego czasu w ofercie posiada przede wszystkim frymuśne peryferia, będą tym samym razem z Logitechem producentem, do którego podchodzi się niechętnie poszukując trwałej i wytrzymałej myszy.

Pod głównymi znajdują się mikro-przełączniki Omron D2FC-F-K o deklarowanej żywotności 50 milionów kliknięć, nie należą do trwałych, a deklarowana żywotność jest złudna.

Wyjątkowo, w tym modelu są one ponadprzeciętnie twarde, nie zaznasz tutaj chrupkości znanej z mikro-przełączników Omron, w tym z Kany.

Enkoder dla rolki, to "no-name" który jest chybotliwy, a więc "scrollwheel" nie jest osadzony pewnie i może to irytować.

Mikro-przełącznik pod nią, to "Tactile" - odradzam częstego używania, są nietrwałe.

Mysz waży 86 gramów oraz posiada niegiętki, gumowy przewód - w szale ultra-lekkich konstrukcji, jest przez większość po prostu pomijana.

M55 Pro z założenia miała być myszą budżetową i taka też jest, lecz jest również na tyle nieinteresującym modelem, że nawet nie ma co się na nim zastanawiać.

• Dzięki 1
  • 2 miesiące temu...

Mała aktualizacja, Kana v2 z Chin spoko, gdyby nie to, że przycina się czasem lewy przycisk, szczególnie, gdy przytrzymany jest prawy. Reklamuję, a w międzyczasie nabyłem pozwrotowego SS Senseia 310 za 155zł w stanie idealnym. Dostałem to, co w Kanie v2, tylko więcej i lepiej.