Macek 0 Napisano 19 Maja 2021 Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Witam wszystkich, Bardzo proszę o pomoc w zbudowaniu komputera do 30K (bez monitora i wszelkich peryferiów), który będzie oparty na 3080Ti (mam nadzieje, że w czerwcu uda się jakąś wyrwać). W głowie powiedzmy, że na kartę założyłem 12k więc na resztę zostałoby 18k +/-. Poniżej kilka informacji, które mogą się przydać Zastosowanie komputera: Komputer będzie w 100% używany do gierKwota: 30K (12K na kartę, 18K reszta)Kiedy zamierzam kupić komputer: jeżeli uda mi się w czerwcu dorwać 3080Ti to w czerwcuKtórych części potrzebuję: sama buda, peryferia i monitor są już wybrane i nie wchodzą w ten budżetCzy będę podkręcać: lekko chciałbym podkręcić wszystko w granicach rozsądkuRozdzielczość monitora: w gry multi będę grał na monitorze Samsung 32'' Odyssey G7 (1080p, może pokuszę się o 1440p. Zależy mi na wykorzystaniu 240hz w monitorze) / w gry single będę grał w 4k na telewizorze - LG OLED GXInne: - zależy mi by na procesorze było chłodzenie AiO - dla mnie osobiście nie ma znaczenia czy procef będzie AMD czy Intel Z góry bardzo dziękuje za wszystkie uwagi i pomoc w temacie Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 19 Maja 2021 Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 No ale gdzie 18000 zł na zestaw bez GPU do gier. No bez przesady. Kup Passata B5 a i jeszcze na kompa zostanie z tego budżetu. https://proline.pl/koszyk/9cb0ea0d gdzie i tak możesz zejść do i9 a pompowanie w 5950X raczej nie ma sensu. Chcesz, dodawaj pamięci bierz mocniejszy PSU czy co wolisz. To już i tak masz na bogato i dobrze jakościowo, bardzo dobrze jakościowo. Na dobrą sprawę wkładasz dziś w to RTX 3080. 1080p i RTX 3080? Ciężko będzie wykorzystać kartę w 100% i nie ważne jaki CPU będziesz mieć. Zdecydowanie uciekaj w 1440p. Cytuj Link to post Share on other sites
Macek 0 Napisano 19 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 1 minutę temu, kajtek. napisał: No ale gdzie 18000 zł na zestaw bez GPU do gier. No bez przesady. Kup Passata B5 a i jeszcze na kompa zostanie z tego budżetu. https://proline.pl/koszyk/9cb0ea0d gdzie i tak możesz zejść do i9 a pompowanie w 5950X raczej nie ma sensu. Chcesz, dodawaj pamięci bierz mocniejszy PSU czy co wolisz. To już i tak masz na bogato i dobrze jakościowo, bardzo dobrze jakościowo. Na dobrą sprawę wkładasz dziś w to RTX 3080. 1080p i RTX 3080? Ciężko będzie wykorzystać kartę w 100% i nie ważne jaki CPU będziesz mieć. Zdecydowanie uciekaj w 1440p. To jest niejako budżet maksymalny jaki jest przewidziany na ten projekt Jak uda się to spiąć taniej tak żeby wszystko było naprawdę bardzo fajne jakościowo to same plusy. Co do tego grania i rozdziałek to w multi będzie 1080/1440p, w single będzie 4k na tv. Dziękuje bardzo za odpowiedź Cytuj Link to post Share on other sites
login1969 218 Napisano 19 Maja 2021 Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 (edytowane) 2 godziny temu, kajtek. napisał: No ale gdzie 18000 zł na zestaw bez GPU do gier. No bez przesady. Kup Passata B5 a i jeszcze na kompa zostanie z tego budżetu. https://proline.pl/koszyk/9cb0ea0d gdzie i tak możesz zejść do i9 a pompowanie w 5950X raczej nie ma sensu. Chcesz, dodawaj pamięci bierz mocniejszy PSU czy co wolisz. To już i tak masz na bogato i dobrze jakościowo, bardzo dobrze jakościowo. Na dobrą sprawę wkładasz dziś w to RTX 3080. 1080p i RTX 3080? Ciężko będzie wykorzystać kartę w 100% i nie ważne jaki CPU będziesz mieć. Zdecydowanie uciekaj w 1440p. Czy to chłodzenie wejdzie na górę tej obudowy? Mam to samo AIO i niestety na górę mojej obudowy nie weszło ze względu na grubość 63 mm i musiałem założyć na front a z tego co się orientuję lepiej żeby było na górze. AIO na froncie wdmuchuje do obudowy ciepłe powietrze ogrzewając dodatkowo kartę. Pytam bo jeżeli weszłoby na górę to zmieniłbym może tę moją na Silent Base 802 bo zgrabnie wygląda. Edytowane 19 Maja 2021 przez login1969 Cytuj Link to post Share on other sites
kampers 150 Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Czy to musi by na już? Bo teraz będzie DDR5 itd. Dodatkowo zainwestuj w dobry zasilacz bedzie ciszej napewno zobacz sobie to Fractal Design Meshify S2. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts