Skocz do zawartości

Komputer oparty na 3080Ti (do 30K)

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Bardzo proszę o pomoc w zbudowaniu komputera do 30K (bez monitora i wszelkich peryferiów), który będzie oparty na 3080Ti (mam nadzieje, że w czerwcu uda się jakąś wyrwać). W głowie powiedzmy, że na kartę założyłem 12k więc na resztę zostałoby 18k +/-. Poniżej kilka informacji, które mogą się przydać :)

Zastosowanie komputera: Komputer będzie w 100% używany do gier
Kwota: 30K (12K na kartę, 18K reszta)
Kiedy zamierzam kupić komputer: jeżeli uda mi się w czerwcu dorwać 3080Ti to w czerwcu
Których części potrzebuję: sama buda, peryferia i monitor są już wybrane i nie wchodzą w ten budżet
Czy będę podkręcać: lekko chciałbym podkręcić wszystko w granicach rozsądku
Rozdzielczość monitora: w gry multi będę grał na monitorze Samsung 32'' Odyssey G7 (1080p, może pokuszę się o 1440p. Zależy mi na wykorzystaniu 240hz w monitorze) / w gry single będę grał w 4k na telewizorze - LG OLED GX
Inne:

- zależy mi by na procesorze było chłodzenie AiO

- dla mnie osobiście nie ma znaczenia czy procef będzie AMD czy Intel

Z góry bardzo dziękuje za wszystkie uwagi i pomoc w temacie ;)

No ale gdzie 18000 zł na zestaw bez GPU do gier. No bez przesady. Kup Passata B5 a i jeszcze na kompa zostanie z tego budżetu. 

https://proline.pl/koszyk/9cb0ea0d gdzie i tak możesz zejść do i9 a pompowanie w 5950X raczej nie ma sensu. Chcesz, dodawaj pamięci bierz mocniejszy PSU czy co wolisz. To już i tak masz na bogato i dobrze jakościowo, bardzo dobrze jakościowo. Na dobrą sprawę wkładasz dziś w to RTX 3080. 

1080p i RTX 3080? Ciężko będzie wykorzystać kartę w 100% i nie ważne jaki CPU będziesz mieć. Zdecydowanie uciekaj w 1440p. 

1 minutę temu, kajtek. napisał:

No ale gdzie 18000 zł na zestaw bez GPU do gier. No bez przesady. Kup Passata B5 a i jeszcze na kompa zostanie z tego budżetu. 

https://proline.pl/koszyk/9cb0ea0d gdzie i tak możesz zejść do i9 a pompowanie w 5950X raczej nie ma sensu. Chcesz, dodawaj pamięci bierz mocniejszy PSU czy co wolisz. To już i tak masz na bogato i dobrze jakościowo, bardzo dobrze jakościowo. Na dobrą sprawę wkładasz dziś w to RTX 3080. 

1080p i RTX 3080? Ciężko będzie wykorzystać kartę w 100% i nie ważne jaki CPU będziesz mieć. Zdecydowanie uciekaj w 1440p. 

To jest niejako budżet maksymalny jaki jest przewidziany na ten projekt ;) Jak uda się to spiąć taniej tak żeby wszystko było naprawdę bardzo fajne jakościowo to same plusy. Co do tego grania i rozdziałek to w multi będzie 1080/1440p, w single będzie 4k na tv. Dziękuje bardzo za odpowiedź ;)

2 godziny temu, kajtek. napisał:

Czy to chłodzenie wejdzie na górę tej obudowy? Mam to  samo AIO i niestety na górę mojej obudowy nie weszło ze względu na grubość 63 mm i musiałem założyć na front a z tego co się orientuję lepiej żeby było na górze.  AIO na froncie wdmuchuje do obudowy ciepłe powietrze ogrzewając dodatkowo kartę. Pytam bo jeżeli weszłoby na górę to zmieniłbym może tę moją na  Silent Base 802 bo zgrabnie wygląda.

Edytowane przez login1969
  • 1 miesiąc temu...