aende121 0 Napisano 24 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Witam, planuję podkręcić mój procesor korzystając z tego poradnika. CPU: i5-6600k mobo: Gigabyte Z170 K3 Gaming https://www.youtube.com/watch?v=NZyZ75SpuHg Interesuje mnie aby podkręcić procesor do 4.5ghz korzystając z adaptive vcore aby nie lecieć na pełnych obrotach w idlu. Wstępnie planuję ustawić vcore na +0.2V offset (obrazek poniżej) I teraz moje pytanie czy to jest bezpieczny punkt startowy? Będę testować na stress testach po czym obniżać offset o 0.005V do momentu pierwszej niestabilnosci. Z racji, że planuję podkręcać pierwszy raz prosiłbym o sprawdzenie czy o czymś nie zapominam. Dodatkowo, słyszałem, że konieczne jest włączenie odpowiednich ustawień w biosie. Co tutaj powinienem zmienić? (z opisu ustawień podejrzewam, że C6/C7 State Support oraz CPU EIST Function powinny być włączone. UPDATE: zrobiłem 15 minutowego stress testa w realbenchu na adaptive +0.2V temperatury po 15 minutach były 70-75 stopni? można jeszcze zmniejszać napiecie czy juz zostawic jak jest? Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 19 godzin temu, aende121 napisał: Wstępnie planuję ustawić vcore na +0.2V offset (obrazek poniżej) Napisałeś +0.2 a na obrazku jest +0.02, to kolosalna różnica. +0.2V zdecydowanie NIE JEST bezpieczne. Najlepiej zacząć po prostu od zera i sprawdzać stabilność np. w p95 blend test. 19 godzin temu, aende121 napisał: z opisu ustawień podejrzewam, że C6/C7 State Support oraz CPU EIST Function powinny być włączone Jeśli chcesz żeby w idlu taktowania spadały to opcje te muszą być włączone (C1E przede wszystkim), na auto są chyba włączone ale warto sprawdzić czy zegary się zmieniają. 19 godzin temu, aende121 napisał: temperatury po 15 minutach były 70-75 stopni? Jak najbardziej w normie. BTW nie napisałeś nic o chłodzeniu, obudowie i zasilaczu a to też ma duże znaczenie. 19 godzin temu, aende121 napisał: można jeszcze zmniejszać napiecie czy juz zostawic jak jest? Zdecydowanie poszukałbym najniższego stabilnego napięcia. Ewentualnie w drugą stronę można spróbować podbijać zegar co 100mhz i obserwować stabilność i temperaturę. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts