Dzienisz1 0 Napisano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Cześć, w ostatnim czasie dokonałem małego "remontu" mojego komputera, wymiana procka, płyty głównej i dorzucenie ram. Cała operacja przebiegła sprawnie, efekty są widoczne i odczuwalne. W związku z tym, że angażuje się tylko w grę i działania z CS:GO, interesuje mnie dobór odpowiedniego monitora 240 Hz 27" z technologią G-Sync pod Nvidie. Szukałem i oglądałem w internecie różne propozycje i jest ich kilka, natomiast ostatecznie nie zdecydowałem się na nic bo nie jestem przekonany. Ale z racji, że jest tu dużo doświadczonych osób, chciałem Was podpytać co byście mi polecili? Dodam, że chciałbym się raczej zamknąć w 2000zł. Czy macie już jakieś doświadczenia jakie monitory okazały się dla was najlepsze? Cytuj Link to post Share on other sites
GJ1990 26 Napisano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Jeśli możesz coś dorzucić to w promocji Odyssey wychodzi za 2399 z kodem ready2play. Ma 240 Hz, rozdzielczość 2560x1440 https://www.x-kom.pl/p/635235-monitor-led-27-samsung-odyssey-c27g75tqsrx-curved-quantum-dot-hdr.html Jeśli to za dużo przekroczona kwota to z Full HD jest Alienware, ale mieści się w budżecie https://www.x-kom.pl/p/618338-monitor-led-27-dell-alienware-aw2720hfa.html Cytuj Link to post Share on other sites
porcelanowy_janusz 80 Napisano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Skoro twoim głównym targetem jest CS, to raczej bym się skupiał na matrycy TN. Niby można mieć w tej kasie nanoIPS, ale to będzie WQHD i 165hz. Szybsza matryca od zwykłego IPSa, a wiem, że w CS czas reakcji jest dość ważny. Taką topką jeżeli chodzi o 240hz jest Predator https://www.x-kom.pl/p/373904-monitor-led-27-acer-predator-xb272bmiprzx-czarny.html G-Sync, pełna regulacja wysokości itp - przydatny bajer, jak nie chcesz wieszać monitora na uchwycie. Cytuj Link to post Share on other sites
Dzienisz1 0 Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 19 minut temu, porcelanowy_janusz napisał: Skoro twoim głównym targetem jest CS, to raczej bym się skupiał na matrycy TN. Niby można mieć w tej kasie nanoIPS, ale to będzie WQHD i 165hz. Szybsza matryca od zwykłego IPSa, a wiem, że w CS czas reakcji jest dość ważny. Taką topką jeżeli chodzi o 240hz jest Predator https://www.x-kom.pl/p/373904-monitor-led-27-acer-predator-xb272bmiprzx-czarny.html G-Sync, pełna regulacja wysokości itp - przydatny bajer, jak nie chcesz wieszać monitora na uchwycie. Właśnie myślałem nad matrycą TN, natomiast słyszałem o mankamentach związanymi z kolorami i kątami widzenia. Czy ma ktoś z Was taki monitor i może powiedzieć czy faktycznie jest aż taka tragedia? A może wcale nie ma to aż takiego mocnego kontrastu w porównaniu do innych matryc. Cytuj Link to post Share on other sites
porcelanowy_janusz 80 Napisano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Dawno temu miałem TNkę i jest to prawda z tymi kątami. Np jak leżałem w łóżku, to musiałem przestawiać monitor, bo jak byłem na kanapie, to nic nie widziałem. Obecnie korzystam z VA, ale ja nie skupiam się typowo na jednej gierce, tylko wykorzystuje uniwersalnie monitor. Tak jak wspominałem wyżej, takim złotym środkiem w uniwersalności, dla mnie jest nanoIPS. Pod filmy to się fajnie sprawdzi, a w grach będziesz miał szybszy czas reakcji. WQHD na 165hz, z G-Sync, ale tak na prawdę, monitor nie musi mieć tego w specyfikacji. Mój Samsung, posiada tylko FreeSync, a ja 2060 i normalnie obsługuje G-Sync https://www.x-kom.pl/p/620657-monitor-led-27-dell-s2721dgfa-nanoips-hdr.html Cytuj Link to post Share on other sites
wid3l3c 350 Napisano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) Cześć. Ja używam starego BenQ XL2411 24" 144hz i też zastanawiam się nad wymianą i oglądam recki monitorów 27" niestety FHD bo na 1440p to i sprzęt będzie raczej za słaby (4790k@4,8 + 1080TI) no i kasa na taki monitor powyżej 200 hz to raczej ponad 3000 zł w klasie IPS. TN to faktycznie słabe kąty, ale tak jak wspomniał porcelanowy_janusz - odczuwalne wyłącznie podczas korzystania z monitora nie siedząc bezpośrednio przed nim. Na boki jest spoko, siedząc obok (jak w ławce w szkole) widać obraz dobrze, trochę szerzej - niestety już nie. Jak grasz tylko w CS:GO - w zasadzie tak samo jak ja kąty to Twoje najmniejsze zmartwienie. Istotny tutaj jest czas reakcji, input lag oraz występujący blur. BenQ natywnie ma bardzo dobre czasy reakcji i w zasadzie przy 144 hz blur niewielki blur/ghosting (ciężko to określić) występuje przy bardzo szybkim ruchu, np. jak zrobisz zwrot o 90 stopni - a może to tylko wynika z tego, że 144 to już za mało? Jak włączyć reduckję blura ich dedykowanym rozwiązaniem (wstawianiem czarnej ramki) obraz się niby wyostrza przy szybkich ruchach, ale zbija mocno poziom jasności i trzeba korygować ustawieniami w panelu grafiki - niestety wówczas mamy rozjazd czerni i wygląda to *ujowo momentami. Podczas normalnego grania, obracania, nawet szybkich flicków - takich w zakresie ruchu nadgarstka/ręki - nie odczujesz żadnych z opisywanych mankamentów. Ja gram na sensie 1.05 i DPI 800 więc możesz sobie porównać. Ja rozglądam się za IPSem 240 Hz z tego względu, że TN... no kolory są nieco biedne, a powoli zwracam uwagę też na inne gierki i chciałbym wyssać z nich więcej niż da TN 24" a 24" to już trochę mało.... chociaż jak przstało na gracza CSa monitor stoi dość blisko twarzy. Nie oszukujmy sie, w CSGO jak dołożyć wszelkie opcje "rozjaśniania" ciemnych miejscówek - dodatkowo wypławia to ekran. 24" chcę zamienić na 27" bo mając 35 lat powoli wzrok już chciałby więcej komfortu a i przy rozdziałce 1728x1080 strzały na daleko to takie robi się trochę 75:25 jeżeli chodzi o HSy - jak wypoczęty i wyspany to średnia na mecz to tak z 60-70%, więc niby nie ma dramatu. Nie gram w żadnych 1280×960 bo wtedy robi się straszne mydło... Jak podkręciłem swojego XL2411 na 200 Hz to różnica była widoczna, niestety efektem obocznym jest taka trochę ziarnistość na ekranie, jakby białe pasy - więc odstąpiłem od jakiegokolwiek OC. Patrzyłem na ASUS Tuf Gaming VG279QM - input lat duży i też ta ostrość bez ELMB ehh no nie to co da TN... i weź tu człowieku bądź mądry... Edytowane 26 Kwietnia 2021 przez wid3l3c Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts