Skocz do zawartości

Gigabtye 32QC - kilka problemów

Recommended Posts

Witam

Tydzień temu kupiłem monitor Gigabyte 32QC i niestety kilka rzeczy tutaj nie działa

Pierwszą rzeczą jest odświeżanie, windows w ustawieniach ekranu widzi tylko 120HZ i nie mogę ustawić więcej (monitor obsługuje 165), być może jest to wina starej karty graficznej.

Druga rzecz to brak HDR-u, również w ustawieniach windowsa próbowałem go włączyć, ale ten twierdzi ze monitor go nie wspiera.

Karta jakiej używam to już leciwy RADEON 7850 z 2GB pamięci, złączone jest to kablem Mini Display Port -> Display Port, dokładnie o takim 

https://allegro.pl/oferta/unitek-kabel-mini-displayport-displayport-4k-2m-9110257725

Ktoś mógłby mi wyjaśnić w czym problem i czy da się to naprawić, bez wymiany karty grafiki?

1.png

2.png

W zaawansowanych nie ma nic o głębki kolorów :/

4.png

Przeinstalowałem sterowniki i pojawiło się więcej opcji z odświeżaniem, ale jak widać maksimum dla 2560x1440 to 120hz, wygląda na to, że to wina kabla, prawda?

5.png

Na 165hz nie wejdę z poziomu FULL HD, bo dzieje się masakra z ekranem, jak w filmie RING :D

• Że co, proszę? 1
2 godziny temu, Drzew napisał:

wygląda na to, że to wina kabla, prawda?

Wygląda na to, że nie. Wg instrukcji dołączony kabel DP 1.2 obsługuje 2560x1440, a w tej samej instrukcji znalazłem to:

Uwaga:W celu włączenia efektu HDR dla portu DP, konieczne może być ustawienie wersji DP na 1.2+HDR i włączenie wyjścia 10-bitowego koloru na karcie graficznej.Należy skonfigurować tę opcję bazując na wersji DisplayPort obsługiwanej przez kartę graficzną

Rozwiązaniem winno być pogrzebanie w opcjach monitora (gałka z tyłu) lub zainstalowanie OSD SideKick

Zainstalowalem sterowniki od gigabyte do monitora i odblokowaly mi sie 2 opcje, pierwsza to mozliwosc wlaczenia free synca (oczywiście z poziomu monitora), a druga super resolution.

W ustawieniach monitora nie da się zmieniać częstotliwości, więc to też chyba nie to.

@zbiku90 NIestety zbiku ma chyba z HDR-em rację, myślisz że również dlatego nie ma opcji ustawienia 10-bitów w ustawieniach radeona, bo ten po prostu nie obsługuję?

Sprzedający się zarzekał, ze 165hz w 1440p będzie działać, jaki w takim razie kabel byś mi polecił, musi to być z mini DP->DP, bo karta nie ma pełnego wejścia DP

Edytowane przez Drzew