Drzew 0 Napisano 1 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Witam Tydzień temu kupiłem monitor Gigabyte 32QC i niestety kilka rzeczy tutaj nie działa Pierwszą rzeczą jest odświeżanie, windows w ustawieniach ekranu widzi tylko 120HZ i nie mogę ustawić więcej (monitor obsługuje 165), być może jest to wina starej karty graficznej. Druga rzecz to brak HDR-u, również w ustawieniach windowsa próbowałem go włączyć, ale ten twierdzi ze monitor go nie wspiera. Karta jakiej używam to już leciwy RADEON 7850 z 2GB pamięci, złączone jest to kablem Mini Display Port -> Display Port, dokładnie o takim https://allegro.pl/oferta/unitek-kabel-mini-displayport-displayport-4k-2m-9110257725 Ktoś mógłby mi wyjaśnić w czym problem i czy da się to naprawić, bez wymiany karty grafiki? Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 1 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 https://www.gigabyte.com/Support/FAQ/3892 Cytuj Link to post Share on other sites
Drzew 0 Napisano 1 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Karta ma obsługe display port 1.2, przynajmniej tak wynika z opisu na morele, a jak włączyć te obsługę 10-bitów na GPU, chyba że ten radeon nie obsługuje. No a co z tym odświeżaniem? Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 1 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Kliknij w ten niebieski napis "Wyświetl właściwości karty dla wyświetlacza" i tam sprawdź tryby pracy. Ustawienia ekranu w Windows do jedno, ale więcej znajdziesz w ustawieniach Crimson/Adrenaline. Cytuj Link to post Share on other sites
Drzew 0 Napisano 1 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Tutaj mamy to samo, odnośnie sterowników AMD (adrenaline), wstępnie przeszukałem opcje, ale nie znalazłem nic związanego z odświeżaniem i HDR, prócz free synca, którego GPU nie obsługuje. Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 1 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Adrenaline.Ustawienia-Grafika-Zaawansowane - 10bit? / Ekran- Głebia kolorów/ format pikseli ? 2 godziny temu, Drzew napisał: prócz free synca, którego GPU nie obsługuje. O ile pamiętam Freesync po HDMI działał. Cytuj Link to post Share on other sites
Drzew 0 Napisano 1 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 W zaawansowanych nie ma nic o głębki kolorów Przeinstalowałem sterowniki i pojawiło się więcej opcji z odświeżaniem, ale jak widać maksimum dla 2560x1440 to 120hz, wygląda na to, że to wina kabla, prawda? Na 165hz nie wejdę z poziomu FULL HD, bo dzieje się masakra z ekranem, jak w filmie RING 1 Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 1 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 2 godziny temu, Drzew napisał: wygląda na to, że to wina kabla, prawda? Wygląda na to, że nie. Wg instrukcji dołączony kabel DP 1.2 obsługuje 2560x1440, a w tej samej instrukcji znalazłem to: Uwaga:• W celu włączenia efektu HDR dla portu DP, konieczne może być ustawienie wersji DP na 1.2+HDR i włączenie wyjścia 10-bitowego koloru na karcie graficznej.• Należy skonfigurować tę opcję bazując na wersji DisplayPort obsługiwanej przez kartę graficzną Rozwiązaniem winno być pogrzebanie w opcjach monitora (gałka z tyłu) lub zainstalowanie OSD SideKick Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 1 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 1. Najsłabszą i najstarszą kartą która wspiera HDR jest odpowiednio R9 380 lub GTX 950 2. 165hz nie działa pewnie ze względu na kiepski, tani kabel Cytuj Link to post Share on other sites
Drzew 0 Napisano 2 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) Zainstalowalem sterowniki od gigabyte do monitora i odblokowaly mi sie 2 opcje, pierwsza to mozliwosc wlaczenia free synca (oczywiście z poziomu monitora), a druga super resolution. W ustawieniach monitora nie da się zmieniać częstotliwości, więc to też chyba nie to. @zbiku90 NIestety zbiku ma chyba z HDR-em rację, myślisz że również dlatego nie ma opcji ustawienia 10-bitów w ustawieniach radeona, bo ten po prostu nie obsługuję? Sprzedający się zarzekał, ze 165hz w 1440p będzie działać, jaki w takim razie kabel byś mi polecił, musi to być z mini DP->DP, bo karta nie ma pełnego wejścia DP Edytowane 2 Kwietnia 2021 przez Drzew Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts