lemos96 0 Napisano 21 Marca 2021 Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Witam, przeprowadziłem się do mieszkania gdzie Access Point jest oddalony od mojego biurka przy którym pracuje na stacjonarce. Niestety nie posiadam karty sieciowej bezprzewodowej, a nie chce ciągnąć 10m kabla ethernet. Póki co ściągam neta przez telefon łącząc do kablem USB. Jednak w mieszkaniu mam światłowód 1GB/s 5Ghz i zależy mi na wykorzystaniu go w pełni. Jaki zakup będzie najlepszym rozwiązaniem? Karta sieciowa wewnętrzna / Router i bridge mode ? Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 21 Marca 2021 Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 3 godziny temu, lemos96 napisał: a nie chce ciągnąć 10m kabla ethernet No to jest jednak najlepsze rozwiązanie. 1GB/s na wifi to koszt ok. 500-1500zł w zależności od warunków i routera Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 21 Marca 2021 Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 1Gbps po WIFI na razie to możesz PRAKTYCZNIE włożyć między bajki. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cochinek 5 Napisano 1 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Niekoniecznie, ja się łącze po wifi z prędkością 1,2 Gb/s, wiec nie są to już tylko bajki ale rzeczywistość Dla zainteresowanych: karta Intel Wi-Fi 6 AX201 160Mhz, access point Cisco C9115AXE-E AP moze nie jest przystępny dla domowego użytkownika, ale wg mnie można kupić jakiś inny w wersji "domowej" byle by Wifi 6 obsługiwał z szerokimi kanałami. Podstawa to dobra karta sieciowa - ten mój AX201 to wbudowana w laptopa wiec żadne cudo nie wiadomo jakie. Oczywiście to tylko takie gadanie że się da. Jak ma być po taniości 1gbps w domu to zostaje kabel Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 1 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 AP za 2,5k To 1,2Gbps to jest realnych danych? Upload i Download? Jaka odległość i jakie przeszkody? Większość domowych routerów 'kończy się' na ok. 800-900Mbps. Wynika to z kilku rzeczy, nie tylko radia. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 1 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 4 godziny temu, cochinek napisał: ja się łącze po wifi z prędkością 1,2 Gb/s Chyba stojąc metr od AP xD No ale mimo wszystko ładny wynik, jeśli realnie taki transfer wyciągasz. Cytuj Link to post Share on other sites
cochinek 5 Napisano 2 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Nie no kilka metrów + scianka karton gips. AP jest i tak podlaczony do switcha 1gbps, wiec to 1,2 to tylko ładne cyferki we właściwościach połączenia w Windowsie Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 2 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Godzinę temu, cochinek napisał: 1,2 to tylko ładne cyferki we właściwościach połączenia w Windowsie Ale my tu nie rozmawiamy o teoretycznej przepustowościach tylko o realnych transferach Ile ci wychodzi na speedteście po wifi? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 2 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 2 godziny temu, cochinek napisał: Nie no kilka metrów + scianka karton gips. AP jest i tak podlaczony do switcha 1gbps, wiec to 1,2 to tylko ładne cyferki we właściwościach połączenia w Windowsie No to szefie masz link 1200Mbps a nie transfer. Cytuj Link to post Share on other sites
cochinek 5 Napisano 2 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Spoko wiem czym sie rozni link w mbitach od transferu w mbajtach Zrobilem taki tescik - lokalne kopiowanie pliku: Wifi link 1,2 Gb/s - transfer 35-40 MB/s LAN link 1 Gb/s - transfer 95-100 MB/s Jak wczesniej pisalem AP podlaczony do 1gbit portu na switchu. Jak widać LAN ciągle górą 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 2 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 No to chyba masz coś nie teges bo 320 mbps to się kręci na AC przy dobrych wiatrach. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 20 godzin temu, cochinek napisał: Spoko wiem czym sie rozni link w mbitach od transferu w mbajtach Zrobilem taki tescik - lokalne kopiowanie pliku: Wifi link 1,2 Gb/s - transfer 35-40 MB/s LAN link 1 Gb/s - transfer 95-100 MB/s Jak wczesniej pisalem AP podlaczony do 1gbit portu na switchu. Jak widać LAN ciągle górą No to coś słabiutko. A miało być tak pięknie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts