Skocz do zawartości

Którą kartę dźwiękową wybrać? -- budżet 500-600 zł do ISK HD9999

Którą kartę dźwiękową wybrać? -- budżet 500-600 zł do ISK HD9999  

3 użytkowników zagłosowało

1. 1. Creative SoundBlaster X3 vs Creative SoundBlasterX AE-5 Plus vs Creative SoundBlaster X G6

• Creative SoundBlaster X3
      0
    • Creative SoundBlasterX AE-5 Plus
    • Creative SoundBlaster X G6

Recommended Posts

Dzień dobry, witajcie.  Potrzebuję czegoś co napędzi i przede wszystkim polepszy jakość dźwięku w moich ISKach.  Pieniądze jakie mogę na to wyłożyć to tak 500-600 zł. Na ten czas moje ISKi "napędza"  wiekowy ALC892 na płycie głównej Gigabyte Z390 Gaming X.  Mam ogromny dylemat między tymi trzeba dźwiękówkami i nie wiem do końca co wybrać,   jakie są główne różnice między nimi, w czym się objawiają.  Główne przeznaczenie to oczywiście muzyka, na drugim miejscu filmy a na koniec gry (co nie znacza że nie biorę tego ostatniego pod uwagę a wręcz przeciwnie. Oczekuję by ten kawałek cuda techniki umilił również rozgrywkę,  miedzy innymi uwypuklając jakieś efekty dźwiękowe, wybuchy itd.,  choć raczej to nie wyklucza się z filmami na netflixie ;) ).  Jeśli macie jakieś inne propozycje oprócz tych trzech kart,  podawajcie śmiało. Jeśli istnieje coś lepszego z miłą chęcią to rozważę. Z góry dziękuję 

Hmmm z tego co widzę ten G6 B-Stock jest dostępny tylko okazjonalnie skoro jest napisane, że Creative ma mnie powiadomić o dostępności. Obawiam się, ze może to potrwać nawet z miesiąc jak nie lepiej...  Skoro już przy tym jesteśmy.  G6 B-Stock to nie jest jakaś okrojona wersja G6?

3 godziny temu, Mateusz121 napisał:

Hmmm... jeszcze jakieś propozycje? Bądź co bądź jednak się trochę boję kupować refurba gdzie istnieje duza szansa ze będzie to uszkodzony.

Przecież masz na to gwarancję i możliwość zwrotu ;)

Sam kupiłem i problemów nie było, uszkodzonego sprzedać nie mogą.

Panowie, a co myślicie o tym? https://www.olx.pl/d/oferta/sound-blasterx-ae-5-CID99-IDIM69Y.html   Da radę dobrze poprowadzić słuchawki? Ma to w miarę ok wzmacniacz słuchawkowy? I przede wszystkim... czy ta okazja jest spoko?

Byłbym bardzo zadowolony gdyby udało się znaleźć coś lepszego niż to w tej cenie jeśli to możliwe i jestem otwarty na wszelaki propozycje ;)

Edytowane przez Mateusz121

Hmmm wygląda ciekawie.  A w czym się głównie różni od takiego Creative G6 bądź AE-5 nie licząc wyglądu hehe?  Sorry że tak dopytuję ale jakby nie patrzeć, takie pieniądze na kartę dźwiękową to wcale nie tak mało a wypadałoby iść w jak najbardziej wierutną opcję. 

14 minut temu, Mateusz121 napisał:

A w czym się głównie różni od takiego Creative G6 bądź AE-5 nie licząc wyglądu hehe?

Obstawiam, że trochę lepsza jakość dźwięku.Brak potencjalnych problemów ze sterownikami ,tylko plug&play. No i ładnie wygląda z potencjometrem na wyciągniecie ręki. Uznana marka. Same zalety

Według mnie do ISK HD9999 po prostu szkoda pakować się w sprzęty za 2-3x wyższą kwotę niż cena słuchawek. W każdym razie, jeśli w przyszłości coś lepszego niż HD9999 planujesz to może i warto rozważyć sprzęty iFi. Porażającej różnicy pomiędzy tym ZEN DACiem, a G6 na HD9999 jednak nie usłyszysz.

G6 jest Plug&Play, problemów żadnych nie miałem.

AE-5 jet ciekawą kartą za 420zł, słuchawki, mikrofon i głośniki ogarnie. Jeśli nie zamierzasz przy jej pomocy zajmować się nagrywaniem muzyki (słabo wypada w pomiarach) to do odtwarzania się nadaje w zupełności i tutaj oferuje naprawdę dobry dźwięk. Ma nieco więcej mocy niż G6 i lepszy DAC.

OK dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Swoją drogą,  z racji tego że prawa słuchawka w moich ISKach jest uszkodzona postanowiłem zakupić nowe słuchawki.  Niestety ISKów już próżno szukać, chyba zostały wycofane z rynku a szkoda.  Pomyślałem by pójść już w wyższą półkę i wybór padł na Bayerdynamic DT770 Pro 80Ohm (właśnie między innymi temu zastanawiam i zastanawiałem  się nad zakupem dźwiękówki, takie trochę patrzenie przyszłościowe na wypadek kupna lepszego już sprzętu).  Słuchawki wydają się fajne, dobrze wykonane i nieźle się sprawują.  I tu pada pytanie.  Jakie są główne różnice między AE-5 PLUS (nie zwykła edycja, a edycja Plus bo ją tez mam na oko) a tym ZEN DACiem od iFi? Skoro G6<iFi  to jak sprawa ma się z AE-5 (w tym przypadku Edycją Plus która ma jakieś tam dodatkowe funkcje względem zwykłej bez plusa)  który rzekomo jest lepszy od tego G6?  Która dźwiękówka ma lepszy DAC i więcej mocy AE-5 PLUS czy iFi DAC ?  Cena jest dosyć podobna,  obie "nieźle" kosztują, ale najbardziej w AE-5 kusi uniwersalność, wielofunkcyjność i  to ,że ma możliwość wzmocnienia nie tylko słuchawek ale i również głośników 5.1 czego nie można powiedzieć o sprzęcie iFi. 

Edytowane przez Mateusz121

Szczerze mówiąc to w pomiarach AE-5 wypada lepiej pod względem wzmocnienia niż iFi ZEN DAC ze zwykłego wyjścia słuchawkowego 6,3mm. Ten DAC ma też wyjście zbalansowane 4,4mm, ale trzeba odpowiednich słuchawek ze zbalansowanym kablem, więc nie jest to uniwersalne urządzenie.

ZsAm0sw.png

AE-5 Plus dodatkowo wspiera DTS i Dolby Digital Live, poza tym to te same karty.