Robcio5551 43 Napisano 11 Marca 2021 Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Cześć, nie znam się całkowicie na klawiaturach, dlatego proszę o pomoc w dobraniu czegoś konkretnego. Klawiaturę używam w 80% do gier, a w 20% do pisania prac tekstowych w Wordzie. Gry w jakie gram to głównie MMO (World of tanks lub jakieś stare mmorpg) oraz czasami Assassin Creed czy Cyberpunk. Zależy mi na ciszy oraz średniej wysokości klawiszy. Klawiatura może być pełna lub 65% bez dodatkowych klawiszy numerycznych, może być mechaniczna, membranowa lub hybrydowa. Co do połączenia z komputerem to jest mi to obojętne, może być przewodowa jak i bezprzewodowa. Budżet na zakup nowej lub używanej klawiatury to 300 zł. Moje propozycję na tę chwilę: 1) Razer Ornata Chroma (nowa) 2) Corsair k60 rgb proCorsair K60 (używana) 3) Sharkoon skiller mech sgk3 (nowa) Cytuj Link to post Share on other sites
Loki1997 56 Napisano 11 Marca 2021 Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Ja postawiłbym na Corsair k60 - 300zł złoty to bardzo uczciwa cena jeśli klawiatura jest w dobrym stanie. Ornata to klawiatura, która udaje mechanika i poza odgłosem klikania nie ma nic wspólnego. Przełączniki Kaliah, które są zastosowane w Sharkoonie są po prostu nieprzyjemne i nie mają zbyt wielu fanów. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Leminairre 515 Napisano 12 Marca 2021 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Najrozsądniej byłoby zainteresować się wypustami Akko oraz Durgod, jeżeli będziesz w stanie znaleźć je w podanym budżecie: > https://bit.ly/38yidPk Produkty Corsaira nie są godne zakupu, peryferia tej marki są nazbyt awaryjne oraz prezentują naprawdę kiepski stosunek jakości do ceny. "Przełączniki Kaliah, które są zastosowane w Sharkoonie są po prostu nieprzyjemne i nie mają zbyt wielu fanów." Kailh jest podwykonawcą mnóstwa przełączników, od bardzo komercyjnych zleceń jak przełączniki Razer, po produkowanie "kickstarterowych" serii dla małych, internetowych społeczności. Od dawna nie warto interesować się przełącznikami Cherry, ani tym bardziej do nich dopłacać, różnica w "feelingu" poszczególnych przełączników to kwestia preferencji. Gładszy przeskok brązowych Kailhów w stosunku do brązowych Cherry, bardzo mi się spodobał i nie jestem jedyny. I przede wszystkim, nie wiem czy jesteś świadomy przełączników w K60, które podobnie jak niegdyś Cherry MY, są propozycją zastąpienia Cherry MX w produktach niższej klasy - dziś budżetowym typem, który ma zastąpić gumowe kopuły. Cherry Viola przypominają amalgamat Cherry MX Red oraz Cherry MX Black - aktywują się bardzo łatwo, natomiast "bottom out" czyli dociśnięcie przełącznika, wymaga aż 75 gramów. Choć są gładkie i pośród liniowych przełączników - przyjemne, wydają bardzo nieprzyjemny "ping". Z założenia, przełączniki miały być pośrednikiem pomiędzy klawiaturami mechanicznymi a klawiaturami membranowymi, surogatem Cherry MX, o czym nie można mówić w przypadku, kiedy lądują w klawiaturze za 500zł. @Robcio5551 Licz się również z tym, że w K60 klawisze są wykonane z tworzywa ABS, a czcionka w procesie "laser-etching", po kilkunastu miesiącach mogą one wyglądać tak: > https://i.imgur.com/aDoTnuM.jpg Jest to po prostu najtańsza dla producentów opcja zestawu klawiszy, dotyczy to większości klawiatur na naszym rynku. W przypadku Akko oraz klawiatur Durgod, otrzymujesz nieścieralne tworzywo PBT. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Robcio5551 43 Napisano 12 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 @Leminairre Dziękuję za rozbudowaną odpowiedź. Oglądałem Akko 3084 i jest prawie idealna, prawie bo brakuje mi podświetlenia przycisków, o którym zapomniałem napisać. Czasami gram w nocy i przydałby się ten bajer. Ewentualnie może znasz modele tej marki, które posiadają podświetlenie? Cytuj Link to post Share on other sites
Leminairre 515 Napisano 12 Marca 2021 Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Niestety, każdy model Akko wyjeżdża bez wlutowanych diod. By zachować dobrą jakość oraz zestaw klawiszy PBT, musiałbyś zwiększyć budżet do ponad 400zł, decydując się na iKBC F87, co nie jest opłacalnym posunięciem zważając, że Akko możesz nabyć już za ~250zł. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Robcio5551 43 Napisano 12 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 (edytowane) @LeminairreCzy masz może doświadczenie w użytkowaniu Akko 3084 w nocy przy lapmce? Jeżeli chodzi o model za 250 zł to jaki masz na myśli? Z tego co przeglądam sklepy to koszt takiej klawiatury sięga rzędu 350 zł. Co sądzisz o Akko 3061 Neon Light? Czy jest tak samo dobra jak reszta? Posiada podświetlenie i jest trochę droższa (350 zł), ale mógłbym podciągnąć budżet. Edytowane 12 Marca 2021 przez Robcio5551 Cytuj Link to post Share on other sites
Leminairre 515 Napisano 13 Marca 2021 Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Wspomniałem oczywiście o modelach z drugiej ręki. "Czy masz może doświadczenie w użytkowaniu Akko 3084 w nocy przy lapmce?" Nie włączam podświetlenia w klawiaturach od wielu lat, w ewentualności wystarcza mi poświata monitora. "Co sądzisz o Akko 3061 Neon Light?" O proszę, nawet nie wiedziałem, że pojawił się taki model w ich katalogu. Jakościowo, powinna Cię zadowolić, pamiętaj by stabilizatory przesmarować nawet pospolitym smarem litowym, mogą gruchotać. I również o zakupach zza granicy - opłaty. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Robcio5551 43 Napisano 14 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 A jeżeli zwiększę budżet do 400 zł to taki używany Razer Huntsman Tournament Edition TKL będzie lepszy od Akko? Cytuj Link to post Share on other sites
Leminairre 515 Napisano 15 Marca 2021 Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Optyczne, linearne przełączniki, mogą być prześwietne dla kogoś, kto ma przechył na granie - są bardzo gładkie i przyjemne. Perypetie? Wysoko osadzony punkt aktywacji, może doprowadzić do białej gorączki nawet graczy, którzy przecież są targetem tego produktu. Pozostawienie dłoni na klawiaturze, może aktywować przełączniki i zmieszać koordynację, zdecydowanie nie są to przełączniki dla każdego. Sama budowa klawiatury, jest bardzo przeciętna. Niewielka waga, plastikowa obudowa wraz z anodowanym aluminium, nie wyróżnia się pośród bardzo budżetowych modeli jak choćby Thor 300. Zestaw klawiszy jest wykonany z PBT - nieścieralne, co jest niemałym usprawnieniem, lecz zestaw podobnie wykonany, możesz nabyć na Alie za kilkadziesiąt złotych. Poza przełącznikami, jest to niestety nieporywający model. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Robcio5551 43 Napisano 18 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 A czy masz jakieś informacje na temat klawiatury Durgod K320 Corona lub Nebula z przełącznikami Silent Red? Wygląda na strzał w dziesiątkę, tylko ta cena.. Cytuj Link to post Share on other sites
Leminairre 515 Napisano 20 Marca 2021 Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Są to najzwyczajniej modele z podświetleniem, za które życzą sobie niestety bardzo dużo. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts