Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, dzisiaj probowalem ratowac R9 290 na płycie ASRocka Z370m ktora sie powiedzmy rozsypala(że gpu w sensie), probowalem roznych sztuczek w safe modzie windowsa 10, nastepnie zamienialem karte slotami, sprawdzilem we wszystkich slotach(lacznie z x1). Po stwierdzeniu zgona, włożyłem starą R9 280, wróciłem do systemu a tam zaskoczył mnie brak dzwieku :D

Zrodlo normalnie lapie, przy podłączeniu sluchawek system ładnie informuje, że sprzet działa, ustawiam volume na 100, a i tak dzwieku nie ma.

Probowalem juz reinstalowac stery audio, gpu, poszedl reset biosu, potem format. Dalej ten sam problem.

Dodam ze nie dziala zarowno na front panelu, jak i po odlaczeniu go od plyty, na tylnym, niezaleznie od portu.

Ktoś może miał podobnie, pokieruje na jakiś trop?

Czy raczej audio na płycie zgon i trzeba szukać jakiejś używki w rozsądnej kasie.

Edytowane przez ForumowyJanusz
9 minut temu, BlackCoffe napisał:

Sprawdź czy jak wyciągałeś i wkładałeś karty graficzne nie poruszyłeś żadnego kabla? Sprawdź czy wszystko jest dobrze podpięte. Jak doszło do uszkodzenia poprzedniej grafy?

Dłuższa historia, kupiłem kartę z Olxa która okazała się uszkodzona, tzn. po zalogowaniu do Windowsa i wlaczeniu jakiejkolwiek aplikacji, gubiła sygnał. Druga sprawa, jeżeli chodzi o przewody w obudowie, to spróbowałem nawet odpiąć cały front panel od płyty, wpiąłem słuchawki do panelu dzwiekowego płyty głównej, a problem dalej występuje.

Na VG240Y nie zwracaj uwagi, to mój monitor który nawet nie ma głośników, ale system widzi go jako model z głośnikami. Wisiał w urządzeniach od zawsze ^^

image.png.5e1755ecf1a24bcc61cf3187c31e2e4e.png

image.png.c149649707be574cd21f08710614b4d9.png

image.png.096310a909101c1648b4d369ecdd4ac1.png

wiecie że miałem podobnie ostatnio, tylko z zewnętrznym DAC/AMP AUNE S6 pro (zeszły tydzień). Przez chwilę zawał serca :rotfl:
Po prostu przestało reagować gdy zmieniałem słuchawki przy odsłuchu, zero dźwięku... Wszystko prawidłowo ustawione. A jak podłączyłem pod zwykłą kartę dźwiękową i zmieniłem w zakładce "odtwarzanie" na co ma iść, to dźwięk był. 
Nie pamiętam teraz co dokładnie zrobiłem, wydaje mi się że zrestartowałem PC, ale nie pamiętam czy robiłem coś jeszcze... 

Ja bym odpalił liveCD z ubuntu i zobaczył czy mam dźwięk pod innym systemem, aby się zorientować czy to windows 10, czy sprzęt. 
Menadżer urządzeń widzi kartę dźwiękową?  

6 minut temu, kokosnh napisał:

wiecie że miałem podobnie ostatnio, tylko z zewnętrznym DAC/AMP AUNE S6 pro (zeszły tydzień). Przez chwilę zawał serca :rotfl:
Po prostu przestało reagować gdy zmieniałem słuchawki przy odsłuchu, zero dźwięku... Wszystko prawidłowo ustawione. A jak podłączyłem pod zwykłą kartę dźwiękową i zmieniłem w zakładce "odtwarzanie" na co ma iść, to dźwięk był. 
Nie pamiętam teraz co dokładnie zrobiłem, wydaje mi się że zrestartowałem PC, ale nie pamiętam czy robiłem coś jeszcze... 

Ja bym odpalił liveCD z ubuntu i zobaczył czy mam dźwięk pod innym systemem, aby się zorientować czy to windows 10, czy sprzęt. 
Menadżer urządzeń widzi kartę dźwiękową?  

To stockowa dźwiękówka z mobo.

Inne słuchawki też nic nie dają. Jak mówiłem, był już format, reset biosu.

Ale fakt faktem połączenie słuchawki <= > mobo musi być, bo przy włączaniu systemu mam specyficzny szum elektroniczny który zawsze jest jak mam wpięte słuchawki.

Z tym ubuntu to w sumie fakt, zaraz wrzucam na pena i sprawdzę.

39 minut temu, ForumowyJanusz napisał:

Probowalem juz reinstalowac stery audio, gpu, poszedl reset biosu, potem format. Dalej ten sam problem.

39 minut temu, ForumowyJanusz napisał:

Dodam ze nie dziala zarowno na front panelu, jak i po odlaczeniu go od plyty, na tylnym, niezaleznie od portu.

Bardzo dziwna sprawa. Chyba od karty AMD poszła dźwiękówka. Masz możliwość sprawdzenia bez GPU czy innego ?

Teraz, adivxv napisał:

Bardzo dziwna sprawa. Chyba od karty AMD poszła dźwiękówka. Masz możliwość sprawdzenia bez GPU czy innego ?

Integra? Sprawdzę :)

Dodam, że w trybie awaryjnym na systemie przed formatem, próbowałem na tę uszkodzoną 290 wgrać właśnie stery, jednak wysypały się w połowie niepowodzeniem.

Teraz, adivxv napisał:

Tak,podłącz bez tego złoma GPU.

Ok, ok. Ubuntu mi sie wgrywa na pena. Jak na linuxie nie złapie dźwięku, wywale tę 280 (która była dotychczas sprawna).

3 minuty temu, BlackCoffe napisał:

Jeszcze taka sprawa, zanim wsadziłeś tamtą grafę rozładowałeś ładunki elektrostatyczne dotykając np kaloryfera?

Nie, ale w mojej opinii bez znaczenia. Tamta grafa do ostatniego slotu PCI, nie korygowała i miałem dźwięki przez te 10sek w windowsie.

4 minuty temu, BlackCoffe napisał:

Ale mogło mieć znaczenie czy podmiance graf, przeskoczył z Ciebie ładunek na płytę główną i problem gotowy.

Najlepsze, że wg. systemu cały czas gra muzyka image.png.590b50a6a4a50db54f0a814023407ffd.png

Co do samej elektrostatyki, jeszcze w technikum robilismy testy, na zasadzie tarzania płyty w dywanie i swetrze, nie udało nam się w ten jak i inne sposoby nigdy uszkodzić płyty, czy karty chyba też wtedy. Nie jestem skłonny uwierzyć, że macając kartę po backplacie uwaliłem audio na płycie, tymbardziej, że jedyne z czym mógłbym mieć kontakt to ścieżka od front panelu. Ale jakby rozumiem, że to niezgodne ze sztuką :P

3 minuty temu, ForumowyJanusz napisał:

trzaski i szumy.

No to chyba uwalona. Podziękować AMD.

Nie wiem czy spróbowałeś ale wyłącz tą 1 kartę dźwiękową amd.

Edytowane przez adivxv
13 minut temu, adivxv napisał:

No to chyba uwalona. Podziękować AMD.

Nie wiem czy spróbowałeś ale wyłącz tą 1 kartę dźwiękową amd.

W tym zakresie już chyba wszystko sprawdzone. Spróbuję ją usunąć całkowicie.

Bez znaczenia. Wywaliłem tą sprawną 280. Odpaliłem system na integrze. AMD karta dźwiękowa wyparowała, a dźwięku jak nie było tak nie ma dalej :P

4 minuty temu, adivxv napisał:

Nawzajem. Taki temat, to trochę z archiwum X. Wiele lat temu był tu taki chłop, co po formacie stracił dźwięk i tez próbowaliśmy wszystkiego.

Możliwe że to ten przypadek 1/1000 że uwaliłem płytę przez ESD, a może stery coś namieszały. 

Pamiętam, że na Win 7 też kiedyś na jeszcze starszym kompie miałem podobny problem, tylko tam nie wykrywało mi po prostu karty żadnej.

Taki urok elektroniki :D