Dewolf 4 Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Witam, mam dylemat. Czy jak już wyjdą 11 geny to czy kupić z490 czy z590. Planuję kupić rtx 3060 w premierę, ale jak się nie uda to się nie uda. W marcu będę składać pc'ta I to by było coś takiego: - I5 11600k (bo o ile mi wiadomo to kf nie będzie od razu, a układ graficzny się przyda jak nie będę miał karty) - 2x8 irdm pro cl17 3600 (może jakieś b-die poszukam, ale to nie wiem jeszcze, hynix też dobry) - corsair 4000 X RGB (zdarza się czasami promocja i wtedy jest oo cenie 4000D) - dysk to pewnie 970 evo, ewentualnie XLR8CS3030 -seasonic focus gx 650w (kurde chciałbym 750, ale ciężko z kasą, ale być może... To mi sie moze uda kupic za 400 zł) - no i płyta... Z tego co widziałem to z590 do drogich nie należą ale kurde uparłem się na asusa który jest drogi, ake ma tam jakas budzetowa najtansza plyte na atx, tylko nie wiem czy uciagnie oc 11600k, ze względu na bios i resztę oprogramowania, kiedy to w ogóle nie ma znaczenia, ale to też gdyby się nie dalo to moge miec gigabyte lub msi. Wlasnie nie wiem czy nie lepiej kupic z490 bo to pci to roboty jakiejs nie robi, znaczy robi e to takie nie potrzebne. Ale nowe karty beda pewnie wychodzic juz tylko na pci 4.0 wiec to jest mankament... Poradzcie cos co z ta plyta, i czy brsc 750w. chcialbym miec kompa takiego zrbym nie musial wymieniac plyty przez nastepne 6/7 lat, i w tym czasie jeden upgrade by byl. Przepraszam ze wszystko takie byle jak ale zmeczony jestem i ide spac XD Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 7 godzin temu, Dewolf napisał: chcialbym miec kompa takiego zrbym nie musial wymieniac plyty przez nastepne 6/7 lat, i w tym czasie jeden upgrade by byl. Upgrade będziesz mógł zrobić tylko w obrębie jednej serii procesora. To znaczy zmienić i5 na i7. Bo Intele 11 000 to ostatnia seria procesorów na LGA1200. 7 godzin temu, Dewolf napisał: Ale nowe karty beda pewnie wychodzic juz tylko na pci 4.0 Port PCI-E jest wstecznie kompatybilny. Kartę zgodną ze standardem 4.0 możesz podłączyć nawet do płyty ze złączem 2.0 Cytuj Link to post Share on other sites
Dewolf 4 Napisano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Port PCI-E jest wstecznie kompatybilny. Kartę zgodną ze standardem 4.0 możesz podłączyć nawet do płyty ze złączem 2.0Co do socketu lga1200 to wiem, ale ze wsteczną kompatyblinością pcie to nie wiedziałem, dzięki. Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 To jeszcze licz się z tym, że biorąc Z*90 płytę pod OC Rocket Lake-S będziesz musiał jeszcze zapewnić odpowiednie chłodzenie jeżeli kręcenie jest w planach. Chyba, że Z-ka tylko pod szybki ram... Cytuj Link to post Share on other sites
Dewolf 4 Napisano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 2 godziny temu, Rebelmind napisał: To jeszcze licz się z tym, że biorąc Z*90 płytę pod OC Rocket Lake-S będziesz musiał jeszcze zapewnić odpowiednie chłodzenie jeżeli kręcenie jest w planach. Chyba, że Z-ka tylko pod szybki ram... Ale czy w ogóle opłaca sie przyszłościowo z490? Wydaje mi się że nie ma to sensu, co do chłodzenia to będzie to albo liquid freezer II 360 albo 280 Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Ja to się zastanawiam czy obecne intele jest sens w ogóle kręcić (jakiś pewnie jest, ale na ile opłacalny). Zegary all cores turbo często maja 4.6 czy 4.8GHz a oc to zgaduję kończy się na 5.2? Idąc dalej jak ktoś ma średnipółkowe gpu to i tak ono go ogranicza i czy cpu jest na 4.6 czy na 5.2 to fpsy są takie same a jak ktoś ma highendowe gpu to nie gra w fhd tylko w 4k i znowu cpu schodzi na dalszy plan. Gdyby nie oc ramu to obecnie nie widzę innego sensu kręcenia nić dla sportu i zabawy. A jak b560 umożliwi oc ramu to juz w ogóle będą nieopłacalne w swoich cenach. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Dewolf 4 Napisano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 1 minutę temu, olo163 napisał: Ja to się zastanawiam czy obecne intele jest sens w ogóle kręcić (jakiś pewnie jest, ale na ile opłacalny). Zegary all cores turbo często maja 4.6 czy 4.8GHz a oc to zgaduję kończy się na 5.2? Idąc dalej jak ktoś ma średnipółkowe gpu to i tak ono go ogranicza i czy cpu jest na 4.6 czy na 5.2 to fpsy są takie same a jak ktoś ma highendowe gpu to nie gra w fhd tylko w 4k i znowu cpu schodzi na dalszy plan. Gdyby nie oc ramu to obecnie nie widzę innego sensu kręcenia nić dla sportu i zabawy. A jak b560 umożliwi oc ramu to juz w ogóle będą nieopłacalne w swoich cenach. Wsadzasz wszystkie gry do jednego wora... Są gry które prawie nie potrzebują gpu np. csgo i inne. W grach procesorowych jest różnica, a proca się zawsze opłaca kręcić no chyba że mówimy o zen3 1 Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 2 minuty temu, Dewolf napisał: Są gry które prawie nie potrzebują gpu Rozumiem i po części się zgadzam i może tego nie dopisałem ale miałem na myśli gen 10 we wcześniejszych było inaczej. Ja osobiście nie widzę różnicy czy na i7 10700f @4.6GHz ma 400fps czy na 10700kf @5.2 450fps wiem że ta różnica jest ale jej nie odczuwam. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Dewolf 4 Napisano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 A ktoś mi powie minusy wybrania z490 względem z590? Bo jedyny plus to cena. Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 52 minuty temu, olo163 napisał: Rozumiem i po części się zgadzam i może tego nie dopisałem ale miałem na myśli gen 10 we wcześniejszych było inaczej. Ja osobiście nie widzę różnicy czy na i7 10700f @4.6GHz ma 400fps czy na 10700kf @5.2 450fps wiem że ta różnica jest ale jej nie odczuwam. Zapominasz o tym są gry multi które lubią szybkie procesory. Do tego nie każdy gra w fullhd czy 4k 60hz ale też 1440p i np 165Hz i tutaj kręcenie procesora ma jak najbardziej sens bo nie tylko fps ale i frametime ma znaczenie. 6 minut temu, Dewolf napisał: A ktoś mi powie minusy wybrania z490 względem z590? Bo jedyny plus to cena. Poczekaj na procesory i testy. 2 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Nie ma żadnej różnicy w przyszłościowości pomiędzy tymi płytami. Pcie 4? Zależne od Cpu, ruszy na obu z odpowiednim. Kręcenie pewnie że ma sens jeżeli Twój tytuł przynosi tu wynierne korzyści ale masa gierek kompletnie nie zanotuje żadnych zmian. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ESKA 352 Napisano 16 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Moim zdaniem bez znaczenia Bierz to co będzie w lepszej cenie i tyle 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Dewolf 4 Napisano 18 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 W dniu 16.02.2021 o 10:12, Artok napisał: Upgrade będziesz mógł zrobić tylko w obrębie jednej serii procesora. To znaczy zmienić i5 na i7. Bo Intele 11 000 to ostatnia seria procesorów na LGA1200. Port PCI-E jest wstecznie kompatybilny. Kartę zgodną ze standardem 4.0 możesz podłączyć nawet do płyty ze złączem 2.0 Zrobię tak że kupie 11600k, i wymienię płytę na nowszy socket po tym sockecie z alder lake W dniu 16.02.2021 o 10:34, Rebelmind napisał: To jeszcze licz się z tym, że biorąc Z*90 płytę pod OC Rocket Lake-S będziesz musiał jeszcze zapewnić odpowiednie chłodzenie jeżeli kręcenie jest w planach. Chyba, że Z-ka tylko pod szybki ram... Czyli pod oc lepsza z590? Dlaczego? Lepsza sekcja zasilania, czy specjalna podstawką pod rocket lake? Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 19 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Z490/590 to JEDYNE chipsety, umożliwiające OC oraz obsługujące szybszy Ram (ponad 2666 MHz). Większość płyt Z590 ma też mocniejsze sekcje zasilania niż starsze odpowiedniki ale jeżeli kupujesz tylko pod szybszy Ram to Z490 wystarczy. Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 19 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 B560 i H570 mają udostępniać oc pamięci. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 19 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Uwierzę jak zobaczę @olo163imho nie ma na to szans, bo przy Z*90 za bardzo hajs się zgadza. Cytuj Link to post Share on other sites
Dewolf 4 Napisano 19 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Uwierzę jak zobaczę @olo163imho nie ma na to szans, bo przy Z*90 za bardzo hajs się zgadza. A co sądzisz o tym asusie z590-p? Kurde fajnie przypasowałaby do białej obudowy, ale czy do oc 11600k wystarczy? Przednajtańszy asus, najtańszy na atx. A kurde no asus to jednak ma najlepsze płyty wraz z gigabyte Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk Cytuj Link to post Share on other sites
mataman 11 Napisano 19 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Uwierzę jak zobaczę @olo163imho nie ma na to szans, bo przy Z*90 za bardzo hajs się zgadza. Płyty msi mają już to potwierdzone. Dodatkowo będzie można odblokować power limit procka. Czyli procki bez K będzie można popędzić szybciej. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 19 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Nie można tak generalizować. Miałem Asusa Crosshair Hero VII, miałem Asusa X570-P Prime (względnie świeże płyty) i faktycznie wszystko chodziło na nich elegancko. Są jednak dwa ALE: natychmiast po wyjsciu nowszej generacji licz się z baaaardzo powolnym wsparciem dla Twojej płyty (Biosy); dwa - Z590-p to jest paździerz pełną gębą, licz się z tym. Wszystko będzie działać ale w praniu wychodzi, że czegoś jednak brakuje (a to jeszcze jeden port na wentyle by się przydał, to znowu w biosie nie można wyłączyć C-state itp). Cytuj Link to post Share on other sites
Dewolf 4 Napisano 19 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Nie można tak generalizować. Miałem Asusa Crosshair Hero VII, miałem Asusa X570-P Prime (względnie świeże płyty) i faktycznie wszystko chodziło na nich elegancko. Są jednak dwa ALE: natychmiast po wyjsciu nowszej generacji licz się z baaaardzo powolnym wsparciem dla Twojej płyty (Biosy); dwa - Z590-p to jest paździerz pełną gębą, licz się z tym. Wszystko będzie działać ale w praniu wychodzi, że czegoś jednak brakuje (a to jeszcze jeden port na wentyle by się przydał, to znowu w biosie nie można wyłączyć C-state itp). Czyli najlepiej już sobir obmyśleć ile chce się watraków ile pasków led itd itd? A co poleciłbyś do 11600k? Ja doskonale wiem że nie ma jeszcze tego proca ani recenzji płyt ale masz na pewno jakieś domysły Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 19 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) Nie dzielę się opiniami nt niewydanych jeszcze produktów, bo już się raz na tym przejechałem. Zawsze miałem dobre mniemanie nt płyt Gigabyte natomiast seria 300 (AM4) to była kupa. W ciemno mogę jedynie polecić płyty Evga ale nie są one najtańsze i zazwyczaj trudno je dostać. @matamanpisałem - uwierzę jak zobaczę. Edytowane 19 Lutego 2021 przez Rebelmind Cytuj Link to post Share on other sites
jozek23 3091 Napisano 19 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Z tych bym coś wybrał Cytuj Link to post Share on other sites
Dewolf 4 Napisano 19 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Z tych bym coś wybrał Nom, dobre płyty. Ale trochę kosztują. Tuf jest interesujący Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk Cytuj Link to post Share on other sites
Leminairre 515 Napisano 20 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Płyty po ponad tysiąc złotych z przeznaczeniem do korzystania wraz ze "średniopółkowym" i5-11600K? @Dewolf Wstrzymaj się z rozmyślaniem, poczekawszy na ukształtowanie się cen na rynku. Niskobudżetowe Z590 względem Z490 oferują zdecydowanie usprawnioną sekcję zasilania, którą zaadoptowano z droższych płyt głównych, z chipsetem Z490. i5-11600K nie powinien stanowić żadnego wyzwania dla podstawowych modeli - Z590 Gaming X czy Z590 Pro4, nawet jedna z najbardziej budżetowych płyt głównych Gigabyte - Z590 UD, ma konkretną sekcję - 12+1. W dniu 16.02.2021 o 02:14, Dewolf napisał: 2x8 irdm pro cl17 3600 (może jakieś b-die poszukam, ale to nie wiem jeszcze, hynix też dobry) Pamięci RAM zalane są upośledzonymi czipami B-Die BCRC, które z poszukiwanymi B-Die BCPB nie mają wiele wspólnego. Znajdziesz je przede wszystkim w kościach Corsair, nie spodziewaj się lepszych możliwości, niż po Hynix CJR. Najrozsądniej, byłoby zakupić Crucial Ballistix na Micron E-Die, pozwalają na wysoki zegar i zabawę. Spędzać wiele na pamięciach, kiedy zagościć ma DDR5 i jesteś blisko "sweetspotu" z co by nie mówić, budżetowymi modułami - nie warto. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts