Skocz do zawartości

SENNHEISER HD660S - Jaka karta dzwiekowa(zewnętrzna) albo DAC do nich ?

Recommended Posts

Witam.Jak w temacie.Potrzebuje kupić zewnętrzną kartę dzwiękową albo DAC  do słuchawek HD660s.Obecnie mam AIM Audio SC808 z której jestem bardzo zadowolony,lecz obecnie chciał bym coś "zewnętrznego" stąd chęć zmiany :)

Budżet max 1500 zł.

Nie musi to być sprzęt lepszy od SC808 byle by nie był gorszy :)

Pozdrawiam.

3 minuty temu, FeX napisał:

A przez chwilę był jakiś post typka, który proponował swojego Prodigy Cube Black xD

Aaaa,teraz rozumiem :D

Wezmę tego SMSL SP200  :D Poczytałem i na 1 rzut oka niepozorny a kozak :D Bardzo dobre opinie/recenzje zbiera :)

4 godziny temu, Szy3ki napisał:

Potrzebuje kupić zewnętrzną kartę dzwiękową albo DAC 

2 godziny temu, Szy3ki napisał:

SMSL SP200

To w końcu potrzebujesz wzmacniacz słuchawkowy czy DAC/wzmacniacz ? SMSL to tylko wzmacniacz ,nie ma w sobie kości DAC. Przy takich słuchawkach jakie posiadasz jednak polecam zakup urządzenie typu  DAC/wzmacniacz słuchawkowy.No chyba, że zostawisz AIM SC  jako źródło.

• Popieram 1
10 minut temu, adivxv napisał:

Zależy czy do grania albo słuchania

Do grania.Pozycjonowanie najważniejsze :) Ogólnie słuchawki kupiłem do słuchania muzyki ale z racji tego że słuchawki do grania pogryzł mi pies,to obecnie gram w tych :D

No chyba że jest coś w miarę uniwersalnego to też spoko :D

Edytowane przez Szy3ki

Tak samo jest z odpowiednimi wzmacniaczami słuchawkowymi. Radzą sobie lepiej jak np. układy Creativa w podobnych kwotach .Jednak marketing i ogłupienie robi swoje. Popularność zestawów dla graczy nie maleje ale tez poniekąd wina wszędzie pojawiających sponsorowanych recenzji ,na portalach niezwiązanych z audio.

Na tym Aune będziesz mieć trochę lepsza scenę dźwiękową i nieco lepszą przestrzeń. Poprawi się również dynamika.

• Lubię to 1

Czemu nie zauważyłem, że ten SMSL nie ma DACa to ja nie wiem. W ogóle sam o nim zacząłem myśleć właśnie jako zewnętrznym źródle :wariat:

Ogólnie rzecz biorąc jeśli SC808 ma być wywalony to SMSL odpada, choć z SC808 spokojnie można sygnał pociągnąć do wzmaka i też byłoby git.

Tak naprawdę co byś nie wybrał z tej trójki Aune X1S Pro, Topping DX3 Pro, Topping L30 + E30 to będzie dobrze.

• Lubię to 1
5 minut temu, adivxv napisał:

Tak samo jest z odpowiednimi wzmacniaczami słuchawkowymi. Radzą sobie lepiej jak np. układy Creativa w podobnych kwotach .Jednak marketing i ogłupienie robi swoje. Popularność zestawów dla graczy nie maleje ale tez poniekąd wina wszędzie pojawiających sponsorowanych recenzji ,na portalach niezwiązanych z audio.

Jest tak jak piszesz :) Słuchawki gamingowe,klawiatury gamingowe,fotele gamingowe.Nic tylko czekać aż pojawi się ser żółty gamingowy :)Tak samo jak słuchawki 5.1/7.1 Ja się pytam jak :) ?Słuchawki to tylko stereo ...

• Popieram 1

Dźwięk w grach jest przecież zależny od samych gier. Jeśli gra jest dobrze zrobiona dźwiękowo to kupując fajne źródło, jak choćby te wskazane, efekt będzie po prostu lepszy przez lepszą jakość dźwięku. To całe mamienie dźwiękiem 5.1 czy 7.1 to marketing, ale to trafia do ludzi, bo to jest proste do wyobrażenia. Zamiast stereo obiecują jakieś niesamowite systemy przestrzenne, a słuchawki i tak mają 2 przetworniki :D Jeszcze rozumiem np. system Dolby Atmos dla słuchawek, ale to i tak jest przecież kolejny raz kwestia tego, że gra musi mieć to dobrze zaimplementowane i wystarczy pobrać rozszerzenie Dolby na Windowsa, żeby każde słuchawki to odtwarzały.

• Lubię to 1

Słuchałem Razer Tiamat 7.1 i ogólnie za ten hajs to jest tragedia :D Nie widzę powodu, aby pakować wiele przetworników do słuchawek, to nie ma sensu ze względów akustycznych po prostu. W słuchawkach 2 przetworniki (po 1 na stronę) wystarczą do przekazania dźwięku dookólnego.

Wiele osób do dziś źle postrzega "stereo" i jak słyszy, że słuchawki są stereo to sądzą, że przecież nie mogą być przestrzenne. Co innego dwie kolumny w kinie domowym, a co innego 5.1 czy 7.1 do takich potrzeb i tutaj jest różnica między stereo, a zestawami 5.1 czy 7.1. Tutaj po prostu sygnał ma więcej kanałów i tak są nagrywane filmy.

Każde słuchawki oznaczone jako 5.1 lub 7.1 i tak przestrzenność mają "programową", bo nie da się tego uzyskać większą ilością przetworników w tak małej muszli, żeby to brzmiało dobrze i miało jakiś większy sens.

W dniu 12.02.2021 o 11:59, FeX napisał:

Dźwięk w grach jest przecież zależny od samych gier. Jeśli gra jest dobrze zrobiona dźwiękowo to kupując fajne źródło, jak choćby te wskazane, efekt będzie po prostu lepszy przez lepszą jakość dźwięku. To całe mamienie dźwiękiem 5.1 czy 7.1 to marketing, ale to trafia do ludzi, bo to jest proste do wyobrażenia. Zamiast stereo obiecują jakieś niesamowite systemy przestrzenne, a słuchawki i tak mają 2 przetworniki :D Jeszcze rozumiem np. system Dolby Atmos dla słuchawek, ale to i tak jest przecież kolejny raz kwestia tego, że gra musi mieć to dobrze zaimplementowane i wystarczy pobrać rozszerzenie Dolby na Windowsa, żeby każde słuchawki to odtwarzały.

Rekomenduję stronę 2-3 :)      

W dniu 11.02.2021 o 23:05, Szy3ki napisał:

Do grania.Pozycjonowanie najważniejsze :) Ogólnie słuchawki kupiłem do słuchania muzyki ale z racji tego że słuchawki do grania pogryzł mi pies,to obecnie gram w tych :D

No chyba że jest coś w miarę uniwersalnego to też spoko :D

Nie znam powodu do wymiany AIMA na zew DAC. Aune jako entry-lvl powinień Ci pasować, lub Opampy do AIMA.

Edytowane przez DarkSideOfTheMoon
10 godzin temu, DarkSideOfTheMoon napisał:

Nie znam powodu do wymiany AIMA na zew DAC. Aune jako entry-lvl powinień Ci pasować, lub Opampy do AIMA.

Chce go wywalić ze względu na raczej brak miejsca w nowym PC :) Ale zobaczymy jak da radę to zmieścić to zostanie a jak nie to trzeba będzie kupić coś zewnętrznego :D

P.S jakie opampy byś polecił :D ?

W dniu 15.02.2021 o 10:37, FeX napisał:

FiiO K5 Pro

Jak myślisz sprawdzi się tak samo albo lepiej jak AIM SC808 ? Cena fajna :)

Widziałem też że niektórzy mają słuchawki wysokiej klasy podłączone np.Do FOCUSRITE Scarlett ale nie wiem czy dlatego że dobrze się to sprawdza czy dlatego że mają mikrofony na XLR podłączone to i przy okazji podłączają tam słuchawki ...