Skocz do zawartości

Płyta główna posiada dwa różne ustawienia dla OC, oraz dziwne RAM parametry

Recommended Posts

Dzień Dobry,

Od niedawna jestem posiadaczem Ryzena 7 5800x i b550m Mortar.

Podczas testowania ustawień płyty głównej (związane z undervoltingiem) zauważyłem dziwną rzecz.

Płyta główna ma dwa różne menu do OC które różnią się ustawieniami zwłaszcza w odrąbie RAMu. Dodatkowo za każdym razem jak jestem w biosie zmienia mi infinity fabric ustawienia.

Są 2x menu pod OC. Jedno pod settings, a drugie bezpośrednio z menu OC

Yh3pZnL.jpg

5inItDS.jpg

Nie wiem czemu one mają inne ustawienia (głównie dla ramu z tego co widziałem)

4Ie84u6.jpg

yjIpIC2.jpg

Jeżeli chodzi o ram, to zmieniałem tylko dwie rzeczy.

Włączenie A-XMP, aby moja pamięć ram była w stanie osiągać 3733HZ zgodnie ze specyfikacją, oraz infinity fabric na 1867 (pod Motherboard settings SETTINGS), bo z tego co wyczytałem to najlepsza wartość dla moim ramów.

Czemu są dwa różne menu, z różnymi wartościami i na jakiej zasadzie je bierze?

Jednak to nie jedyna rzecz którą zauważyłem.

Za każdym razem jak robię cokolwiek w biose ten mi zmienia infinity fabric na 1800 zamiast wcześniej ustawionego 1867.

Mam też błędne ustawienia RAMU. BIOS mi ustawia CLK 18, zamiast 17. Nie wiem na jakiej zasadzie jest to brane. Wg. A-XMP powinienem mieć 17, w auto mam 18, natomiast pod settings mam zupełnie inne wartości.

Posiadam te pamięci --> https://www.x-kom.pl/p/545506-pamiec-ram-ddr4-patriot-16gb-2x8gb-3733mhz-cl17-viper-steel.html 

cZ6EXcO.png

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi mógł rzucić światła na te sprawy. Przepraszam jeżeli to głupie pytania, ale nie mam wiedzy i dopiero się uczę (odkrywam) ustawienia płyty głównej. W przeszłości nigdy się nie interesowałem biosem, więc wiedzy mi brakuje.

Mam zainstalowany najnowszy bios jaki jest do mojej płyty głównej.

AMD Overclocking najlepiej nie ruszać wcale, chyba że jesteś biegły w systemie szestnastkowym. Przywróć ustawienia fabryczne i poustawiaj sobie wszystko tak jak chcesz w zakładce OC. Jeśli coś grzebałeś w Ryzen Master to też go przywróć do fabryki albo odinstaluj jeśli ci niepotrzebny, potrafi nadpisać ustawienia z biosa.

1 godzinę temu, DreamerDream napisał:

Przepraszam jeżeli to głupie pytania, ale nie mam wiedzy i dopiero się uczę (odkrywam) ustawienia płyty głównej.

Na początku też się w tym gubiłem a trochę doświadczenia w OC mam. Kluczowe jest to żeby ustawić wszystko w jednym miejscu, wszędzie indziej ma być na auto/nieruszane, łatwiej wtedy to ogarnąć.

1 godzinę temu, DreamerDream napisał:

Wg. A-XMP powinienem mieć 17, w auto mam 18, natomiast pod settings mam zupełnie inne wartości.

Ryzeny lubią parzyste Tcas, na auto zawsze tak ustawia. Żeby ustawić nieparzyste trzeba wyłączyć geardown mode, co może spowodować niestabilność zwłaszcza przy command rate 1. Moim zdaniem najlepiej ustawić ręcznie tcas/tcl na 16, jak będą problemy to podbij napięcie dram ;) 

U mnie w MSI MEG ACE jest podobnie, ustawione XMP a i tak ustawia sobie inne wartości. Po ręcznym wpisaniu timingów wszystko działa prawidłowo.
Dodatkowo, jeżeli dokonuje jakichkolwiek w zmian w AMD do OVERCLOCKING to te same zmiany są widoczne w OC 

1 godzinę temu, zbiku90 napisał:

Ryzeny lubią parzyste Tcas, na auto zawsze tak ustawia. Żeby ustawić nieparzyste trzeba wyłączyć geardown mode, co może spowodować niestabilność zwłaszcza przy command rate 1. Moim zdaniem najlepiej ustawić ręcznie tcas/tcl na 16, jak będą problemy to podbij napięcie dram

Hmm w internecie widzę, że niektórzy mają problemy po wyłączeniu geardown. Chodzi CI, aby spróbować ustawić ręcznie opóźnień z geardown, czy bez niego?

Z ciekawości sprawdziłem kalkulatorem to. Nie jestem pewien, czy dobrze ustawiłem DRAM PCM i motherboard. Ludzie polecają wybierać X570 jak ma ktoś B550.

Ta tabela voltage oznacza, że jakbym zmieniał CL i tak dalej, to też bade musiał zmieniać napięcie na te z tabeli Rec?

F8LW9dI.png

Jak już użyłeś kalkulatora to przepisz wszystko co wyliczył do biosa. Tak jak pisałem najlepiej zejść na cl16, jak na 1,37v będą problemy to ustaw 1,4v. Soc voltage maksymalnie na 1,15v, wyższe może być szkodliwe. No i ustaw to w jednym miejscu tylko, najlepiej wyresetuj bios i w OC -> advanced DRAM configuration. AMD overclocking nie ruszaj wcale.

• Lubię to 1
18 godzin temu, zbiku90 napisał:

Tak jak pisałem najlepiej zejść na cl16, jak na 1,37v będą problemy to ustaw 1,4v. Soc voltage maksymalnie na 1,15v,

Zrestartowałem całego biosa i zmodyfikowałem parametry ramu jak w tabeli (nie zmieniałem nic co jest w tabelach Terminal Block i CAD_BUS Block).

Mam jednak problem.

Czy coś może blokować zmianę DRAM voltage? Ustawiłem w biose 1.370, lecz ten cały czas mi trzyma 1.388, albo 1.384. Profil XMP mam wyłączony. Wiem, że to wciąż poniżej 1.4v co niby jest spoko, ale chciałbym to zrozumieć czemu tak on mi to robi.

Czy może być przyczyną to, że nie zmieniałem innych napięć?

N2ra3X1.png

PujstQg.jpg

EDIT

Podczas testów z memtest64 soc voltage trzyma 1.098 lub 1.10 Od czasu do czasu (rzadko, ale wciąż) ma chwilowe skoki na 1.102. W takiej sytuacji chyba nie muszę zmieniać soc voltage (po 20 minutach średnia to 1.098)? 

Edytowane przez DreamerDream
Soc voltage podczas testów

U mnie stabilnie jest soc 1,065 przy ramach 3800mhz, vddp 0.900, vddg 1.0 albo 1.050, a ramy na 1.36v, ale oczywiście płytka zawyża trochę i jest 1.37. Może i by szło zejść niżej, ale nie chce mi się :)  u siebie też próbuj ustawiać jak najniższe stabilne napięcia, bo po co żyłować sprzęt. Od zwiększania napięć soc czy vddg/vddp też rosną temperatury.

A czy napięcie ram masz zablokowane łatwo sprawdzić. Daj 1.44 i zobacz czy będzie 1.45. Po prostu nie jest to perfekcyjnie sztywne. Jedne płyty zaniżają napięcia, inne zawyżają. To się nazywa bodaj vdroop i inne. To samo jest z procesorem. Ustawisz 1.3, a możesz mieć 1.33 albo 1.28.

Edytowane przez korzychxp