Skocz do zawartości

HyperX Fury, DDR4, 8 GB, 2666MHz, CL15 i brak profilów XMP na MSI Z370-A Pro, i5-8400

Recommended Posts

Witam. Od pewnego czasu poluję na RTX 3060Ti i wiem, że przy obecnym procku i5-8400 będzie występował bottleneck, ale w przyszłości mogę zainwestować w lepszy procesor Intela 8/9 generacji i nie ma sensu inwestować 2 razy w grafikę. Z tego co wiem moja płyta główna MSI Z370-A Pro daje możliwość włączenia profilu XMP dla pamięci RAM. Pomyślałem, że warto spróbować bo to jedyna rzecz jaką mogę aktualnie zrobić w celu zminimalizowania bottlenecka po zamontowaniu 3060ti. Przejrzałem wszystkie opcje OC pamięci w Biosie i nie widzę żadnych możliwych profili XMP. Włączam XMP, ale nie mam możliwości zmiany profilu. Jest tylko ten 1 fabryczny na 2666MHZ i nic więcej. Aktualnie wszystkie 4 sloty mam zajęte 4 kośćmi po 4GB, w sumie 16GB. Wszystkie kości są tej samej firmy i mają takie samo taktowanie 2666MHz. Czy te 4 kości dla takiej płyty głównej są problemem? Z tego co wiem to procesor w podkręcaniu pamięci nie powinien mnie ograniczać. Czy jest ktoś w stanie mi wyjaśnić czemu nie mogę podkręcić takich pamięci? Nie znam się na OC sprzętu i nie mam pojęcia o ręcznym podkręcaniu procesora/pamięci. ;( 

Screenshot_3.png

8 minut temu, firuell napisał:

nie widzę żadnych możliwych profili XMP

8 minut temu, firuell napisał:

Włączam XMP, ale nie mam możliwości zmiany profilu.

Widocznie te pamięci mają tylko jeden profil, możesz go tylko włączyć, albo wyłączyć.

Na screenie widać, że profil XMP jest włączony i pamięci działają z takimi parametrami, jakie zostały w nim zapisane.

Jak chcesz podkręcić pamięci, to musisz wyłączyć profil XMP i ustawić je ręcznie, ale wiele więcej niż 2666MHz, pewnie nie uzyskasz. Możesz celować w 2933MHz z opóźnieniami w okolicach 17-20-20-40, albo 18-21-21-42 przy napięciu 1,35V. Wydaje mi się, że zabawa może nie być warta poświęconego na to czasu.

9 minut temu, Pawel7 napisał:

Widocznie te pamięci mają tylko jeden profil, możesz go tylko włączyć, albo wyłączyć.

Na screenie widać, że profil XMP jest włączony i pamięci działają z takimi parametrami, jakie zostały w nim zapisane.

Jak chcesz podkręcić pamięci, to musisz wyłączyć profil XMP i ustawić je ręcznie, ale wiele więcej niż 2666MHz, pewnie nie uzyskasz. Możesz celować w 2933MHz z opóźnieniami w okolicach 17-20-20-40, albo 18-21-21-42 przy napięciu 1,35V. Wydaje mi się, że zabawa może nie być warta poświęconego na to czasu.

Na forach podobno ludzie podkręcają je na 3200MHz, więc to jest dziwne. Najwyżej jak będzie lejek to razem z prockiem wymienię pamięci na lepsze. Dzięki za podpowiedź!  :)