danielsta66 0 Napisano 20 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Witam wszystkich, Chciałbym was prosić o pomoc w wybraniu monitora do 2000 zł. Głównie do Internetu, Czasami Photoshop i jakaś Gra. Matryca IPS. Zastanawiam się nad 27” WQHD, ale nie wiem czy nie będzie zbyt duży, żeby nie czuć dyskomfortu, ponieważ będę musiał biurko przerobić tak aby była odległość od monitora min. 80 cm a najlepiej 1 m, więc rozważam również 24” WQHD lub FullHD Zastanawiałem się nad ASUS TUF VG27AQ1A – 27” WQHD Z góry dziękuję wszystkim za każdą pomoc. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Loki1997 56 Napisano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Ten TUF nie oferuje zbyt wiele. W tym budżecie króluje LG 27GL850-B - przynajmniej moim zdaniem. Sam szukałem takiego monitora jakiś czas temu i postawiłem na niego. Głównym wyznaczkiem dla mnie była cena do oferowanej jakości. Regulacja góra dół, której w TUF brakuje. Przede wszystkim monitor nie smuży, kolory są świetne - gorsze czernie, ale cecha każdego IPS. Gsync działa poprawnie. Cytuj Link to post Share on other sites
porcelanowy_janusz 80 Napisano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 No ten LG to na prawdę kocur. NanoIPS robi zdecydowanie robotę i jest zdecydowanie szybszą matrycą od zwykłego ips'a. Tylko LG jak szybko się pojawi - tak szybko zniknie, ale jego bliźniak Dell, jest dostępny. Praktycznie ta sama konstrukcja https://www.x-kom.pl/p/620657-monitor-led-27-dell-s2721dgfa-nanoips-hdr.html Cytuj Link to post Share on other sites
danielsta66 0 Napisano 5 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 W dniu 28.01.2021 o 13:25, porcelanowy_janusz napisał: No ten LG to na prawdę kocur. NanoIPS robi zdecydowanie robotę i jest zdecydowanie szybszą matrycą od zwykłego ips'a. Tylko LG jak szybko się pojawi - tak szybko zniknie, ale jego bliźniak Dell, jest dostępny. Praktycznie ta sama konstrukcja https://www.x-kom.pl/p/620657-monitor-led-27-dell-s2721dgfa-nanoips-hdr.html Właśnie ja byłem prawie zdecydowany na monitor Dell S2721DGF, tylko według testu występuje migotanie - PWM Dimming Frequency >1000 Hz, Nie wiem, czy tak samo jest z monitorem Dell S2721DGFA, niestety brak testów tego monitora i nie wiem czy jest jakaś różnica poza tym, że ma dopisek A na końcu Cytuj Link to post Share on other sites
tokacz 96 Napisano 6 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 Cytuj Link to post Share on other sites
danielsta66 0 Napisano 7 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 W dniu 6.02.2021 o 09:26, tokacz napisał: Tak, tylko czy w tym monitorze Dell S2721DGFA nadal występuje migotanie ? jak w poprzednim monitorze S2721DGF - PWM Dimming Frequency >1000 Hz , w filmiku wyżej nic o tym nie było wspomniane. Z tego co też wyczytałem na tym forum, podobno w S2721DGFA jest tylko nowy firmware, a sprzętowo to ten sam monitor, więc czy sam firmware może coś tu zmienić ? Cytuj Link to post Share on other sites
tokacz 96 Napisano 7 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 wystarczyło napisać do Stilgara czy na nowym firmware nadal występuje ten problem. Cytuj Link to post Share on other sites
Tomekr_199 2 Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Kupiłem tego Della pomimo obaw o to słynne już "migotanie" w wersji DGFA. Mam 14 dni na testy, jak będą oczy bolały, to zwracam go i wezmę tego LG. Jakoś Dell mnie przekonał nieco lepszym wykonaniem i stonowaną stylistyką. Do tego bardzo mi się nie podoba stopa w tym LG, jakaś taka przekombinowana. Sam jestem ciekawy co z tego wyjdzie, monitor ma dzisiaj przyjechać. Cytuj Link to post Share on other sites
tokacz 96 Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 niestety tylko w krsystem jest dostępny na chwilę obecną, czekam na dostępność w me żeby go przetestować. Do lg 850-b nie miałem szczęścia po 3 zwrotach mi się lg odechciało. Cytuj Link to post Share on other sites
danielsta66 0 Napisano 9 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 (edytowane) 9 godzin temu, Tomekr_199 napisał: Kupiłem tego Della pomimo obaw o to słynne już "migotanie" w wersji DGFA. Mam 14 dni na testy, jak będą oczy bolały, to zwracam go i wezmę tego LG. Jakoś Dell mnie przekonał nieco lepszym wykonaniem i stonowaną stylistyką. Do tego bardzo mi się nie podoba stopa w tym LG, jakaś taka przekombinowana. Sam jestem ciekawy co z tego wyjdzie, monitor ma dzisiaj przyjechać. Jak już przyjedzie do ciebie i przetestujesz, to oczywiście daj znać czy występuje migotanie. Pisałem do Stilgara, ale czy odpisze to nie wiem Możesz sprawdzić aparatem, czy występuje migotanie i zmieniając jasność ekranu od 0% do 100% powinny się pasy pojawić. Jeszcze w ustawieniach zaawansowanych aparatu można regulować przesłoną, aby zobaczyć lepszy efekt pasów. Na filmiku jest pokazany ten efekt pasów, tylko na innym monitorze Edytowane 9 Lutego 2021 przez danielsta66 Cytuj Link to post Share on other sites
pawel123t 642 Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 22 godziny temu, Tomekr_199 napisał: Kupiłem tego Della pomimo obaw o to słynne już "migotanie" w wersji DGFA. Mam 14 dni na testy, jak będą oczy bolały, to zwracam go i wezmę tego LG. Jakoś Dell mnie przekonał nieco lepszym wykonaniem i stonowaną stylistyką. Do tego bardzo mi się nie podoba stopa w tym LG, jakaś taka przekombinowana. Sam jestem ciekawy co z tego wyjdzie, monitor ma dzisiaj przyjechać. Byłbym wdzięczny jeśli podzielisz się opinią tutaj Jestem bliski zakupu tego monitora, aczkolwiek opinie odnośnie migotania dosyć często są spotykane. Cytuj Link to post Share on other sites
danielsta66 0 Napisano 10 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 19 godzin temu, tokacz napisał: Do lg 850-b nie miałem szczęścia po 3 zwrotach mi się lg odechciało. A jaki był problem z tym lg 850-b ? Cytuj Link to post Share on other sites
tokacz 96 Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 pierwszy bad pixele + paprochy pod matrycą, drugi bad pixele + duży ips glow, a trzeci już nie pamiętam chyba koszmary bleeding w lewym rogu . Już od dawna powinien być następca gn850-b (bez portów usb). Cytuj Link to post Share on other sites
Tomekr_199 2 Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 (edytowane) W dniu 9.02.2021 o 21:20, danielsta66 napisał: Jak już przyjedzie do ciebie i przetestujesz, to oczywiście daj znać czy występuje migotanie. Monitor mam od kilku dni i zdecydowanie nie ma takiego efektu, jak przedstawiony przez Ciebie na filmie. Przeleciałem na całej skali jasności od 100% do 0%. To już chyba nie zdarza się w takim zakresie i przy tej częstotliwości odświeżania, bo to wygląda jak przypadłość monitorów z minionej epoki Monitor sprawia bardzo dobre wrażenie, nie siedziałem jeszcze przed nim cały dzień, ale póki co nie znalazłem niczego do czego bym się mógł przyczepić. Oczy mnie nie bolą, jeszcze w poniedziałek Żona będzie na nim pracowała przez ponad 8h, zobaczymy jakie będą Jej odczucia, bo ma oczy bardzo wrażliwe. 27" w 1440 robi naprawdę dobrą robotę. Aż denerwuje stojący obok monitor 24" w fullHD - przepaść. Jedyne, co musiałem się trochę pobawić, to kolory i kontrast, jasność i testowałem tryb HDR, ale to jak w każdym monitorze trzeba dostosować pod swoje preferencje. Edytowane 13 Lutego 2021 przez Tomekr_199 Cytuj Link to post Share on other sites
danielsta66 0 Napisano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 W dniu 13.02.2021 o 14:33, Tomekr_199 napisał: bo to wygląda jak przypadłość monitorów z minionej epoki Właśnie zdarza się w niektórych monitorach, a jeśli chodzi o Dell S2721DGF, według testu występuje migotanie - PWM Dimming Frequency >1000 Hz, więc takie same paski na pewno występują Ty masz monitor Dell S2721DGFA więc masz szczęście że trafiłeś na dobrą sztukę, ponieważ właśnie na innym forum czytałem jakiś świeży temat, ktoś pisał że dopiero co kupił S2721DGFA i myślał że mu oczy wypali przy różnych ustawieniach, więc wygląda na to że nie naprawili tego problemu z migotaniem. Ja bardzo byłem za tym monitorem, tylko mam wrażliwe oczy i nie wiem czy zaryzykuję, może jeszcze poczekam na jakieś testy konkretne tego monitora, a jeżeli nie to chyba kupię np. ASUS TUF VG27AQ1A ponieważ przynajmniej mam pewność że oczu mi nie wypali W dniu 13.02.2021 o 14:33, Tomekr_199 napisał: Żona będzie na nim pracowała przez ponad 8h, zobaczymy jakie będą Jej odczucia, bo ma oczy bardzo wrażliwe. Daj znać jeszcze jakie są odczucia Żony przy tym monitorze Cytuj Link to post Share on other sites
Tomekr_199 2 Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 (edytowane) Ciąg dalszy: monitor używany już od jakiegoś czasu i potwierdzam: u mnie nie występuje problem "wypalania oczu". Żona także pracuje po kilka/kilkanaście godzin zależnie od dnia i nie odczuwa skutków ubocznych. Ciężko mi jednak określić czy to moje szczęścia, czy też pech osób, które trafiły na jakieś wadliwe egzemplarze. Monitor jest popularny i podejrzewam, że tutaj zadziałała skala: najczęściej się opisuje problemy, część opinii piszą entuzjaści, a reszta po prostu sprzęt użytkuje Z Asusem także mam pozytywne wrażenia. Posiadam ASUS TUF VG259Q i jestem zadowolony z niego: bardzo fajnie wykonany, solidna stopa, opcje regulacji itp. Tylko nie ta rozdzielczość, jak obok stoi 1440p. Może rozwiązaniem w Twoim przypadku byłoby zamówienie dwóch różnych i pozostawienie sobie tego, który lepiej przypadnie Ci do gustu. Edytowane 24 Lutego 2021 przez Tomekr_199 Cytuj Link to post Share on other sites
deepblade 2 Napisano 26 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 No ja mam pecha, albo zbyt wrażliwy wzrok. Od kilku dni działam na S2721DGFA i strasznie mi katuje oczy. Dzisiaj ściągnąłem jeszcze nowy profil ICC i pogrzebałem głębiej w ustawieniach monitora - przez weekend sprawdzę czy coś pomogło, ale coś czuję że będę go zwracał. Wysłane z mojego HD1910 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts