ayakashi909 25 Napisano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Witam serdecznie Czy mógłby ktoś podpowiedzieć dlaczego karta sieciowa pod usb "TP-link Archer T3u plus " nie działa na USB3.0, natomiast na USB 2.0 jak najbardziej tak? Płyta główna dość leciwa: Asus sabertooth p67 (sterowniki najnowsze). Na innych komputerach pod usb3.0 karta działa normalnie. Natomiast na tej łączy się na pełnym sygnale, ale zaraz po próbie połączenia z jakąkolwiek stroną, automatycznie zrzuca siłę sygnału do zera, a po chwili zrywa połączenie. Pierwszy raz widzę takie cuda. Kiedy wrzucę pod USB 2.0 działa jak trzeba, stabilne połączenie. Dlaczego zależy mi na podłączeniu do USB3.0? Wyrzuciłem dziadkowi na biurko hub usb 3.0 (z podpiętą kartą dużo lepiej łapie wifi), a chciałbym żeby do 2 pozostałych portów można było podpiąć normalnie peny 3.0 i działały z pełną prędkością. Dodam, że podpięcie z tyłu do kompa pod usb 3.0 karty nie naprawia problemu. Z góry dzięki za wszelkie sugestie Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 (edytowane) Będzie działać, ale z hubem aktywnym. Opisałeś idealny przykład tego co się dzieje, jak USB daje za mało mocy do odbiornika, czyli jest za słabe zasilanie na gnieździe USB. Jeśli szybkość internetu nie jest większa niż 200Mbit/s, to podłączając kartę pod USB 2.0 raczej nic nie tracisz. Możesz jeszcze pogrzebać w ustawieniach portów USB w menedżerze urządzeń i wyłączyć funkcję oszczędzania energii, ale wątpię, czy to coś da. Sprawdź jakie masz zainstalowane sterowniki od USB 3.0. Na jakiejś płycie, ale bez instalacji sterowników od producenta płyty, porty potrafiły mi się same wyłączać, mimo tego, że teoretycznie Windows sam sobie znalazł i dograł swoje sterowniki. Po instalacji sterowników od producenta wszystko zaczęło działać dobrze, mimo tego, że Windows krzyczał o wgrywaniu sterowników starszych niż zainstalowane. Wgraj sterowniki do USB 3.0 ze strony Asus i sprawdź, czy coś się zmieni, jeżeli używasz Win10, to wrzuć sterowniki z drugiego linku od kontrolera Renesas. https://www.asus.com/PL/supportonly/Sabertooth P67/HelpDesk_download/ https://www.win-raid.com/t834f25-USB-Drivers-original-and-modded.html Edytowane 2 Stycznia 2021 przez Pawel7 Cytuj Link to post Share on other sites
ayakashi909 25 Napisano 2 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Niestety nic Pod koniec troszkę zagmatwanie napisałem, ale gdy nawet podobne z tyłu w usb3.0 pod mobo tego tp-link'a to sytuacja jest taka sama jak, tzn. łapie połączenie, ale zaraz po próbie odpalenia choćby google, sygnał spada do 0 i zaraz zrywa połączenie. Pod USB 2.0 ściąga maksymalnie z prędkością do 5MB/s, a w innym kompie pod usb 3.0 drze normalnie po te 17MB/s. Internet jest 150Mbit/s. Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 (edytowane) Czyli za słabe zasilanie portów USB na płycie. Niestety nie obejdziesz tego bez huba aktywnego, a wydaje mi się, że nie ma to sensu przy internecie 150Mbit/s, tutaj kwestia USB 2.0/3.0 nie powinna mieć znaczenia. Różnica prędkości między tymi komputerami nie wynika czasem z miejsca, gdzie są postawione względem rutera? Wiadomo, że im bliżej rutera tym lepiej. Co to za ruter i z jaką prędkością łączy się z nim karta na tych różnych komputerach? Prędkość 5MB/s, to 40Mbps, więc jak na WiFi jest całkiem OK, z kolei 17MB/s, to jest niecałe 140Mbps, co przy internecie 150Mbps jest wartością naprawdę bardzo dobrą. Podejrzewam, że za wiele już tu się nie poprawi tych prędkości. Edytowane 2 Stycznia 2021 przez Pawel7 Cytuj Link to post Share on other sites
ayakashi909 25 Napisano 2 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Router to ten cały funbox 2.0 od Łorendż. Specjalnie podpinałem wszystko pod nim (odległość karty od routera to max 2 metry). Łączyłem się oczywiście z pasmem 5Ghz. Komp nr.1: działa świetnie pod usb3, łączy się z prędkością 147-148Mbps pod samym routerem. W miejscu docelowym (gdzie ma być felerny komputer) łączy się z nim 138-142. Komp nr2. Pod routerem 144-146, w miejscu docelowym 139-141. Felerny komp: Na USB3 nie cantare. USB2: pod routerem 40-42, w miejscu docelowym 39-42. Dziwi mnie dlaczego nawet pod USB2 tak mało łapie, wrzuciłem na szybkości pod komp nr.1 tą kartę pod USB2 to spokojnie 100 widział. Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Coś się tam chyba dzieje z USB na tej płycie. Ściągnij jakiegoś Linuxa, odpal go z USB i wtedy sprawdź te kartę. Będzie wiadomo, czy winna jest płyta główna, czy oprogramowanie. https://ubuntu.com/download/desktop https://kubuntu.org/getkubuntu/ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ayakashi909 25 Napisano 3 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Gdyby ktoś miał podobny problem, to wymieniłem zasilacz i wszystko działa jak trzeba. Nie wiem, nie rozumiem, ale działa Dzięki Paweł za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Czyli jednak to było zasilanie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts