Verbatov 5 Napisano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2020 Czy można rozróżnić sata 2 i 3 po wyglądzie? Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2020 Raczej nie można . Często są w innych kolorach , ale każdy producent używa swoich . Trzeba po prostu przeczytać instrukcję . Cytuj Link to post Share on other sites
Verbatov 5 Napisano 26 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2020 Nie mam żadnej instrukcji tylko kabelki ze starego komputera mi zostały. A w jakimś programie można to sprawdzić? Kupiłem niedawno dysk SSD i mam zagwozdkę. Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2020 Jedynym sposobem zeby sprawdzic jakie predkosci obsluguja to podpiac je do dysku i wtedy sprawdzic jakims benchmarkiem czy są to SATA 3 czy SATA 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Verbatov 5 Napisano 26 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2020 I jeszcze jedno pytanie, żeby podłączyć dysk to muszę kupić kabel Sata męski czy żeński? Chyba jednak przejadę się do sklepu i kupię Sata 3 żeby mieć pewność :D Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2020 Są tylko jedne typy kabli SATA ( męski-męski ) Co do prędkości SATA II do SATA III, to fizycznie niczym się nie różni. Można popatrzeć na nadruki jak jakieś są. Ale krótkie kable SATA II dadzą radę pracować z SATA III. Oczywiście przy 50cm i dłużej już są problemy. Sam miałem problemy przy 1m kablach SATA III pracujących z prędkościami SATA III (6Gbps). Cytuj Link to post Share on other sites
Verbatov 5 Napisano 2 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Do płyty miałem dołączone dwa kable Sata 3 więc odłączyłem jeden od nagrywarki i podłączyłem do SSD a stary kabel Sata 2 podłączyłem do nagrywarki. Tak mam pewność że wszystko działa z pełną wydajnością. Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts