Skocz do zawartości

RTX 3060TI mało fps

Recommended Posts

16 minut temu, rafosh napisał:

r5 3500x

Jak to proc 6/6 w cenie intela 6/12

kierujesz się zdrowym rozsądkiem czy populizmem? to że większość ludzi ma RAJZENY to nie znaczy że i Ty musisz mieć

w grach procesorowych modele 6/6 lub 4/8 to na dzień dzisiejszy są mocno na styk np. w nowych assasynach,

ciekawe czy za rok będzie będzie podobna sytuacja...

1 minutę temu, mutissj napisał:

Jak to proc 6/6 w cenie intela 6/12

kierujesz się zdrowym rozsądkiem czy populizmem? to że większość ludzi ma RAJZENY to nie znaczy że i Ty musisz mieć

w grach procesorowych modele 6/6 lub 4/8 to na dzień dzisiejszy są mocno na styk np. w nowych assasynach,

ciekawe czy za rok będzie będzie podobna sytuacja...

Tylko cała platforma wtedy jest droższa, bo płyty Z są droższe od b450

11 godzin temu, rafosh napisał:

a np MSI B450M MORTAR MAX za 380 i chyba po nowym roku mają być biosy do b450 z mozliwoscia rozbudowy do nowych ryzenow(?)

taki jest plan, z tego co sprawdziłem

np. taki ASRock B450 PRO4 dostał już w listopadzie support ryzen 5000

a na stronie MSI B450M Mortar MAX nie widać w opisie najnowszych biosów informacji o obsłudze serii 5000... 

...następnie zakładka [Kompatybilność] się nie ładuje w przeglądarce ;o

11 godzin temu, rafosh napisał:

Więc chyba platforma z amd jest lepszym wyjściem

jeśli kupisz co-najmniej Ryzena 5 5600X (6/12) to sens będzie,

ważnym atutem tej platformy niewątpliwie jest fakt że w razie potrzeby masz możliwość obsługi procesora do (16/32)

Dla Ryzena 5 5600X (6/12) bezpośrednim konkurentem w grach aktualnie jest Core i7-10700KF (8/16),

ale w obliczeniach intel tutaj trochę przoduje (wiadomo więcej rdzeni)

z drugiej strony platforma AM4 nie otrzyma następnej generacji CPU, czyli nie będzie już wzrostu IPC.

natomiast u Intela platforma LGA1200 otrzyma jeszcze 11-generacje, gdzie ma być wzrost IPC

Godzinę temu, k0chan napisał:

przecież za nieco ponad 400 zeta już można kupić b550, nie mając żadnej imo bezsensu pakować się w starszy chipset

przeglądałem te tańsze płyty B550 - szału nie ma:

[390zł] GIGABYTE B550M S2H

• 5+3 sekcja? (prawdopodobnie słaba)
  • stare i słabe audio ALC887
  • porty SATA kolidują z grafiką

[430 zł] GIGABYTE B550M DS3H

[460 zł] ASUS PRIME B550M-A

• 4+4 klasa E sekcji (słaba)

[470 zł] GIGABYTE B550M AORUS ELITE

• 5+3 klasa D sekcji (słaba+)

[480 zł] ASUS PRIME B550M-K

• 4+2 klasa F sekcji (najgorsza + na golasa)

[550 zł] MSI MAG B550M BAZOOKA

• 4+2 klasa C sekcji (standardowa)
  • stare i podstawowe audio ALC892

[570 zł] GIGABYTE B550M AORUS PRO

• 10+2 klasa C sekcji (standardowa)
  • dobre audio ALC1200

A ten Mortar B450M na liście AM4 Vcore VRM Ratings v1.4 dobrze wypada w kwestii zasilania CPU do 8-rdzenii bez problemu,

potem na 12-16 rdzeniach jest gorąco ale daje rade z nawiewem i jeszcze ma znośne audio ALC892

Edytowane przez mutissj

co to znaczy stare i słabe audioALC887? mam DAC-a Olympusa Fio10k 2 i bez odpowiednich głośników albo drogich słuchawek to róznica jest w grach żadna :rotfl:

te twoje argumenty przeciw to w sumie żadne argumenty, bo każda z tych płyt co wymieniłeś wystarczy z palcem w d***ie do wsadzenia 5600x i zrobienia mu OC łącznie z ramami

Edytowane przez k0chan

[1.] Miałem przyjemność testować integry audio na różnych płytach od budżetowych ALC887 / ALC892 po droższe ALC1150 / ALC1220, ja tam sporą różnice słyszę, zwłaszcza niskie tony

[2.] Argumenty żadne? w końcu po coś służą te listy VRM, nie każdy chce mieć 100'C przy OC proca

• Lubię to 1
  • Haha 1

oczywiście, że żadne, kupując płytę za circa 400 zł każdy "normalny" będzie wiedział, ze są tam słabsze elementy/układ zailania niż w takiej za 800 czy nawet za 600

a o OC chyba nie masz pojęcia, skoro ci na takich płytach do 100st cep dochodził, mam bazookę 450 z kiepską sekcją zasilania , wszystko podkręcone i proc 60 st w grach n ie widzi, a chip 55, dla twojej wiedzy płyta też poniżej 400 zł kosztowała ;) 

i to u mnie jest jeszcze kaszaniasty cep, potrzebujący 1,35v do 4250mhz, większość obecnie sprzedawanych poniżej 1,3v robi 4,5mhz na lajcie, a 5600x jest jeszcze bardziej mniej papożerny

Edytowane przez k0chan
47 minut temu, k0chan napisał:

co to znaczy stare i słabe audioALC887? mam DAC-a Olympusa Fio10k 2 i bez odpowiednich głośników albo drogich słuchawek to róznica jest w grach żadna :rotfl:

Ktoś tutaj ma problemy ze słuchem ;) 

Różnica jest bardzo duża już nawet w obrębie zintegrowanych kart np ALC 887 vs ALC1200. 

39 minut temu, mutissj napisał:

[1.] Miałem przyjemność testować integry audio na różnych płytach od budżetowych ALC887 / ALC892 po droższe ALC1150 / ALC1220, ja tam sporą różnice słyszę, zwłaszcza niskie tony

Potwierdzam. 

Godzinę temu, mutissj napisał:

przeglądałem te tańsze płyty B550 - szału nie ma:

[390zł] GIGABYTE B550M S2H

[430 zł] GIGABYTE B550M DS3H

• porty SATA kolidują z grafika

Te 2 płyty są w stanie bez problemu utrzymać OC R7 3800X @4.5Ghz 1.35v bez limitu mocy z temperaturą sekcji na poziomie ~78C bez żadnego nadmuchu. 

Płyty również bez problemu radzą sobie z obsługą R9 3900X na domyślnym limicie mocy. 

• Lubię to 2
33 minuty temu, k0chan napisał:

oczywiście

Wszystko do czasu aż nadejdzie ochota wsadzenia mocniejszego "cepa" i będzie miał "cooking time" na VRM

Całkiem możliwe że ten Mortar B450 za 400 zł będzie miał większe możliwości zasilania CPU jak te płyty B550 do 500 zł,

skoro na liście VRM daje radę z 16-rdzeni-owcami.

d4P6i82.png

Płyty z serii 500 chyba się głownie kupuje ze względu na obsługę PCI_E 4.0? pytanie czy autor tematu będzie potrzebował takich prędkości po linii pcie, jak na razie w przypadku grafik różnic nie widać, jedynie dyski M.2 ...

29 minut temu, DjXbeat napisał:

Ktoś tutaj ma problemy ze słuchem ;) 

chyba ty masz problemy z czytaniem, napisałem, ze bez lepszych głośników/słuchawek nic nie zauważysz, u mnie ciężko było wyłapać różnicę na Hyperx alpha za 300 cebulionów między dac fiio co te wasze integry 1200 łyka jak pelikan ciepłe kluchy a alc892, co jest chyba jeszcze większą kupą niż 887

• Popieram 1

Mam stare 15 letnie słuchawki Panasonica zbudowane jeszcze na podzespołach technicsa i różnica po między ALC887 a ALC1200 na tych słuchawkach jest olbrzymia. To samo jest na głośnikach Microlab Solo 6C które do drogiego sprzętu nie zaliczam.

Po pierwsze niskie tony są na prawdę niskie i je czuć znacznie bardziej a po drugie wysokie tony są "czystsze" tzn że nie ma przekłamań.  To, że Ty nie słyszysz różnicy to nie znaczy, że jej nie ma bo tak jak napisałem wcześniej różnica po między tym integrami jest olbrzymia i nie trzeba mieć drogiego sprzętu aby ją wyłapać. Wystarczy prawidłowe ustawienia odtwarzania dźwięku do posiadanej karty dźwiękowej w systemie  i odpowiedniego materiału. To, że Ty jedziesz na domyślnych ustawieniach gdzie każdy materiał jest kompresowany do takich samych ustawień to mnie nie dziwi - różnicy nie wyłapiesz :)  

Edytowane przez DjXbeat
  • Popieram 1
12 minut temu, janek20 napisał:

ALC 1220 to wyprzedził mocno dedyki typu sound blaster xfi

A to ciekawa opinia (dla nie których może być kontrowersyjna :D)

generalnie przyjęta jest reguła "zewnętrzna karta dźwiękowa jest lepsza od zintegrowanej"

Też zależy do jakiej płyty porównujesz, takie ALC1220 na topowych płytach Gigabyte z serii AORUS MASTER 

są bardzo dopakowane posiadają High-End przetworniki cyfrowo-analogowe od SABRE i audiofilskie kondensatory od WIMA / Nichicona

w sumie nie zdziwił bym się gdyby taki dopieszczony ALC1220 okazał się lepszy od starego soundblastera :P

Xao3Tdb.png

55 minut temu, mutissj napisał:

A to ciekawa opinia (dla nie których może być kontrowersyjna :D)

Kontrowersyjne czy ciekawe opinie sa dla tych co nie maja sprzętu i nie mogą porównać.

Geforce 8800 ultra kiedyś kosztował 2 pensje a dzisiaj igpu go oprawia.

Różnice są spore na korzyść ALC 1220 na płycie za 650zł, chyba ze to przez utlenianie złącz albo starych kondensatorów bo swego czasu to były dobre karty,tak je zapamiętałem.

Edytowane przez janek20
14 godzin temu, k0chan napisał:

co to znaczy stare i słabe audioALC887? mam DAC-a Olympusa Fio10k 2 i bez odpowiednich głośników albo drogich słuchawek to róznica jest w grach żadna 

Po 1 ,wcale nie trzeba drogich.150zł wystarczy na słuchawki, nie najgorszy słuch i nie mam tu zamiaru przywoływać audiofila  :)

6 godzin temu, janek20 napisał:

ALC 1220 to wyprzedził mocno dedyki typu sound blaster xfi ,chyba że one po prostu sie starzeją

Mniej więcej podoba jakość w dużym uproszczeniu ,bo układów X-Fi było sporo ,od typowo wałów Creativa (X-Treme Audio) ,po całkiem niezłe Titanum HD i słabo udane Titanum HD USB. Te integry spokojnie rywalizują z Xonarami DX,X-Fi Audio,Music, czy nawet Sound Blaster Z.

19 godzin temu, mutissj napisał:

Nie ma różnicy, bo ani na jednej ani na drugiej niewiele słychać.

Cytat

nie których, nie zdziwił bym się

To pozostawię bez komentarza.

Cytat

są bardzo dopakowane posiadają High-End przetworniki cyfrowo-analogowe od SABRE

ES 9118 to prawdziwy High-End wśród przetworników :D

Cytat

generalnie przyjęta jest reguła "zewnętrzna karta dźwiękowa jest lepsza od zintegrowanej"

Nie znam przyjętych reguł. Z pewnością dobrej klasy zewnętrzny DAC jest poza zasięgiem wszystkich kart dźwiękowych, czy to zintegrowanych,

czy na PCI Express. Dobre OPAMPy nie pomogą. 

Na końcu zadałbym sobie pytanie, do czego Wam te karty dźwiękowe. Jeżeli do gier to prowadzimy rozważania czy Skoda jest lepsza, czy też DACIA. 

Moon

PS Przepraszam moderatora za offtopic. 

Edytowane przez DarkSideOfTheMoon
  • Haha 2
  • adivxv zamknął ten temat
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...