Dean_14 0 Napisano 24 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2020 Cześć. Chciałbym w końcu wymienić moją wysłużoną klawiaturę na coś nowego. Budżet w jakim chciałbym się zmieścić to 350 zł. Przeznaczenie klawiatury to tak w 70% pisanie, 30% pozostałe czynności. Układ klawiatury US, koniecznie pełnowymiarowa, nie musi mieć jakiegoś wymyślnego wyglądu. Co powiecie o klawiaturach wymienionych w temacie czyli: - Sharkoon SGK1 - Sharkoon Purewriter Low Profile - SPC Gear GK540 Na pewno zależy mi na jak najlepszym wykonaniu w podanej kwocie.Zastanawiam się też nad przełącznikami - niebieskie czy brązowe. Nie mam niestety jak tego porównać w mojej okolicy. Jedyną klawiaturę jakiej dotykałem był Razer Ornata - membrana z całkiem przyjemnym dźwiękiem kliku choć wiadomo że w domu będzie to brzmiało inaczej jak na sklepie. Z góry dzięki za pomoc w wyborze. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
michaelred 4 Napisano 24 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2020 (edytowane) Uzywam Havit HV-KB395L czyli blizniaczy model do Sharkoon Purewriter Low Profile. Jest to jedna klawiatura mechaniczna, ktora jak narazie podpasowala mi po latach uzywania roznych klawiatur membranowych Low profile. Jezeli szukasz czegos lp to w zasadzie nie ma wielkiego wyboru w tej cenie. Moja ma przelaczniki niebieskie. Edytowane 24 Grudnia 2020 przez michaelred Cytuj Link to post Share on other sites
fatguy 37 Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Nie jestem specjalistą w temacie klawiatur, ale ostatnio szukałem czegoś dla siebie w podobnym budżecie. Wybór padł na GK540 z brązowymi przełącznikami. W porównaniu do tańszych modeli na outemu brown ta klawiatura jest bardziej cicha. Pisze się szybko i przyjemnie. Subiektywnie oceniając jest solidniejsza niż np. Krux. Skok jest dla mnie przyjemny (ale to kwestia preferencji). Moim zdaniem chyba warto wybrać brązowe bo są najbardziej uniwersalne. Ja też głównie piszę i tylko sporadycznie w coś zagram ale jestem z w/w SPC bardzo zadowolony. Cytuj Link to post Share on other sites
Dean_14 0 Napisano 25 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 (edytowane) W dniu 24.12.2020 o 14:50, michaelred napisał: Używam Havit HV-KB395L Całkiem fajnie wygląda ta klawiatura. Przyznam, że nie myślałem o zakupie klawiatury z Chin. Niestety nie widzę aby gdzieś ten model był jeszcze dostępny. Może znacie jakieś inne chińskie wynalazki na przełącznikach Kailh Blue godne polecenia? Jak na niebieski przełącznik całkiem przyjemnie brzmią Co do wysokości klawiszy w klawiaturze - miałem okazję poklikać u brata w klawiaturę z wysokimi klawiszami i było to niewygodne. Na 100% po jakimś czasie nauczyłbym się z takiej klawiatury korzystać ale jeśli będzie możliwość to wybiorę klawiaturę z niskimi klawiszami także wcześniej wspomnianego SPC GK540 nie odrzucam Ewentualnie jeśli znacie jakąś wytrzymałą klawiaturę nożycową to też ją rozważę. Edytowane 25 Grudnia 2020 przez Dean_14 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts