aldrex459 1 Napisano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 Cześć, od dłuższego czasu pojawił mi się problem z kompletnym zawieszaniem się komputera. Dzieje się tak głównie podczas wysiłku czyli w trakcie kilkudziesięciu minut gry lub po w trakcie testu power supply w occt(po 50s-60s). Co może być przyczyną? Specyfikacja: AMD Ryzen 5 2600 MSI B450 TOMAHAWK Crucial SSD MX500 500GB 2.5 Seasonic FOCUS Gold 550 Patriot 16GB 3000MHz Viper 4 CL16 (2x8GB) Fractal Design Meshify C Blackout TG Msi rtx 2060 gaming z SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 (edytowane) Ze względu na parametry SMART: AD i B4 pobierz narzędzie Crucial Storage Executive i zapoznaj się z tym:https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=search&pto=aue&rurl=translate.google.com&sl=en&sp=nmt4&u=https://www.crucial.com/support/articles-faq-ssd/ssds-and-smart-data&usg=ALkJrhgB3-VPJ8T0B8oywncoJ0hHczPiYw Jak masz możliwość ta sprawdź działanie PC na innym zasilaczu. Edytowane 19 Grudnia 2020 przez lonialomax 1 Cytuj Link to post Share on other sites
aldrex459 1 Napisano 19 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 Niestety nie mam możliwości podmiany zasilacza, przesyłam screena z tego wyniku smart. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 Jeżeli narzędzie Crucial nie stwierdza problemu z dyskiem, a PC łapie crash w teście Power Supply to głównym podejrzanym jest zasilacz. Sprawdź jeszcze jaki będzie efekt w teście OCCT aplet 3D potem VRAM. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
aldrex459 1 Napisano 22 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 W dniu 19.12.2020 o 22:58, lonialomax napisał: Jeżeli narzędzie Crucial nie stwierdza problemu z dyskiem, a PC łapie crash w teście Power Supply to głównym podejrzanym jest zasilacz. Sprawdź jeszcze jaki będzie efekt w teście OCCT aplet 3D potem VRAM. Oba wyszły bez błędów, mogę coś jeszcze sprawdzić w warunkach domowych?(poza sprawdzeniem na drugim zasilaczu) czy po prostu zgłaszać problem z zasilaczem? Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Zrób jeszcze test w FurMark. Przed uruchomieniem dopasuj rozdzielczość do swojego monitora. Możesz też uruchomić HWiNFO- Sensors, aby po zakończeniu testu mieć wgląd w odczyty parametrów. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
aldrex459 1 Napisano 22 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 6 godzin temu, lonialomax napisał: Zrób jeszcze test w FurMark. Przed uruchomieniem dopasuj rozdzielczość do swojego monitora. Możesz też uruchomić HWiNFO- Sensors, aby po zakończeniu testu mieć wgląd w odczyty parametrów. Tak to wygląda po 10min testu Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Skoda, że nie pokazałeś screenu z odczytem parametrów napięciowych innych podzespołów, a szczególnie zasilacza. Z racji, że dalej wina może leżeć po za zasilaczem to uruchom HWiNFO z zakładki Sensors następnie klik na ikonkę notatnika w dolnym, prawym rogu i wskazujesz miejsce gdzie ma być zapisany log. Graj do wystąpienia crash-a. po ponownym uruchomieniu kierujesz się do zapisanego logu następnie wrzuć go na jakiś hosting, a tu daj linka. Cytuj Link to post Share on other sites
KUXK 1 Napisano 7 Marca 2021 Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 (edytowane) Udało ci sie zdiagnozować co jest uszkodzone mam ten sam zestaw i ten sam problem ? Edytowane 7 Marca 2021 przez KUXK Zapomniałem o znaku Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts