gizmo21 0 Napisano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 (edytowane) Witam Mam takie pytanie. Podłączyłem laptopa do tv (kablem d-sub, nie ma innej możliwości) jednak obraz jest spłaszczony, u góry i u dołu są czarne paski, są one zbyt duże przez co obraz jest rozciągnięty, a postaci w filmach kwadratowe. Wchodząc na rozdzielczość jako maksymalną pokazuje 1024x768, nic więcej nie da się zrobić, druga opcja to 800 na ileś tam. Telewizor z tego co sprawdzałem ma rozdzielczość 1366 x 768. Czy jest jakaś możliwość żeby obraz z tego laptopa był w tej większej rozdzielczości? To stary laptop, gdzieś chyba z 10-11letni, teoretycznie jak wyszukałem go w internecie, to niby jest podane, że jego rozdzielczość to 1366×768, dlaczego w takim razie nie chce wyświetlać obrazu w wyższej rozdzielczości po podłączeniu do tv, czy da się coś z tym zrobić? Gdy laptop jest podłączony do tv, to wtedy laptop przyjmuje rozdzielczość 1024x768, przez co ekran laptopa jest ograniczony, dopiero po odłączeniu w opcjach tv, można ustawić mu jego normalną rozdzielczość. Próbowałem wyświetlać obraz tylko jako projektor, by nie dublować ekranów, ale to nic nie zmieniło. PS. Nie wiem czy w dobrym dziale umieściłem ten temat, jeśli nie to przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu. Edytowane 19 Grudnia 2020 przez gizmo21 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 Proporcje w tv ustawione na 16:9? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14080 Napisano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 A jaką kartę graficzną ma ten laptop? Cytuj Link to post Share on other sites
gizmo21 0 Napisano 19 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 5 godzin temu, zbiku90 napisał: Proporcje w tv ustawione na 16:9? Tak 16:9, jedyne co mogłem zmienić pilotem w tv, to było bodajże 16:10, ale wtedy robił się obraz kwadratowy, tzn. boki obrazu ścięte. Chyba że wtedy gdy ustawię 16:10, to będę mógł powiększyć w laptopie rozdzielczość i następnie na tv obraz będzie w porządku?, bo tego jeszcze nie próbowałem. 4 godziny temu, BlackCoffe napisał: A jaką kartę graficzną ma ten laptop? Do końca nie wiem, ale jak patrzę teraz w necie, to chyba zintegrowana karta - Intel GMA X4500M Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 7 godzin temu, gizmo21 napisał: teoretycznie jak wyszukałem go w internecie, to niby jest podane, że jego rozdzielczość to 1366×768 22 minuty temu, gizmo21 napisał: Do końca nie wiem, ale jak patrzę teraz w necie, to chyba zintegrowana karta - Intel GMA X4500M Olać teorie i sprawdzić w praktyce jakie ma parametry. Cytuj Link to post Share on other sites
gizmo21 0 Napisano 19 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 38 minut temu, wodego napisał: Olać teorie i sprawdzić w praktyce jakie ma parametry. Rozdzielczość na pewno ma 1366x768, bo taka rozdzielczość ustawia się jeśli laptop nie jest podłączony do tv. Natomiast w momencie podłączenia jego rozdzielczość się zmniejsza i nie ma możliwości ustawienia takiej rozdzielczości, wtedy ekran na laptopie jest ucięty po bokach. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 Może kabel ogranicza rozdzielczość? Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 Klawisz win+p i przełączaj. Cytuj Link to post Share on other sites
gizmo21 0 Napisano 20 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 (edytowane) 12 godzin temu, wodego napisał: Klawisz win+p i przełączaj. Tylko że ja już kombinowałem z różnymi ustawieniami. Wyświetlanie tylko jako projektor, wyświetlanie tylko ekranu2, duplikowanie, nieduplikowanie itp. Nic to nie daje, bo tak jak piszę, laptop po samym podłączeniu kablem d-sub do tv, automatycznie sam przyjmuje rozdzielczość 1024x768 i jego ekran się zmniejsza, jest ograniczony po bokach, nie jestem w stanie tego zmienić, dopóki albo nie odłączę kabla od tv, albo nie ustawię, że ma wyświetlać obraz tylko na laptopie, wtedy mogę zmienić mu rozdzielczość na prawidłową, ale oczywiście gdy tylko podłączę go ponownie do tv, to rozdzielczość się zmniejsza. Edytowane 20 Grudnia 2020 przez gizmo21 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Menedżer urządzeń, karta graficzna co pokazuje? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts