turboklon 0 Napisano 10 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Czy posiada ktoś może informację odnośnie komfortu pracy oraz efektów rysowania na 2 zakrzywionych monitorach 27"? Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Nie nadają się. Cytuj Link to post Share on other sites
Dunny 42 Napisano 17 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 (edytowane) Przedmówca powiedział w zasadzie wszystko. Edytowane 17 Grudnia 2020 przez Dunny Cytuj Link to post Share on other sites
angelus01 69 Napisano 18 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 Wole dwa proste, ustawione lekko pod kątem - nie ma najmniejszego problemu Cytuj Link to post Share on other sites
Prącisław 1 Napisano 18 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 Nie nadają się. bzdura Przedmówca powiedział w zasadzie wszystko.No taki elaborat napisał, że faktycznie wszystko zostało powiedziane...Monitory idealnie nadają się do pracy w programach typu cad. Pracuję tylko na takich, głównie 34 cala i 49 cala ultrawide. Krzywizna w monitorach 27 calowych jest bardzo mała. Generalnie to nie ma ona żadnego negatywnego wpływu na pracę. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Dunny 42 Napisano 18 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 No akurat ma rację. Robię projekty do CNC , niektóre muszę robić w ACad inne w programie ,,acadopodobnym'' . Przez chwilę miałem w domu zakrzywioną 32 i powiem tyle ,, A idz Pan w z tym w ch ''. Monitor ma byc płaski tak jak deska kreślarska. Tyle ode mnie , każdy zrobi jak uważa. Cytuj Link to post Share on other sites
Prącisław 1 Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Ja nie robię w cnc. Od kilkunastu lat projektuję w różnych cadach (co nie ma w tej dyskusji żadnego znaczenia) projekty budowlano-wykonawcze. Krzywizna jest za mała żeby miała negatywny wpływ na postrzeganie obrazu.Szkoda strzępić ryja w rozmowie gdzie dla 2 gości cad to abstrakcja, a przedmiotowe monitory to widzieli na folderach reklamowych... Pomijam twoje cnc i jakże ogromne doświadczenie w pracy z tego typu monitorami. Też tyle argumentów przytoczyłeś, że doktorat można napisać... Całe to forum to 98% osób "nie znam się, ale się wypowiem.Dziękuję dobranoc. Cytuj Link to post Share on other sites
fatguy 37 Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Sporadycznie coś robię w Inventorze i Cadzie i dla mnie jako amatora lepiej pracuje mi się na płaskim monitorze. Jako, iż nie mam dużego doświadczenia i nie pracuję na co dzień w tych programach, na zakrzywionym monitorze zakłóca mi się postrzeganie projektu. Natomiast "mistrz" z którym pracuję i który zjadł zęby na tej profesji aktualnie nie wyobraża siebie pracy na czymś innym niż zakrzywione matryce. Nie da się wiec chyba obiektywnie i jednoznacznie odpowiedzieć co lepsze. Kwestia gustu. Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2020 (edytowane) Doświadczenie w projektach wielu dziedzin to ponad 25 lat. Styczność z zakrzywionymi monitorami mam od 4 lat, kiedy jeden z współpracowników nabył takowe 2 x 32" "na próbę". Efekt jego pracy to zmęczenie. Mimo, że jest młodszy ode mnie o 28 lat. Inwestycja "kulą w płot". Zdaniem lekarzy ortopedów zakrzywienie płaszczyzny obserwacji prowadzi do kłopotów z kręgami szyjnymi. Zdaniem otolaryngologów i neurologów zakrzywienie powoduje błąd postrzegania przez mózg i może prowadzić do schorzeń błędnika i umiejętności oceny perspektywy. KROPKA. Edytowane 26 Grudnia 2020 przez voxcordi Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts